Дикі гуси: чим відрізняється від лебедя і качки, де живуть і особливості забарвлення

Дикі гуси вважаються близькими родичами лебедів і качок. Живуть вони приблизно в однакових умовах, освоюючи природні водойми. Звичайно, від родичів гусей відрізняють і розміри тіла, і зовнішній вигляд, і деякі риси поведінки. Дуже сильно різняться і види цих птахів в залежності від місця проживання. Деякі гуси були одомашнені і послужили матеріалом для виведення багатьох порід сільськогосподарського призначення.

Місце проживання

Перерахувати місця, де живуть гуси, нескладно: живуть вони в тундрі, на півночі Євразії і американського континенту. Насправді ці водоплавні рівномірно розселилися по всьому світу: вони живуть і в тундрі, і в помірних широтах, і в Екваторіальній Африці. Гусей можна зустріти і в Південній Америці, і в Австралії.

Населяють вони самі різні біотопи. Деякі види гусей воліють зарослі очеретом або чагарником берега стоячих водойм і озер. Такі, наприклад, сірі – родоначальники багатьох домашніх порід. Це типові мешканці середніх широт.

Північні різновиди живуть на відкритих просторах безлісної тундри. Чорний гусак (казарка) гніздиться навіть на землі Франца-Йосифа, де більшу частину року все покрито льодом і снігом. Харчується він мохом і лишайниками, що ростуть на каменях навіть в суворому кліматі. Але основою раціону цього морського гусака є водорості.

У саванах Африки і сухих степах Австралії і Євразії теж можна зустріти водоплавних птахів, разюче відрізняються від звичних гусей. Деякі з них, такі як африканський шпорцевий і австралійський полулапчатий, нагадують невеликих лелек. Ці різновиди мають струнким підтягнутим тулубом і досить довгими ногами. У полулапчатих навіть частково редукована перетинка між пальцями.

Будують свої гнізда ці великі птахи (вага до 6 кг) в заростях по берегах водойм, а іноді і на деревах або високих будинках, як нільський гусак. Житель східно-сибірських степів, китайських і монгольських рівнин і гірських районів – Сухонос – може споруджувати гнізда і на галечникових мілинах, і в очереті або чагарнику.

Різні види диких гусей живуть в різних кліматичних зонах. Єдине, що об’єднує всі несхожі один на одного екосистеми – близькість водойм, на яких мешкають і годуються птиці.

Зовнішній вигляд

Виглядають гуси по-особливому, однак багато хто плутає їх з лебедями. Основне, чим відрізняється гусак від лебедя або качки – довжина шиї. У останньої ця частина тіла рідко досягає хоча б половини розміру тулуба. Гусяча ж шия може бути довжиною до? від його величини. Найбільшими параметрами шиї має лебідь – вона іноді навіть перевершує розміри його тіла, як у чорного австралійського представника роду.

Дуже помітно гуси відрізняються від качок і будовою дзьоба. Основа його має велику висоту, ніж ширину. У деяких видів (сухонос, курячий) над дзьобом спостерігається наріст з м’яких тканин. Різниця полягає і в формі самого дзьоба. Ті, хто бачив качку або селезня поблизу, могли б відзначити, що ця частина голови птиці уплощена і має характерну западину приблизно посередині. Це надає качкам вид постійно чогось усміхнених птахів.

Дзьоб гусака має помітні відмінності: верхня його частина поступово знижується від чола до кінчика, іноді утворюючи невелику горбочок. На кінці є жорсткий вигнутий вниз зубець, який допомагає гусям відщипувати навіть щільні листя рослин. На бічних сторонах розташовані дрібні зубчики.

Але дзьоб гусака служить не тільки для харчування птиці. Позбавлена ??потових залоз шкіра і щільне оперення з пуховою «утеплювачем» не дають можливості охолоджувати тіло при перегріванні, тому в жарку пору дня можна часто бачити, як гусак з відкритим дзьобом посилено дихає, намагаючись знизити температуру слизових оболонок порожнини рота і гортані – так само роблять собаки, коли їм жарко. Час від часу птах закриває дзьоб, роблячи кілька ковтальних рухів. При цьому активізуються слинні залози, змочуючи поверхні слизових. Потім дзьоб відкривається знову.

Особливості поведінки і забарвлення

Живучи в селі знають, як агресивно захищають гуси своє потомство. Так само поступають і дикі побратими: знаряддям нападу служить дзьоб. Птах може відчутно вщипнути або вдарити загрозливого їй противника. Удари крилами доповнюють щипки, перетворюючи великого самця в досить сильного суперника навіть для хижака розміром з лисицю або песця, які люблять ласувати яйцями і пташенятами гусей.

Молоді самки гірських гусей часто підкладають яйця в гнізда своїх матерів. Гуски-бабусі цілком прихильно приймають таку вільність і виводять «онуків» разом з власними гусенятами. Пташенят самки можуть вирощувати і спільно.

Забарвлення пернатих найчастіше покровительственная, тобто вони виглядають непомітно серед того ландшафту, в якому мешкають, тому тундрові і високогірні птиці частіше чорні, білі або поєднують ці кольори в забарвленні. Самка на гнізді або сплячі на відкритому місці гуси виглядають як залишки снігу, змішаного з ділянками темної грунту. Мешканці очеретяних заростей мають буре, рудувату крапчасту забарвлення, яка робить їх абсолютно непомітними серед висохлої торішньої трави.

Тропічні види можуть бути дуже яскравими. Такий, наприклад, нільський гусак. Але, якщо розібратися, його червонувато-коричнева спина і світліша шия, голова з коричневими цятками на бежевому тлі дуже вдало імітують і скельні виходи, і розмиви глинистих берегів, де селяться ці птахи.

Голубокрилий гусак володіє ще більш яскравими відтінками: димчасті пір’я з білими плямами роблять птицю непомітною на тлі кам’янистого грунту, зеленуватий відтінок шиї і крил зливається з рослинністю, а яскраві блакитні плями поєднуються з водою, видимої крізь стебла рослин. У заростях на березі лісового озера цей гусак зовсім непомітний.

Галерея: дикі гуси (50 фото)

Цікаві факти про гусячої життя

Відомий вислів «як з гуся вода» з’явилося в результаті спостереження людей за цими пернатими. Дійсно, крапельки води скочуються з оперення, зовсім не змочуючи його. Відбувається це через те, що пір’я птахів змащені жиром, який виділяє куприкова залоза, розташована над хвостом. Гуси відпочинку підлягає чистять пір’я, зариваються дзьобом в основу хвоста, а потім труться головою і шиєю про власну спину, боки. Саме так виглядає «водовідштовхувальна» обробка оперення птахами.

Не всі лапаті – любителі плавати або жити у води. Курячий гусак не тільки зовні нагадує дуже велику строкату курку або цесарку, але і не любить плавати, вважаючи за краще більшу частину часу проводити на суші. Нільський гусак годується і проводить час в степу або на оброблених полях, поїдаючи зерно і соковиті стебла трави. Лише раз на добу, в середині дня, зграї летять на водопій.

Мігруюча зграя пернатих мандрівників іноді піднімається на висоту 8-10 км. Нестача кисню і низький тиск не чинять на них ніякого впливу, хоча на такій висоті не може літати вертоліт, а люди втрачають свідомість. Північна популяція гусей відправляється зимувати в Африку або Південну Європу, а ось тропічні види живуть осіло.

Вирости на крилах шпорцевих гусей отруйні. Птах поїдає велику кількість жуків-наривників, які виробляє їдка речовина кантаридин. Отрута накопичується в шпори, розташованих на згині кистьового відділу крила.

Найменший представник роду – пискулька. Довжина її тіла становить всього 50 см, а важить такий птах 1,5-2 кг. Назвали її так за те, що вона не регоче, як більш великі види, а пищить.

Породи гусей (відео)

Незважаючи на те що гусячий розум не цінується високо, а за пернатими закріпилася слава дурнуватих птахів, вони володіють високим інтелектом і програють тільки папугам ара і чорним воронам за здібностями до навчання. Сильні і розумні пернаті утворюють стійкі пари, а партнер найчастіше після втрати своєї другої половини залишається самотнім.