Червона смородина на зиму: рецепти заготовок в домашніх умовах

Вітаю, дорогі друзі і читачі блогу!
І знову я пишу про рецепти смачних заготовок, і на цей раз червона смородина на зиму Отже, вибирайте найкращі і популярні рецепти на ваш смак і насолоджуйтеся в зимові морози.

Червона смородина на зиму – рецепти заготовок

Червона смородина на зиму рецепти в домашніх умовах

Червона смородина на зиму – це найкращий спосіб підтримувати організм в тонусі, в будь-який час року. Правильна заготівля та використання ягід, дозволяють насолоджуватися унікальними смаковими характеристиками і зміцнювати організм. Вживання рослини у вигляді морсів, напоїв, відварів і настоїв, позитивно впливає на функціонування багатьох органів і систем.

Смородина з цукром

Червона смородина з цукром – це джерело корисних вітамінів і мікроелементів. Заготовити продукт просто, для цього знадобиться:

  • 500 г ягоди;
  • 1 кг цукрової основи.

Плоди дрібно перетираються і засипаються цукрової основою. Всі інгредієнти ретельно перемішуються і залишаються в спокої, до повного розчинення цукру. Потім отримане ласощі розподіляється по скляних банках і відправляється в холодильник. Перетерта червона смородина здатна зберігається протягом 6-8 місяців.

Червона смородина з цукром без варіння

Червона смородина з цукром без варіння на зиму

Червона смородина з цукром без варіння – рецепт швидкого і смачного ласощі. Зробити солодку заготовку може кожна господиня, головне в цьому питанні дотримуватися наступного правила: цукру завжди має бути в 2 рази більше, ніж ягід. Для приготування невеликої порції ласощі знадобиться:

  • 300 г смородини;
  • 600-700 г цукру.

Ягоди перетираються в ступці і засипаються цукром. Інгредієнти не потрібно перемішувати. Солодка основа повинна самостійно розчинитися і вбратися в плоди. Тільки потім можна перемішувати ласощі і розподіляти по банкам. У такому вигляді варення зберігається протягом 6-8 місяців, але виключно в прохолодному місці.

Рецепти заготовок з червоної смородини на зиму: варення і повидло

Варення з червоної смородини на зиму

Простий рецепт варення з червоної смородини

Варення з червоної смородини наповнене корисними вітамінними і мікроелементами. Його вживання корисно для організму в цілому. Смородина допомагає впоратися з багатьма запальними захворюваннями і прискорити процес одужання при застуді. Для приготування класичного варення знадобиться:

  • 1 кг солодких плодів;
  • 1 кг цукру;
  • трохи ваніліну.

Ягоди ретельно промиваються і обробляються. Потім вони відправляються в загальну ємність і рясно засипаються цукром. У такому вигляді смородина залишається до тих пір, поки вона не дасть сік. Далі її відправляють на повільний вогонь і проварюють близько 2-х хвилин. Після охолодження, маса пропускається через сито і відправляється по банкам.

Сире варення зі смородини

Сире варення з червоної смородини

Сире варення зі смородини готується набагато швидше. Це найпростіший рецепт приготування смачного ласощі. Для цього необхідно підготувати:

  • 1 кг цукру;
  • 1 кг ягід;
  • трохи води.

Плоди рослини заготовлюються і обробляються шляхом промивання під проточною водою. Потім їх відправляють у велику ємність і засипають цукром. Під впливом солодкої маси, ягода дасть сік. Після цього інгредієнти можна ретельно перемішувати. Цей рецепт не вимагає варіння. Тому після розчинення солодкої маси і перемішування, варення розподіляється по стерилізованих банках.

смородинове повидло

смородинове повидло

Повидло з смородини – це ласощі, яке люблять як діти, так і дорослі. Для його приготування необхідно підготувати:

  • 1000 г цукру;
  • 1000 г плодів.

Ягоди готуються, промиваються і звільняються від дрібного сміття. Дерев’яним товкачем плоди протираються до кашкоподібного стану. У такому вигляді їх необхідно засипати цукром і дочекатися моменту його розчинення. Потім солодка маса ставиться на середній вогонь і проваривается до повного загустіння. Тим часом стерилізуються банки. Повидло розкладається по скляних ємностей і закривається.

Варення зі смородини з бананами

Любіть незвичайні поєднання? Зверніть увагу на рецепт варення на основі смородини і бананів. Для приготування знадобиться:

  • 1 л свіжого соку зі смородини;
  • 600-700 г цукру;
  • 5 бананів.

Сік виливається в емальовану ємність і засипається цукром. Коли солодка маса охолоне, можна додавати пюре з бананів (заготовити його необхідно заздалегідь шляхом подрібнення фрукта). Отримана маса проваривается на середньому вогні до закипання. Потім вогонь зменшується, і варення нудиться, близько 40 хвилин. Далі його розливають по стерилізованим банкам і закривають.

Рецепти солодощів: мус, мармелад, желе, пастила

Мармелад і пастила з червоної смородини

Желе з червоної смородини

Желе з червоної смородини – це швидке і смачне ласощі. Підготуйте наступні компоненти:

  • 1 кг цукру;
  • 1 кг плодів.

Плоди необхідно позбавити від хвостиків і ретельно промити. Потім вони засипаються цукром. Необхідно дочекатися повного розчинення цукрової маси. Для прискорення процесу, смородина періодично перемішується (кожні 10 хвилин). Потім маса ставиться на інтенсивний вогонь приблизно на 8 хвилин. Протягом певного часу ягоду необхідно перемішувати. Потім потрібно процідити сік через марлю або сито. Отриману густу рідину розливають по стерилізованим банкам і закривають.

Желе з червоної смородини рецепт

Пастила з смородини

Любите солодке і червону смородину? В такому випадку вам точно сподобається пастила на основі кисло-солодких ягід. Підготуйте:

  • 1,5 склянки плодів;
  • 2 ст. л. цукру.

Смородина готується, промивається і очищується від гілочок. Потім її подрібнюють через м’ясорубку разом з цукром. Отримана маса відправляється на деко (його необхідно покрити папером для випікання і марлею). В такому стані пастила готується 2-3 дня. З нею не потрібно нічого робити, вона самостійно засохне. Потім ласощі згортається в рулон і зберігається в такому вигляді.

Мармелад з червоної смородини

Мармелад з червоної смородини рецепт

Мармелад з червоної смородини – рецепт неповторного ласощі. Підготуйте:

  • 550 г ягід;
  • 1000 кг цукру.

Смородина заготовлюється і відправляється каструлю. Там вона заливається невеликою кількістю води і розпарюється на повільному вогні. Потім ягоди перетираються через сито. В отриману масу додається цукор. Варити мармелад необхідно до повного загустіння. Потім він розкладається по стерилізованих банках. Готовий мармелад можна вживати ложкою або попередньо нарізаними квадратиками. Для поліпшення смакових якостей, десерт посипається цукром.

смородиновий мус

Мус з червоної смородини рецепт

Мус – це насолода, яка сподобається кожній дитині. Для приготування підготуйте:

  • 100 г плодів;
  • 40 г цукру;
  • 25 г манної крупи;
  • 250 мл води.

Плоди рослини промиваються, подрібнюються і заливаються водою. Потім до них додається цукор, і вся маса проваривается на повільному вогні. Ягоди змішуються з відваром і ще раз доводять до кипіння. В отриману масу додається манна крупа, і все ще раз проваривается не більше 10 хвилин. Після охолодження мус збивається і розливається по формах.

Корисні і смачні напої: основні рецепти

Сік і наливка з червоної смородини

Сік із червоної смородини

Сік із червоної смородини – це поживний і корисний напій. Для його приготування необхідно заготовити:

  • 1 кг плодів;
  • 1 кг цукру.

Плоди рослини промиваються і відправляються в каструлю. У такому вигляді їх необхідно прокип’ятити. В отриману сировину засипається цукор і розливається по пляшках. Сік готовий!

Компот із червоної смородини на зиму

Компот із червоної смородини – рецепт солодкого напою. Приготуйте:

  • 900 г цукру;
  • 0,5 кг смородини;
  • 9 літрів води.

Вода ставиться на вогонь. Тим часом заготовлюються банки, їх необхідно ретельно промити і просушити в духовці протягом 20 хвилин (при температурі 120 градусів). Потім в них складаються ягоди разом з гілочками. Тим часом готується сироп, для цього в воду засипається цукор. Робити це потрібно, повільно, поступово помішуючи. Отриманим сиропом заливаються плоди в банку.

Морс із червоної смородини

Морс із червоної смородини – рецепт для справжніх гурманів. заготовте:

  • 250 г ягід;
  • 1 л води;
  • 5 ст. л. цукру.

Смородина промивається і перетирається через сито. Після отримання соку, вона заливається 750 мл води. Отримана маса вариться близько 8 хвилин на повільному вогні. Потім відвар з смородини настоюється, близько 30 хвилин під кришкою. Далі в нього додається цукор, а сама маса перемішується до тих пір, поки він повністю не розчиниться. Отриманий морс розливається по банках і консервується.

Смородинова наливка

Наливка з червоної смородини – корисний продукт від багатьох хвороб. Для приготування підготуйте:

  • 300 г ягід;
  • 150 г цукру;
  • 500 мл горілки або самогону;
  • склянка води.

Ягоди засипаються в підготовлену скляну пляшку на 2/3. Місце, що залишилося засипається цукром. Ємність відправляється в тепле сухе місце приблизно на 72 години. За цей період плоди повинні дати сік. Через заданий проміжок часу, вся маса струшується і заливається спиртним напоєм, приблизно на 2-3 см вище рівня ягід. Пляшка щільно закривається і відправляється в тепле сухе місце на 60 діб. Потім наливка фільтрується через марлю, на 25% розбавляється водою і вживається.

Лікер з червоної смородини

Відмінними смаковими якостями відрізняється лікер. Приготуйте:

  • 250 г плодів;
  • 150 г цукру;
  • 500 мл горілки;
  • трохи води.

Процес приготування аналогічний настоянці. Єдиною відмінністю є розведення водою. Досить додати не більше 10-15% рідини на отриману масу. Це дозволить зробити лікер насиченим і міцнішим.

Рецепти мороженої і сушеної заготовки

Заморожена червона смородина

Заготівля в замороженому вигляді дозволяє насолоджуватися унікальними смаковими якостями смородини в будь-який час року. Як заморозити червону смородину на зиму і зробити це правильно? Це найпростіший метод заготівлі. Візьміть будь-яку кількість ягоди, промийте її, розподіліть по спеціальним контейнерів і відправте в морозильну камеру.

Свіжоморожена смородина є найкращим доповненням до кулінарних шедеврів. Вона підійде як начинку для пирогів і пиріжків. Головне правильно її заготовити і розморозити. Для збереження смакових якостей залиште плоди в холодильнику буквально на 6 годин, а потім відправляйте в тепло.

Рецепт сушеної смородини

Сушена червона смородина багата на корисні вітаміни і мікроелементи. Заготівля робиться наступними чином:

  1. ягоди промиваються;
  2. висушуються на газетці;
  3. відправляються в духовку буквально на 20 хвилин.
  4. Сушена ягода зберігається в спеціальних контейнерах або пакетах. Її можна залишати і в папері.

Інші цілющі і пікантні заготовки

Соус з червоної смородини

Соус для м’яса з червоної смородини

Соус для м’яса з червоної смородини – це краще доповнення до других страв. Для приготування знадобиться:

  • 2000 р плодів;
  • 1000 г цукру;
  • склянка оцту;
  • 2 ч. Л. гвоздики і кориці;
  • 1 ч. Л. перцю;
  • 1 ст. л. солі;
  • часник.

Плоди промиваються і перетираються через сито. З 2 кг ягід повинно вийти близько 1,5 л соку. Рідина доводиться до кипіння і повільними рухами в неї всипається цукор. Вся маса проваривается до повного розчинення цукрового основи. Потім в неї додаються інші інгредієнти. Готовий продукт відправляється по банкам і закривається.

Рецепт соусу з червоної смородини для м’яса

Червона смородина з медом

Лікувальні рецепти засновані на використанні свіжих плодів з медом. Для приготування знадобиться:

  • 1 кг плодів;
  • 300 г меду.

Червона смородина з медом рецепт

Ягоди перетираються через сито і перемішуються з медом. Отримана маса розподіляється по банкам і зберігається в холодильнику. Це кращий спосіб запобігти простудні захворювання і зміцнити захисні функції організму.

Смородина у власному соку

Смородина у власному соку рецепт

Смородина у власному соку – покращує роботу серцево-судинної системи і виступає в ролі сечогінного засобу.

Зробити заготовку просто, для цього ягоди засипаються цукром і залишаються в спокої до тих пір, поки не з’явиться сік. Отримана заготовка розподіляється по банкам. Кількість ягід може бути будь-яким, головне щоб цукру було, рівно в 2 рази більше.

Рецептів на основі червоної смородини – безліч. Цей корисний і поживний плід широко використовується в багатьох кулінарних галузях. Він може лежати як в основі солодощів, так і м’ясних страв. Зі смородини виходять смачні напої, в тому числі і алкогольні. Різноманітність рецептів, дозволяє вибрати оптимальний варіант відповідно до смаковим уподобанням кожної людини.