Африканський страус: як виглядає, де мешкає і чим харчується

Африканський страус – це одна з найбільших нині живуть птахів. Він є яскравим представником сімейства безкілевих. Ці створіння за останні 100 років значно скоротили ареал проживання. Раніше вони були широко поширені не тільки на території Африки, але на великій території Малої Азії. В даний час ці величезні птахи зустрічаються переважно в саванах і напівпустелях, розташованих вище 100 м над рівнем моря.

Африканські страуси заслуговують на особливу увагу з боку орнітологів. Ці птахи не підходять ні під які шаблони, якими можуть бути описані пернаті створення. Африканські страуси відрізняються дуже великими розмірами, тому не вміють літати. Навіть якби вони цього захотіли, злетіти вгору у них би не вийшло, так як кільової кістки у них немає, а будова пір’я таке, що вони не змогли б затримувати потоки повітря. Крім того, ці дивні створіння зовсім не вміють співати на відміну від інших пернатих.

Життя африканського страуса (відео)

анатомічні характеристики 

Ці птахи є рекордсменами відразу за кількома параметрами. У висоту чорний африканський страус досягає 2,7 м. Вага птиці може перевищувати 150 кг. Статура у цих створінь дуже щільне. Скелет не має деяких елементів, властивих пернатим. У них немає кіля, до якого кріпляться м’язи, що забезпечують можливість польоту. Всі інші кісткові елементи відрізняються великими розмірами. Тіло у птиці відрізняється овальною формою. М’язи грудей розвинені слабко. Крила у цих птахів скорочені і відносно невеликі по відношенню до габаритів тіла. У страусів дуже довга шия. Вона дозволяє їм дотягуватися навіть до розташованих на висоті листя.

Голова у птиці відносно невисока. Їх вушні раковини не прикриті пір’ям, тому страуси відрізняються дуже хорошим слухом. Ці птахи мають найбільші очні яблука в світі птахів. Їх розмір може досягати приблизно 5 см. Око страуса такий же за обсягом, як і його мозок. Розвинений зоровий апарат дозволяє цим створінням помічати будь-яку небезпеку. Очі облямовані віями, які роблять погляд сумним, чому вигляд забавний. Шия, голова і груди страуса не покриті густим оперенням, присутнім на тілі птаха. Самки зазвичай мають буро-коричневе забарвлення. Це робить їх більш непомітними серед висохлої рослинності. Все тіло африканського страуса покрите чорним довгими пір’ям, які більше схожі на пух. Лише на краях крил і хвості покрив білий. Під крилами у цього птаха пір’я не ростуть, тому ці області виглядають трохи лисими.

Африканські страуси не здатні літати, тому в процесі еволюції вони навчилися дуже швидко бігати. Вони можуть розвинути швидкість до 70 км / год. Ноги страуса дуже довгі і міцні. Суглоби укріплені зв’язками. Як і у інших птахів, кістки відрізняються підвищеною крихкістю (за винятком елементів стегна). Спираються страуси на 2 гіпертрофованих пальця з потужним роговим наростом. Вони виконують ту ж функцію, що і кінське копито, дозволяючи птиці правильно розподіляти вагу при русі. Незважаючи на дуже значні розміри, птахи є дуже маневреними і, використовуючи свої крила в якості керма, здатні швидко змінювати напрямок руху. На кожному пальці присутні дуже значні пазурі. Сильні лапи дозволяють страусові не тільки тікати від хижаків, а й захищатися від них. Відомі випадки, коли великий страус вбивав молодого лева одним ударом. Так як виглядає страус загрозливо, не кожен хижак вирішується напасти на нього.

Спосіб життя 

Поза періодом розмноження ці величезні птахи ведуть стайня спосіб життя. Це дозволяє їм уникати багатьох небезпек. Нерідко чорний страус, що мешкає в пустелях і саванах, кочує разом зі стадами копитних тварин. Великі групи птахів можуть мігрувати в пошуках їжі і водойм. Найбільшу активність вони виявляють рано вранці і ввечері.

Вночі та в години полуденної спеки птиці ховаються під деревами і відсипаються. Завдяки відмінному зору і слуху вони здатні здалеку розпізнати хижака. В цьому випадку птахи видають гортанні звуки і рятуються втечею. Навіть великі африканські кішки зазвичай не ризикують нападати на страусів, так як, злякавшись, він може нанести серйозні травми своїми сильними ногами. Справитися з цими птахами можуть тільки хижаки, що працюють в зграях. Так як страуси не надто розумні, їх можна повалити і вбити, перекусивши шию. Африканські страуси живуть у вкрай несприятливих екологічних зонах, тому вони привчилися харчуватися різноманітною їжею. У їх раціон входять:

Щоб вичавити з їжі максимум поживних речовин, вони ковтають невеликі камінчики, які покращують роботу органів травлення та сприяють перетирання ковтнув рослинності. Протягом дуже тривалого часу дорослі особини можуть обходитися без води, а коли вони отримують до неї доступ, починають пити, щоб втамувати спрагу запас. Більшу частину вологи страуси отримують з рослинної і тваринної їжі. Зазвичай посушливий період страуси переживають без особливих проблем, але при цьому нерідко втрачають до 25% своєї ваги через сильний зневоднення.

Якщо на їх шляху трапляється озеро, вони не тільки із задоволенням п’ють, але і купаються, щоб охолодитися і очистити пір’я.

Поведінка в період розмноження

Шлюбний сезон у цих створінь починається в березні-квітні. Африканським страусів важливо розрахувати час появи потомства на світло, так як, якщо пташенята вилупляться задовго до того як підуть дощі, вони загинуть від нестачі води і їжі. Якщо ж кладка буде зроблена занадто пізно, її заллє опадами і молодняк задихнеться, так і не з’явившись на світ. Відмінною рисою цих птахів є полігамія. У період розмноження самець може злучитися з багатьма представницями протилежної статі, але при цьому допомагати насиджувати кладку він буде тільки домінуючою самці. Саме тому зазвичай самки збираються в групи по 3-6 особин. Щоб заслужити право спаровуватися з ними, самці люто сичать одна на одну, а також видають глухі пронизливі звуки.

Коли конкуренти будуть прогнати з території, страус може приступати до залицянь. Щоб справити враження на самок, він згинає в різні боки шию, піднімає крила, трясучи пір’ям, як віялом. Шлюбні танці можуть доповнюватися довгими забігами за самками. Це дозволяє самкам оцінити його витривалість і силу. Самець з домінантною страусихи починає будувати гніздо, яке представляє собою невелике заглиблення, вириті прямо в землі. Саме вона першою відкладе в нього яйця.

Тривалий час було незрозуміло, чому вона дозволяє іншим нестися в своє гніздо. Однак вивчення поведінки птахів дозволило вченим пролити світло на цю таємницю. Домінатний самка має свої яйця в центрі гнізда, а потім нарівні з самцем займається їх висиджування. Інші особини в стаді відкладають по краях гнізда. Вважається, що домінатний самка може навіть серед 60 яєць визначити свої і розташовувати їх так, щоб вони знаходилися в центрі. Це вирішує відразу кілька проблем. В цьому випадку у її пташенят більше шансів вивестися, так як вони знаходяться в найбільш сприятливій зоні, а також знижується ризик, що вони дістануться хижакам, що не проти поцупити таку поживну видобуток.

Період насиджування триває від 35 до 45 днів. Зазвичай на світ з’являється не більше 70% страусенят і лише 15% з них переживають свій перший рік.

Кожне яйце страуса рівносильно 20 курячим. Вони досягають ваги близько 2 кг. Товщина шкаралупи у цих гігантів становить близько 5-6 мм. Пташенятам не дуже просто вибратися з такої оболонки, але, якщо інкубація протікає нормально, вони успішно справляються з цим завданням. Після появи на світ пташенята вже через пару годин можуть досить спритно бігати, не відстаючи від батьків, які відразу ж ведуть молодняк до води, так як довго обходитися без неї на спеці пташенята не можуть.

Цікаві факти про страусів (відео)

Ці величезні пернаті створення в даний час не перебувають під загрозою вимирання, в основному завдяки тому, що майже у всіх країнах світу їх успішно розводять. Незважаючи на те що батьківщиною страусів є спекотна Африка, вони швидко адаптуються до нових умов. Утримувати їх не так вже й складно.