Чай Мате: користь і шкода для здоров’я

Парагвайський чай мате шкоду і користь, якого ми сьогодні розглянемо в цій статті – перлина чайної колекції кожної жінки! Але, існує чимало і тих, хто ще не знає про корисні властивості цього напою. Так що ж таке мате?

Індіанський напій з глибини століть

Не варто й говорити, що чай є фаворитом серед усіх напоїв, що вживаються на різних континентах. Залежно від обробки його листів і подальшої ферментації він буває зелений, жовтий, білий і навіть чорний і червоний!

Однак, в світі існує також величезна кількість трав’яних настоїв, які користуються великою популярністю. При цьому, досить вагоме місце в цій ієрархії теплих напоїв займають етнічні чаї, які мають досить багато спільного (спосіб вживання і заварки, дія на організм та ін.) Зі своїми традиційними побратимами.

До даних екзотичним чаїв відносяться:

  • бразильський катуаба;
  • аргентинський лапачо;
  • ханібуш;
  • африканський ройбуш;
  • парагвайський мате.

Останній з перерахованих займає особливе місце! Причиною тому може бути як його неймовірний смак і процедура заварювання, так і вельми суперечливі відгуки про його дії. До речі, в наших чайних магазинчиках майже однаково часто нарівні з написами на банках «мате» можна зустріти назву цього напою і як «мате».

А після прочитання цієї статті обов’язково подивіться запис про користь і шкоду зеленого чаю для жінок! Обіцяємо – буде цікаво!

Мате з індіанських легенд. Історія напою.

Користь і шкода чаю мате овіяна стародавніми індійськими легендами. Корінне населення Стародавньої Америки щиро вірило в його магічне походження і властивості. Протягом століть вважалося, що завдяки правильному вживання чаю мате можна швидко вгамувати спрагу, зняти відчуття голоду і повністю відновити свої сили після важкого трудового дня.

Місіонери, які відкрили для себе в шістнадцятому столітті мате, звичайно ж, не могли втриматися, щоб не «сколотити» на довірливих індіанців свій бізнес. Сподобався їм напій вони скуповували у місцевого населення за гроші і відправляли в Європу, пристойно заробляючи на продажу цього «зеленого золота».

Мореплавці в своїх тривалих подорожах вживали мате, рятуючись від лихоманки і цинги. Під час тропічних переходів через джунглі цей неймовірний напій дарував енергію і відновлював сили. Як тут не повірити в його магічні якості ?!

Однак, пізніше, він був на деякий час незаслужено забутий. Правда, після відкриття в дев’ятнадцятому столітті рослини з назвою Illex Paraguariensis його стали культивувати в Уругваї, Парагваї, Бразилії та Аргентині. З подрібнених пагонів і листочків цієї рослини стали виробляти в фабричних масштабах, а корисні властивості цього чаю змогли зміцнити його на п’єдесталі популярних напоїв південноамериканського континенту.

Була навіть відновлена ??своєрідна церемонія приготування мате, для чого стали використовувати ємність з видовбаної висушеного гарбуза (калебас) і очеретяної (рідше металевої) трубочки з ситом на одному кінці – бомбильи.

Хочете дізнатися чому просто необхідно вживати в їжу городню зелень – тоді читайте про користь листового салату!

Технологія заварювання мате

Отже, якщо Ви хочете отримати максимум від користі мате, розкривши повністю його аромат і багатий смак, Вам варто придбати або самостійно виготовити (для власників дачних ділянок виростити такий гарбуз – дрібниця!) Вищеописані приналежності. Природно, нам знадобиться і сама заварка.

Для першого разу я б радила Вам використовувати чай з наповнювачем (наприклад, мате з лимоном), так як смак «чистого» напою досить специфічний і незвичний для недосвідченого людини.

Сама процедура заварки чаю така:

  1. засипаємо на 2/3 від обсягу підготовленого калебаса заварку і струшуємо його так, щоб у однієї стінки ємності утворилося вільне місце (сюди ми вставимо після цього бомбилью);
  2. встановлюємо калебас у вертикальне положення і наливаємо в нього по соломинку гарячу (приблизно вісімдесят градусів) воду;
  3. даємо напою настоятися від п’яти до семи хвилин, а потім вживаємо його через соломинку невеликими ковтками;
  4. процедуру доливання води повторюють до повного зникнення смаку мате (з кожним разом смак стає все тоншою і цікавіше).

Насолодитися користю парагвайського чаю мате з його гіркуватим смаком і нотками копченості в ароматі можна і без спеціального
посуду. Для цього заваріть його за європейськими стандартами в чайнику і вже через 10 хвилин насолоджуйтеся теплотою аргентинського сонця у себе на кухні!

Чай мате: користь і шкода

користь

Латиноамериканці вживають мате протягом усього дня. Вранці гіркий – щоб отримати бадьорості на весь день, днем ??прохолодний – для втамування спраги і ввечері солодкий (з медом або цукром) для здорового і міцного сну.

Ще більше про красу і здоров’я в статті: Соєвий соус: користь і шкода для здоров’я

Цей тонізуючий напій здатний надати Вам цілий список цілющих властивостей, корисних елементів і причин, щоб і Ви стали його шанувальником!

Дослідження в Інституті Пастера встановили, що в складі мате міститься більше двохсот компонентів. Він містить:

  • мікроелементи: натрій, калій, залізо, марганець, мідь, магній та ін .;
  • дубильні речовини: танін та ін .;
  • сапоніни;
  • біофлавоноїди: кверцетин і рутин;
  • необхідні для здоров’я людини органічні кислоти: смоляна, ізомасляной, изокапроновая, ізовалеріанової та ін .;
  • нікотинова кислота;
  • вітаміни групи B;
  • вітамін Е;
  • вітамін C;
  • вітамін А.

Склад листя рослини схожий на хімічний склад листочків зеленого чаю. При цьому, чай мате користь і шкода якого варіюється від інтенсивності його вживання і способу життя має перед ним деякі особливості:

  • в мате міститься так званий «матеин», який є неймовірно потужним алколоида, що дозволяє швидко тонізувати м’язи і зняти напругу після важкої праці;
  • в мате набагато вище рівень антиоксидантів (навіть вище, ніж у зеленому чаї);
  • різні методи виготовлення (мате проходить кілька стадій повільної сушки і копчення, яке і надає особливу нотку серпанок в його аромат і смак).

матеин

Даний алкалоїд заслуговує більш пильної уваги. За своїми якостями він схожий на свого «брата» – кофеїн. При цьому, він здатний надавати на людський організм більш щадний і м’яку дію, не навантажуючи роботу серцевої системи і не викликаючи надмірного перезбудження.

Також варто відзначити, що на відміну від кофеїну, який діє до трьох годин, матеин здатний впливати до десяти годин, не викликаючи порушення сну!

шкода

Незважаючи на наведений вище список позитивних властивостей цього чаю, даний напій має і деякі протипоказання:

  • не рекомендується пити мате годуючим матерям і вагітним жінкам;
  • утриматися від вживання цього чаю коштує і людям, страждаючим захворюваннями сечо-статевої системи;
  • не можна пити мате тим, у кого є алергія на теофілін;
  • при зловживанні чаєм, Ви можете відчувати сухості та стягнутості шкіри;
  • деякі активні компоненти, що містяться в мате, іноді стають причиною утворення пухлин (вчені, які досліджували даний факт, стверджують, що це пов’язано з неправильним способом життя в поєднанні з матеин).

Мате для схуднення

І, звичайно ж, наших дорогі читачки цікавить, що може запропонувати корисний чай мате для збереження їхньої молодості і краси! Поспішаємо відповісти.

Дослідження показали неймовірне дію мате на спалювання калорій в поєднанні з вегетаріанськими дієтами, розвантажувальними днями і фізичними вправами! Результати підвищувалися в два – три рази! Ось тільки готувати цей напій для корекції фігури потрібно також особливим чином. Нижче ми наводимо два найпопулярніших і ефективних рецепта проти зайвої ваги.

Мате з молоком

Одна чашка цього теплого напою з ранку здатна замінити повноцінний сніданок, надовго позбавивши від почуття голоду і наситивши організм необхідними для трудового дня елементами! Для приготування мате нам знадобиться:

  • ваніль або кориця на смак;
  • дві склянки молока;
  • дві десертних ложечки меду;
  • п’ять великих ложок йерба мате (заварки).

Заливаємо в невелику каструлю нежирне молоко і доводимо на середньому вогні до шістдесяти градусів. Тепер додаємо в нього інші інгредієнти і відставляємо ємність з плити, накривши кришкою. Даємо настоятися п’ять хвилин і розливаємо по чашках. Такий чай мате користь і шкода якого ми описали вище здатний значно прискорити процес схуднення і пом’якшити жорсткість навіть самої суворої дієти!

Мате з м’ятою і імбиром

Смачний, ароматний і тонізуючий напій на основі мате – відмінний засіб для корекції фігури!

Складові:

  • десять грамів заварки мате;
  • чотири грами м’яти;
  • сім грамів імбиру;
  • дві склянки очищеної води;
  • дві чайні ложечки коричневого цукрового піску.

Доведіть воду до кипіння на сильному вогні, після чого прикрутіть його до мінімуму і введіть всі перераховані інгредієнти. Відставляємо каструлю з плити і залишаємо її на десть хвилин, накривши рушником або кришкою. Проціджуємо мате крізь сито і вживаємо протягом усього дня.

Пити чи не пити чай мате корис
ть і шкода
якого була описана нами в цій статті – вирішувати Вам! Від себе ж хочу додати, що, є прихильницею цього напою більше п’ятнадцяти років і відчуваю себе на «всі сто»!

З Ув. автори сайту Я Здорова

Корисне відео про чай мате: