Чому мариновані і консервовані огірки мутніють, чи можна їх їсти і що робити з розсолом

Часто трапляється так, що розсіл в маринованих огірках мутніє. Така неприємність може статися навіть у досвідченої господині. Причин зміни прозорості рідини в банку з овочем може бути кілька.

Багато господині викидають такі заготовки на зиму, не залишаючи продукту ніяких шансів на реабілітацію.

Але в деяких випадках можна врятувати огірки від сміттєвого бака, повністю переробивши всю процедуру консервування.

Чому каламутніє розсіл маринованих і консервованих огірків?

Розсіл в банках з огірками зазвичай мутніє з причин недотримання технології консервування.

Існують і інші причини помутніння рідини. У більшості випадків, після помутніння розсолу з ємності зриває кришку.

Причини, чому мутніють огірки в банках:

  1. неякісно вимиті і пропарені банки призводять до псування розсолу.
  2. неповна стерилізація ємності або кришок.
  3. кришки з дефектом. Неякісний закаточний ключ, який погано притискає кришку до шийки банки.
  4. пошкоджена тара в області шийки: відколи, тріщини, виїмки. Іноді товсте дно банки стає причиною неправильного прогріву ємності.
  5. Використання невідповідних інгредієнтів для виготовлення розсолу, наприклад, йодованої солі.
  6. самі огірки можуть стати причиною псування розсолу. Зіпсовані овочі або салатні сорти відразу виділять компоненти в рідину, що призведе до появи осаду.
  7. якщо огірки зберігалися неправильно, то стояти довго такий продукт точно не буде – кришку зірве. Після консервації банки потрібно утеплити, виставивши дном догори.
  8. якщо вже готову консервацію залишити надовго в приміщенні з високою температурою, то рідина всередині ємності зіпсується.

Результатом появи мутного осаду може стати випробування нової технології консервування, використання нестандартних інгредієнтів.

Краще користуватися перевіреними рецептами, ретельно контролювати кожен етап роботи.

Зверніть увагу! Використовувати консервований продукт потрібно акуратно, навіть, якщо за рецептурою такий момент зазначений, як норма.

Перед використанням такої продукції або її викидом, варто уважно оглянути ємність і врахувати всі нюанси.

Тільки потім застосовувати радикальні рішення. Кожна ситуація індивідуальна і вимагає відповідного рішення.

Чи можна їсти огірки з помутнілого розсолу?

Після закачування, банки в яких мутніє розсіл вибухають лише іноді. Часто в процесі бродіння осад осідає і розсіл стає світліше.

У банку відбувається природне бродіння. Дана реакція не є небезпечною для людини, їсти продукт можна.

Якщо кришки при помутнінні розсолу здулися, то герметичність банки швидше за все вже порушена.

Виникає питання: чи можна їсти огірки в даній ситуації? При порушенні герметичності продукт піддається впливу чужорідних організмів, продукти життєдіяльності яких, небезпечні для життя людини.

Коли можна їсти консервовані огірки з мутного розсолу:

  1. вживати овочі з банки можна, якщо рідина спочатку була каламутною, а потім стала знову прозорою. Бажано використовувати продукт для приготування розсольнику, солянки.
  2. якщо здулася кришка, то використовувати огірки з такої тари в їжу не можна. Якщо кришку не зірвало, то вона може непомітно пропускати повітря.
  3. при розтині банки вміст неприємно пахне – вживати в їжу огірки точно не можна.
  4. якщо помутніння рідини сталося через використання йодованої солі, то овочі цілком придатні до вживання.

В консервації, де не дотримана технологія обробки, може розвиватися бактерія ботулізму.

Даний організм несе небезпеку для життя людини, тому варто утриматися від вживання огірків, якщо існує така можливість.

Що робити з розсолом і як врятувати огірки?

Що робити, якщо розсіл помутнел? Чи можна реанімувати «негарну» консервацію і як це зробити якісно?

Спочатку варто поспостерігати за дефектної консервацією. Іноді муть йде. В інших випадках муть – це результат появи молочної кислоти в банках.

Важливо! Виконати процедуру переконсервації можна тільки в тому випадку, якщо кришка не здулася. З порушенням герметичності відбувається псування продукту і маринаду.

Кожна ситуація щодо зміни чистоти маринаду має свої особливості. Потрібно звернути увагу на всі дрібниці, згадати процес засолювання, виділяючи помилки.

Іноді помутніння відбувається через банальну відсутність оцту в маринаді.

Ситуації, коли і як діяти:

номер рецепта Особливості помутніння розсолу Інструкція по реанімації
1 Зміни кольору рідини відбулися через 2-3 дня після консервування Відкрити банку і перелити рідину в каструлю. Розсіл з банки повинен гарненько покипіти. Огірки обдати окропом, не виймаючи з ємності.
Злити гарячу воду і залити овочі знову окропом, залишивши їх в такому стані на п’ять хвилин.
Злити гарячу воду з огірків, заливши їх новим маринадом з додаванням відповідної порції оцту
2 Муть не осідає 1 тиждень В даному випадку краще переробити маринад. Розкрити тару з овочами. Вилити старий маринад і приготувати новий наступним чином: промити огірки в окропі.
Залити овочі окропом і дати настоятися приблизно 5-10 хвилин. Потім вода переливається в каструлю і кип’ятити з додаванням оцту.
Новим маринадом залити огірки, попередньо простерилізувавши банки
3 Зменшення прозорості з порушенням герметичності Врятувати продукт в даному випадку не вийде. Процес бродіння стався через попадання в ємність сторонніх бактерій.
Виправити ситуацію з маринадом можна – пересолити продукт, але овоч до вживання вже непридатний

Корисне відео