Чирок: маленька качечка, річковий свистунок, опис і характеристика птиці

Качка чирок – найдрібніша серед річкових представників в північних широтах. Вага її становить всього від 200 до 400 г. Назва качки отримали від видаваного ними звуку, схожого на “чирк, чирк”. Розміри дорослої особини досягають 35-40 см в довжину, при цьому самки дрібніші за самців. Селезні відрізняються яскравим забарвленням, яка з’являється лише на кілька тижнів в шлюбний період.

Класифікація птахів

Все чирки відносяться до роду Річкова качка, причому в Україні, де мешкає качка-чирок, можна знайти всього 4 види:

  • свистунок;
  • трескунок;
  • клоктун;
  • мармуровий, або вузьконосі, чирок.

Селезень свістунка видає мелодійний свист, трескунка токует, наповнюючи повітря тріском, схожим на гру на дерев’яних ложках, клоктун клекоче в шлюбний період, а вузьконосі чирки – самі тихі, їхні голоси майже не чути.

Качка-свистунок

Чирок свистунок – це невелика качка з короткою шиєю і вузькими загостреними крилами. Це відмінна характеристика саме цих птахів. Така будова крила дозволяє їм злітати практично вертикально, причому робити це швидко і абсолютно безшумно. Завдяки цим особливостям качки цього виду гніздяться в невеликих водоймах, які недоступні іншим водоплавним птахам. Їдять чирки всі види їжі: як тваринну, наприклад молюсків, мотилів, личинок, мальків, ікру, так і рослинну, на кшталт трави, насіння і плодів. До осені вони швидко набирають вагу, а перед відльотом збираються у великі зграї. Птахи чудово пірнають і плавають, і так само швидко і легко літають, причому швидкість польоту свістунков набагато перевищує швидкість польоту інших річкових качок.

Шлюбний наряд селезня включає в себе яскраву зелену смугу, що проходить через очі, облямовану жовтим обідком, і розоватую грудку на загальному сірому тлі оперення. Жовті плями є у качки під хвостом, голова пофарбована в каштановий колір, на грудях і на горлі присутні великі каплевидні чорні плями. Однак вся ця краса зникає безслідно вже до літа, після чого маленька качечка чоловічої статі стає дуже схожою на самку, набуваючи монотонну строкату сірувато-коричневе забарвлення.

Навесні селезень свістунка видає дзвінкий чистий свист, у відповідь на який самка неголосно крякає. Процес залицяння полягає в тому, що селезень паморочиться навколо своєї обраниці, іноді різко зі свистом підкидаючи голову і піднімаючи фонтан бризок. Незабаром вони створюють міцну пару, так як цей вид качок моногамія, однак тільки до того часу, поки самка не почне насиджувати яйця. З цього моменту качури залишають їх, вирушаючи все разом на сезонну линьку.

Птах чирок насиджує яйця близько 3 тижнів, а вилупилися пташенята можуть добувати корм, бігати і пірнати, починаючи з перших днів життя. Через місяць пташенята вже пробують літати, а до кінця року стають статевозрілими.

Ці дрібні качки, вагою близько 300 – 480 г, отримали таке ім’я за тріскучий звук і шум, що піднімається селезнем в період шлюбного сезону. Шапочка на голові трескунка в шлюбний період темна, з невеликими білими смужками на лобі. Качура можна дізнатися насамперед по широкій білій смузі над оком на загальному коричневому тлі голови. Шийка і передня частина грудей пофарбовані в коричневий колір, з строкатим малюнком і смугами, що чергуються. Грудка і живіт білого кольору. Оперення на крилах блакитнувате, а під ними – зеленуватого кольору з білою облямівкою. Дзьоб повністю чорний, лапи сірі.

Забарвлення трескунка схожа на забарвлення селезня свістунка. Однак першого завжди можна відрізнити по широкій білій смузі над оком. Крім того, трескунок декілька більше і темніше, а дзьоб його трохи довше. Злітає, так само, як свистунок, легко, без розбігу і практично безшумно сідає на воду. У шлюбний період селезень видає розкотистий сухий тріск, причому кричить як на воді, так і на льоту.

Харчуються птахи навесні і влітку в основному молюсками, вважаючи за краще всім іншим видам Бітінія. Крім того, вони їдять п’явок і черв’яків, комах, мотиля, пуголовків і ікру, а також різних мальків. В осінньо-зимовий період качка перемикається на рослинну їжу і поїдає насіння, плоди і численні трави.

Статева зрілість у трескунка настає в перший рік життя, а шлюбні ритуали не менше цікаві, ніж у свістунка. Селезень кружляє навколо самки, скуйовдивши пір’я і витягаючи шию, а дзьоб його занурений у воду. Раптово різким рухом він підкидає голову з гучним скрекотом, схожим на тріск дерев’яних ложок, і так само різко кидає її знову вниз, у воду. Самка зрідка тихо крякає і чистить пір’ячко, спостерігаючи за селезнем. Процес насиджування не відрізняється від такого у свістунка.

Чирок-клоктун і мармуровий 

Найбільшим Чирков з тих, що зустрічаються на території України, є клоктун, вага якого може досягати 600 м Він гніздиться тільки на Далекому Сході і в Східному Сибіру. Опис селезня клоктун наступне: у нього на голові яскравий малюнок з чорних, жовтих і зелених пір’я, на підборідді і на горлі оперення білого кольору в цяточку. Від очей до горла йде яскрава чорна смуга, щоки, пір’я близько дзьоба і частина шиї золотисті. По підставі останньої ззаду і з боків йдуть різнокольорові смужки. Спина покрита сірими пір’ям, теж смугастими, боки блакитні, з чорним зигзагоподібним малюнком. Горло і верхня частина грудей рожевого кольору, з чорними напівкруглими плямами, оперення на животі біле, а хвостик чорний, з білими поперечними смужками біля основи хвоста.

Пір’я, що криють крила білуваті. Блискуче поле уздовж заднього краю крила, яке у качок називають дзеркальцем, забарвлене в зелений колір і виблискує на чорному тлі. Дзьоб блакитний, лапи оливкові.

Мармуровий чирок гніздиться в південних районах нашої країни, в дельті Волги і Прикаспійському регіоні. Ці птахи серед качок самі мовчазні, їхні голоси слабкіше, ніж у інших видів чирков. Вони самі тихі і довірливі, малорухливі і легше інших підпускають мисливців на постріл. Пофарбовані самки і самці однаково: по сірому фону йдуть світлі цятки, схожі на мармуровий малюнок.

Харчуються ці качки в основному дрібними безхребетними, гніздяться по берегах прісних і солоних водойм в дуплах або на землі. У багатьох країнах мармуровий чирок узятий під охорону, оскільки через свій м’якого характеру і миролюбної вдачі він легше інших птахів стає жертвою людей. За останніми даними, кількість цих птахів в Україні настільки мало, що можна говорити про їх повне зникнення.