Чим корисний узвар: правила і рецепти приготування

Добрий день всім шанувальникам «корисного і смачного»!
Коли я тільки починала своє занурення в світ натуральної косметики і лікарських засобів, я й гадки не мала про те, що відвар – не єдиний спосіб обробки рослинної сировини. Виявляється, може бути і узвар, або, по-іншому, узвар! І відрізняється він від відвару не тільки способом приготування, але і властивостями, смаковими і лікувальними.

Що таке узвар?

узвар – традиційний український напій, який готували в переддень Різдва. Готували його також і на інші святкові події, наприклад, народження дитини.

Але поступово з ритуального і урочистого напій перейшов в розряд общелюбімого прохолодного пиття, і готуватися став повсюдно, а не тільки на Україні.

Це напій, приготований з фруктового або ягідного сировини, шляхом заливання окропом і подальшого наполягання. Узвар не кип’ятити і не варять, а саме наполягають.

І ця мінімальна термічна обробка пояснює те, що в узвар зберігається багато вітамінів і корисних речовин. Влітку він хороший своєю властивістю добре втамовувати спрагу і надавати сил, а взимку – високою концентрацією вітаміну С, відомого борця з застудою.

Чим корисний узвар для організму?

Звичайно, багато що залежить від того, з яких фруктів або ягід готувався настій, але в загальному можна сказати, що узвар:

  • Допомагає налагодити роботу кишечника
  • Постачає в організм вітаміни і мікроелементи
  • Бадьорить і відмінно справляється з похміллям
  • Виводить з організму токсини і вільні радикали
  • Допомагає зміцнити імунітет
  • Доставляє в організм глюкозу – незамінний для активності мозку елемент
  • підвищує гемоглобін
  • Тонізує і позбавляє організм від шкідливого холестерину

Приготувавши узвар з того чи іншого сировини, можна домогтися заповітної мети.

З чого можна приготувати узвар?

сухофрукти

Сухофрукти для узвару як окремо, так і суміш для компотів:

  • Чорнослив (добре допомагає при застійних явищах в кишечнику – запорах, утрудненому стільці)
  • Курага (цінний напій для осіб з ослабленою серцево-судинною системою, так як містить багато калію)
  • суміш сухофруктів

ягоди

  • шипшина
  • глід
  • сушені вишні
  • Зливи та інше

Але в будь-якому випадку обов’язковим інгредієнтом узвару будуть сушені яблука і груші – за традиційним рецептом.

Як приготувати узвар: рецепти приготування

На сьогоднішній день в інтернеті можна знайти безліч рецептів напою – залишається лише вибрати найбільш вподобаний! Я теж вибрала для себе парочку рецептів, і вже випробувала, так що з упевненістю можу сказати: готуйте і пийте на здоров’я, дуже смачно!

Узвар із сухофруктів рецепт

Нам знадобляться:

  • по 100 грам сушених яблук, груш, чорносливу, шипшини,
  • трохи лимонного соку і меду.

Приготування узвару:

  1. Сухофрукти необхідно ретельно вимити (можна навіть трохи вимочити в воді, якщо вони здаються вам занадто брудними або жорсткими).
  2. Кладемо все у велику емальовану каструлю (або чашу мультиварки, якщо ви віддаєте перевагу готувати в ній). Головне, не беріть алюмінієвий посуд – цінність напою, приготованого в такому посуді, буде набагато менше.
  3. Заливаємо водою – чистої і холодної. Води налийте на око – кількість залежить від того, який фортеці напій ви хочете отримати. Наваристий і густий? Тоді на ту кількість сухофруктів, що ми взяли, потрібно всього півтора-два літри води.
  4. Якщо хочете отримати прозорий і легкий на смак компот, налийте два-три літри води. Але і занадто багато не треба, а то вийде щось несмачне і водянисте.
  5. На меееедленно вогні доводимо до кипіння і відразу знімаємо з вогню! Перед закипанням додаємо мед і розмішуємо.
  6. Тепер узвар потрібно настоятися: залиште каструлю з напоєм на столі, закрийте її кришкою і забудьте на кілька годин. Напій встигне і настоятися, і охолодитися.
  7. Процідіть охолоджений напій через сито, викиньте м’якоть сухофруктів: вона вже віддала всі свої корисні речовини і нам більше не цікава.

Узвар краще пити охолодженим, так його смак і аромат розкриваються повністю, але якщо ви віддаєте перевагу теплі напої, то підігрівати кухоль з компотом на водяній бані – не варто знову нагрівати напій на плиті.

Зберігати готовий напій потрібно в холодильнику, в скляній тарі з кришкою. Але не більше 3-4 днів.

Узвар з прянощами

А за цим рецептом виходить відмінний насичений напій з терпким смаком, що нагадує глінтвейн. Тому якщо вам з якоїсь причини не подобається традиційний глінтвейн – пропоную вам альтернативу!

Продукти для приготування:

  • Стакан суміші сухофруктів або сушених ягід (ви можете взяти будь-які продукти, які подобаються, але дозволю собі невелику рекомендацію – з прянощами добре поєднуються сушена вишня, яблука, чорнослив або курага).
  • 2 см свіжого кореня імбиру
  • 2 зірочки бадьяна
  • 2-3 штучки квіток гвоздики
  • Трохи запашного перцю
  • 2-3 ложки рідкого меду

приготування:

  1. Суміш сухофруктів промиваємо, заливаємо водою в каструлі і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню.
  2. Поки настій наш «відпочиває», займемося прянощами: очищаємо і нарізаємо імбир, кладемо в сотейник. Додаємо до нього гвоздику, бадьян і перчик. Вливаємо зовсім трохи води – не більше пари столових ложок.
  3. Доводимо до кипіння на малому вогні.
  4. Проціджуємо пряний відвар. У ньому розчиняємо мед.
  5. Повертаємося до нашої каструлі з готовим настоєм із сухофруктів. Проціджуємо. І в майже готовий напій вливаємо наш пряний розчин!
  6. Ще кілька годин для настоювання і охолодження – і можна насолоджуватися неймовірно багатим та різноманітним смаком оригінального напою.

Чи є у такого чудового і корисного продукту протипоказання?

Скоріше, не протипоказань, а обмежень щодо вживання. Пара склянок не зашкодить нікому, а ось обмежити кількість випитого напою коштує, якщо:

  • У вас цукровий діабет (через солодощі напою)
  • Ви годуєте грудьми (в ранньому дитячому віці взагалі краще не експериментувати з харчуванням матері, тому узвар варто вживати в тому випадку, якщо ви вже пробували його раніше і негативних реакцій організму помічено не було).

Всім іншим же раджу скоріше освоїти ці прості рецепти і балувати своїх домашніх і гостей смачним і корисним компотиком!