Буйволи: опис, розмноження, одомашнення

Буйволи – це вид копитних тварин, які відрізняються особливою міццю, незвичайною формою рогів, а також специфічним для цієї групи тварин поведінкою. У ряді країн (переважно – азіатських) їх все ще розводять як велика рогата худоба, використовуючи для цього одомашнені види цих велетенських биків.

Види буйволів і їх поширення

Всі буйволи відносяться до парнокопитним ссавцям з сімейства полорогих. В даний час виділяють 3 види тварин:

  1. Африканський чорний буйвол. Поширені тварини на територіях, що знаходяться на південь від пустелі Сахари. Це найбільший дикий бик. Дорослі самці важать 700 кг і вище. Окремі особини можуть досягати ваги до 1000 кг. Висота в холці у дорослих самців доходить до 1,8 м, довжина тіла – до 3 м.
  2. Азіатський або індійський буйвол. Він менше африканського, але все ж має досить значні розміри. Його довжина більше 3 м, висота в холці – близько 2 м, вага – близько 1 т. Довжина рогів може досягати 2 м. Дикі азіатські бики живуть в країнах Південної Азії, переважно в Індії, Таїланді, Лаосі, Камбоджі. Не так давно вони водилися в Малайзії, така ж сумна доля спіткала карликовий підвид азійського буйвола, який водився на Філіппінах на острові Міндоро.
  3. буйвол аноа відноситься до роду азіатських буйволів, є ендеміком острова Сулавесі. Це найменший буйвол з усіх існуючих на Землі в даний час. Довжина тіла у середньої особини аноа становить близько 160 см, висота в холці – 85 см, корови важать близько 150 кг, бики – 300 кг. Аноа сильно відрізняються від всіх інших буйволів не тільки розмірами. У дорослих особин майже немає вовни, а тіло забарвлене в чорний або бурий колір.

Спосіб життя і біотопи

Всі ці види ведуть схожий спосіб життя. Вони утворюють стада, які протягом багатьох років пасуться на одній території. Найбільші стада характерні для африканського виду. У минулі часи, коли антропогенний фактор не був настільки розповсюджений по континенту, чисельність стад досягала 1000 особин.

В Африці, де багато левів, стада мають високий рівень самоорганізації. При небезпеки нападу на дитинчат дорослі бики стають в оборонну стійку. Крізь такий частокіл рогів ніхто не ризикує пройти. Іноді бики і навіть корови роблять профілактичні рейди проти левів певній території. Вишикувавшись щільною стіною, вони женуть левів, левиць і левенят зі своєї території. Тих, хто забарився, топчуть копитами або піддягають на роги.

Така організована самооборона зазвичай не властива копитним тваринам. Ті ж антилопи гну при всій величезній чисельності їх стад гинуть поодинці. І лише іноді матері ще слабких дитинчат намагаються дати безрезультатний відсіч хижакам.

Азіатський вид вважається більш миролюбним, хоча протистояти левам і тиграм можуть і ці тварини. Їх більш спокійну вдачу привів до того, що в Азії ці тварини одомашнені, і відрізняються від диких родичів спокійним характером, меншими розмірами і укороченими рогами. Оскільки домашні буйволи – це, головним чином, тяглова сила, то їх тіла теж видозмінилися. Вони втратили колишню підсмажити, придбавши більш важке і округле статура з опуклим, провисаючим черевом.

Як сільськогосподарського тваринного цей вид використовують в країнах Південно-Східної Азії, на Малайському архіпелазі, в країнах Південної Європи, в Японії, Латинській Америці, Східній Африці, на Мадагаскарі, на Україні і в Закавказзі.

Представники диких видів годуються зазвичай вночі, а під час денної спеки стоять в тіні або лежать в якомусь дрібному водоймі. До водоймищ прив’язаний переважно азіатський вид. В Африці ці тварини менше залежать від води, вважаючи за краще ходити до неї тільки на водопій. Всі види буйволів добре плавають, перетинаючи при міграції досить великі водні перешкоди.

Дикі особини воліють жити на відкритих просторах саван, серед чагарникових заростей. У тропічних лісах занадто мало трави, тому прогодуватися там настільки великі тварини не можуть. Оптимальним біотопом сучасних диких буйволів є рідколісся, лугові співтовариства і савани вологого типу.

організація стада

Всі буйволи – тварини стадні. Найчастіше вони збираються в спільноти по 15-25 особин. У посушливий період, коли необхідні переміщення в пошуках води, в стада можуть збиратися сотні особин.

Зазвичай у стада немає своєї території проживання, є тільки маршрути переміщень. Особливо це характерно для африканських буйволів, яким часто доводиться кочувати в пошуках води і пасовищ.

Виняток з цього правила становлять самотні старі особини, які живуть на своїй території, постійно захищаючи її від таких же одинаків. Однак проти перебування на цій території або просування по ній стада вони зазвичай не заперечують.

Кількість цих тварин бувають декількох типів. Часто формуються змішані спільноти, які складаються з биків, корів і телят різного віку. Причому кількість дорослих особин обох статей становить майже половину стада. При таких співвідношеннях телята знаходяться під надійною охороною.

Зустрічаються і стада, що складаються тільки з самців різних вікових груп. Найчастіше в такі спільноти входять зовсім молоді (до 5 років) і вже старі особини (близько 12 років). Таке стадо зазвичай добре організовано. Ієрархія формується за допомогою поєдинків, які періодично виникають для підтвердження або зміни статусу.

Стадо буйволів – освіту стійке, незважаючи на періодичні з’ясування відносин. Воно може існувати кілька десятиліть, охоплюючи своїми переміщеннями величезну територію.

Кількість особин, гендерні пропорції і соціальна організація стада – це інформація про благополуччя популяції і виду в цілому. У наш час численні стада зустрічаються тільки в Африці, де ще залишилися чималі території, придатні для проживання таких великих тварин. Підтримується такий стан популяцій переважно за допомогою системи особливо охоронюваних природних територій.

Статевий диморфізм і розмноження

Майже у всіх копитних добре розвинений статевий диморфізм. Він полягає в тому, що у корів вага істотно менше, ніж у биків, більш струнке тіло і тонкі короткі роги.

У період спарювання між биками відбуваються ритуальні поєдинки. Видовище це справляє сильне враження, однак серйозні травми – явище вкрай рідкісне. Як все поєдинки подібного роду, починаються вони з психологічного впливу. Спочатку бики зближуються з високо піднятою головою, видаючи гучні загрозливі звуки, підриваючи землю копитами. Однак зіткнень не відбувається, бики зупиняються в метрі один від одного. Якщо нерви у обох виявляться міцнішими, то настає турнірна частина поєдинку – бики з розгону стикаються масивними підставами рогів. Зазвичай в цей момент і визначається лідер. На цей раз саме його гени передадуться нащадкам.

Вагітність корів триває близько 10 місяців. Зазвичай народжується 1 теля. Двох телят виносити і вигодувати корові дуже складно. Через 15 хвилин після народження малюк вже може йти за матір’ю.

Корова стає статевозрілої в 3 роки, проте першого теляти вона народжує зазвичай в 5 років. Така затримка в розмноженні підтримується пристроєм стада і пов’язана з необхідністю зміцнення організму самки.

Історія цих видів являють собою рідкісний випадок, коли дикі предки одомашнених особин не вимерли, а живуть поруч з ними. Причому деякі популяції цілком благополучні. Однак це стосується переважно африканських мешканців. Стійкість стану азіатського і африканського видів пов’язана з хорошим пристроєм стада, великою силою особин і зусиллями людини по збереженню видів, які проявляються в створенні особливо охоронюваних природних територій.