Ергономіка кухні: чотири правила зручної експлуатації приміщення

Скоротити зусилля і мінімізувати трудовитрати людини допомагає правильно обладнане робоче місце – все повинно бути поруч і в межах досяжності витягнутої руки. Не виключенням є і кухня, на якій людина, а особливо господиня будинку або квартири, проводить більше половини дня. Все тут повинно бути раціонально, або банальний процес приготування їжі перетвориться в безглузду біганину. Саме про це, а вірніше про правильне обладнанні сучасної кухні, піде розмова в даній статті – разом з сайтом stroisovety.org ми розберемося з таким питанням, як ергономіка кухні. Ми розповімо про чотири важливих моментах, на основі яких виконується грамотне облаштування кухні.

Ергономіка кухні: враховуємо соціальний фактор

Найчастіше кухнею в будинку або квартирі користується не одна людина, і не враховувати потреби всіх членів сім’ї – це як мінімум неправильно. Тут слід розуміти, що кухня – це не тільки робоче місце господині, а й місце для проведення часу інших домочадців. Саме з цієї причини, підходячи до питання, як зробити кухню зручною для всіх, потрібно враховувати наступні моменти.

  1. Кількість членів сім’ї. Тут все досить просто, і слід розуміти такі прості речі, як наявність необхідних місць за обіднім столом або біля барної стійки.
  2. Вік, який позначається на розстановці кухонного обладнання. Наприклад, якщо мова йде про літній господині кухні, то ту ж духовку краще розташувати під стільницею, а не вгорі, як це модно робити сьогодні.
  3. Звички домочадців. Наприклад, якщо в родині заведена традиція ресторанного харчування, то функціональністю кухонного приміщення можна пожертвувати, висунувши на перший план такі складові, як дизайн і елементарне зручність для дозвільного проведення часу. Зручний м’який куточок, телевізор немаленького розміру і тому подібні речі не будуть зайвими в таких кухнях.

Таких соціальних дрібниць, що дозволяють зробити кухню зручною, досить багато, і всі їх потрібно враховувати. По-хорошому, в процесі розробки планування цього приміщення потрібно добре зважити всі нюанси і найголовніше – врахувати потреби кожного члена сім’ї, що часто буває зробити не так вже й просто. Про те, як виглядає ергономічна кухня, можна подивитися в даному відео.

Що таке правильне планування кухні

В першу чергу зручне планування кухні забезпечується правильним зонуванням приміщення – дуже важливо відвести певний, а головне достатня кількість місця для робочої зони кухні, обідньої і так званої нейтральної або серединної, яка використовується для переміщення людей в цьому приміщенні. З останньої в багатьох випадках виникають проблеми в силу невеликих габаритів кухні – цю зону просто ігнорують, в результаті чого виходить незручне приміщення. З цим важко щось вдіяти і практично завжди з таким станом справ доводиться миритися. Розглянемо трохи докладніше особливості зонування кухонного простору.

  1. Робоча зона. При правильному її побудові вона може займати меншу частину простору. Для зручного приготування їжі багато місця не потрібно – в більшості випадків господиня крутиться на площі два квадратних метра, і то це вже вважається багато. В ідеалі, чим менше рухів тіла, чим коротше маршрут від одного кухонного приладу до іншого, отже менше недолугої біганини, яка, як правило, призводить до швидкої стомлюваності. Все повинно бути раціонально, і в цьому відношенні дуже добре допомагає планування меблів – вважається, що найбільш оптимальним варіантом є кутова кухня. У ній найпростіше створити зручний для використання так званий робочий трикутник. Простий приклад – в кутку робоча поверхня, зліва плита, праворуч мийка або, навпаки, справа плита, а зліва мийка. Варіанти можуть бути різними, і вибирати їх потрібно виходячи з особистих переваг. Про це трикутнику ми поговоримо більш докладно трохи пізніше.

  2. Обідня зона. Як не дивно, але модні колись кухонні куточки на практиці виявляються аж ніяк не практичними – в більшості випадків вони більше займають простір, ніж приносять користі. Куди більш практичним і займає менше місця є звичайний кухонний стіл зі стільцями або табуретками, які можна просто заховати під стіл, звільнивши тим самим досить багато місця. Куточок гарний тільки в тому випадку, коли кухня не використовується за своїм прямим призначенням, як в сім’ях віддають перевагу ресторанне харчування. Обідня зона кухні вважається зручною тоді, коли навколо сидять за столом людей залишається місце для вільного пересування – самі розумієте, що для цього умови дуже важливі габарити кухні, якими можуть похвалитися навіть далеко не всі будинки, побудовані недавно.
  3. Прохідна частина кухні – саме вона забезпечує вільний доступ в будь-яку точку кімнати. По крайней мере, так повинно бути в ідеалі, але насправді люди намагаються урізати цю ділянку приміщення на користь робочої або обідньої зони. Можливо це марно, а може бути і немає – знову ж таки, в силу тут вступає соціальний фактор. Наприклад, якщо в сім’ї не заведено загальні вечері, обіди та сніданки, всі домочадці харчуються в різний час і за столом важко застати більше двох осіб одночасно, то, природно, частиною обідньої зони можна пожертвувати. Та й взагалі в такому випадку її можна замінити невеликим куточком зі зручною барною стійкою.

А взагалі принцип зонування кухні досить простий, і все, що потрібно для досягнення мети – це просто зручне розташування меблів на кухні. Саме від неї цілком і повністю залежить вся ергономіка даного приміщення.

Робочий трикутники на кухні: варіанти створення

Як і говорилося вище, зручність кухні, а вірніше її робочої зони, в повній мірі забезпечується так званим робочим трикутником. У свою чергу, можливості цього трикутники залежать від планування кухні (меблів) – саме з цієї причини дуже важливо продумати кухню не тільки в плані загальної конфігурації, але і в плані розміщення меблів і всілякого кухонного обладнання. Почнемо по порядку, з типу кухонних меблів.

  1. Види меблів. За великим рахунком, варіантів виготовлення меблів досить багато, але самі часто використовувані – це лінійна кухня, кутова, П-образна і, так би мовити, двостороння, яка показала себе з кращого боку в умовах невеликих і вузьких приміщень. Найзручнішими в плані створення раціонального робочого трикутника є кутові і П-подібні кухні – в них сам кут є основним моментом, який забезпечує ергономіку кухні незалежно від її розмірів. Мало того, подібні конструкції досить просто вписати навіть в невеликих приміщеннях. Якщо говорити про дуже незручній плануванні кухонних меблів, то тут безперечним лідером можна назвати лінійну кухню, коли все тумби і шафи встановлюються уздовж однієї із стін – господині доводиться неабияк мотатися туди-сюди, переміщаючись від одного приладу до іншого. Якщо ж говорити про двосторонній кухні, то в ній також досить просто створити ергономічний робочий трикутник, але він буде справді зручним, коли між двома робочими поверхнями, розташованими вздовж протилежних стін, буде невелика відстань (скажімо, до півтора метрів).

  2. Тепер що стосується розстановки обладнання – безпосереднього створення робочого трикутника. Тут правило тільки одне – мінімум відстані від одного приладу до іншого. Природно, в межах розумного – коли все наліплено, тоді теж незручно. Саме з цієї причини кут і є найбільш оптимальним рішенням, особливо якщо стільниця в цьому місці має скошений край, який в більшості випадків використовується в якості робочої поверхні. Як і говорилося вище, по обидва боки від нього розташовують мийку і плитку. Залишається ще один елемент ергономічного робочого трикутника, який потрібно не забути вписати в інтер’єр – це холодильник. А розташувати його на відстані витягнутої руки від робочої поверхні, природно, не вийде.

Загалом, практичні ідеї для зручної кухні в більшості випадків крутяться саме навколо робочого трикутника, який потрібно продумувати не тільки на стадії проектування меблів для кухні, але і на етапі створення інтер’єру цього приміщення.

І на закінчення про четвертому факторі, що забезпечує ергономічний дизайн кухні – це дрібниці, які при неправильному поводженні з ними здатні вивести з рівноваги будь-яку господарку. Взяти, наприклад, те ж саме відро для сміття – його не випадково у своєму розпорядженні в тумбі під мийкою. Якщо встановити його далеко, то користуватися ним буде не дуже зручно. Точно так само йдуть справи і з іншими «дрібницями» – ті ж ножі, виделки, обробні дошки, посуд, все повинно знаходитися під рукою. Наприклад, неправильним буде мати у своєму розпорядженні шафа для сушіння посуду далеко від мийки – в такому випадку доведеться бігати по кухні, переносячи посуд і заливаючи підлогу водою. Таких моментів маса, і в сукупності вони грають немоважную роль, без якої ергономіка кухні буде, м’яко кажучи, недосконалою.