Гранат – користь і шкода для здоров’я

Гранати, користь і шкода для здоров’я … Давайте домовимося відразу, що більше Ви не станете цікавитися смачними червоними зернятками в такий милитаристической формі, адже правильно писати «гранат». Сьогодні я, Марія Ходакова, автор рубрики про властивості і якостях продуктів харчування зібрала для Вас масу цікавих фактів, рецептів, фото і відео. Так що, заваріть чашечку ромашкового чаю і давайте дізнаємося, чим же насправді славиться цей «фрукт» і чиїм здоров’ю він може нанести шкоду.

Сьогодні основними областями вирощування граната є Захід і Схід Азії, а також Південна Америка. На території РФ даний фрукт успішно вирощується в Сочі. В СРСР його культивували в Криму, Азербайджані, Вірменії та Грузії.

Ця рослина любить сонячне світло і без нього просто не починає цвісти. Розміри плодів можуть досягати в розмірі вісімнадцяти сантиметрів, приймаючи при визрівання жовтий або червоний колір шкірки. Саме під нею приховані від очей червоні ягідки з кісточкою, які володіють незабутнім кисло-солодким смаком. Часом кількість ягід може перевищувати 1000 штук в одному плоді!

Склад і користь граната для здоров’я

Гранат постійно досліджують в кращих світових лабораторіях і щороку вчені відкривають його нові корисні властивості для людського організму! У соку ягід цієї рослини містяться вітаміни:

  • О 12;
  • О 6;
  • В 5;
  • Е;
  • С;
  • Р і ін.

Його мінеральний склад представлений такими необхідними нам речовинами як:

  • натрій;
  • магній;
  • залізо;
  • фосфор;
  • калій;
  • кальцій.

Ще одним безсумнівним плюсом вважається низька енергетична цінність продукту. У ста грамах граната міститься всього 85 калорій. У соку це значення ще нижче – від 55 до 60 калорій.

Дослідження показали, що сік цього фрукта допомагає організму швидше впоратися із зайвою вагою. А позитивні відгуки жінок в Мережі говорять про його ефективності проти відкладень жиру на талії, стегнах і животі!

Крім цього, коли їмо гранат, можна:

  • усунути діарею;
  • провести профілактику кишкової палички, а також дизентерії та туберкульозу;
  • поліпшити виробництво і склад крові;
  • зміцнити ЦНС і судини;
  • підвищити опірність організму до вірусних та простудних захворювань.

Все перераховане вище – заслуга трьох «китів» складу: кислот, клітковини і таніну!

Ще їсти регулярно гранат рекомендується тим, хто переніс важкі операції, адже речовини з граната ефективно і швидко відновлюють ослаблений організм. Профілактика простудних захворювань і хвороб серцево-судинної системи, нормалізація роботи щитовидної залози і усунення симптомів недокрів’я – ось за що варто собі налити в кінці робочого дня півсклянки гранатового соку!

Цікавий факт: Чи знаєте Ви, що гранатовий сік має велику користь, ніж напій, який готується з цитрусових або яблук? Всього в одному середньому гранаті (приблизно, півсклянки соку) міститься половина добової дози вітамінів необхідної дорослій людині!

Чи відчуваєте постійну втому? Тоді їжте по пару чайних ложечок червоних ягід в день і вже через тиждень до Вас повернутися сили і впевненість! Гранат корисний при атеросклерозі і малярії, при підвищеному артеріальному тиску. Його успішно застосовують як допоміжний засіб при лікуванні анемії і бронхіальної астми. Сік з плодів здатний очистити тіло від скупчилися в ньому шкідливих речовин.

Зовсім недавно вчені зробили заяву, що вживання даного продукту відновлює здоров’я на клітинному рівні, а також запобігає формуванню і розвиток онкології.

Звичайно ж, цей список можна продовжувати, судячи з усього, до нескінченності. Діти люблять його за яскравість і смак, дорослі за той же і корисні властивості. Але ось лікарі, найчастіше, рекомендують вживати саме сік з граната. Давайте розберемося, чому.

Склад і користь соку граната

У хімічному складі цього ароматного напою міститься більше п’ятнадцяти необхідних людині амінокислот! Саме ці речовини здатні очистити наші органи від радіації, токсинів і шлаків.

Гранатовий сік допоможе відновити нормальну роботу шлунково-кишкового тракту після застіль і нормалізувати апетит, підіймаючи показники гемоглобіну. Крім того, цей продукт просто незамінний в сезони простудних захворювань. А раніше його успішно застосовували для лікування і профілактики цинги, що робить сік ідеальним засобом для відновлення навесні вітамінів в організмі.

Даний напій має потужну антисептичну і сечогінний ефект, тому його рекомендують при легеневих хворобах, а також недугах печінки та нирок.

Гранат для жіночого здоров’я

Вся описана вище користь віддається гранатом всім без винятку! Однак, існують деякі аспекти цього фрукта, які наділяють плоди конкретною користю для жінок будь-якого віку! Внісши в свій раціон свіжі салати з гранатовими зернами, Ви не тільки смачно пообідаєте, але збережіть бажаний вагу. Крім того:

  • період клімаксу і місячні не будуть більше супроводжуватися больовими відчуттями;
  • вживання гранатів, згідно з останніми дослідженнями, є ефективною профілактикою онкології грудей;
  • домашні маски для обличчя і лосьйони з цим інгредієнтом – справжня машина часу, здатна не тільки сповільнити процес старіння шкіри, але і відновити її гладкість;
  • свіжий гранатовий сік використовується для вирівнювання кольору шкіри і позбавлення від пігментних плям;
  • приготувавши простий відвар з гранатової шкірки можна вилікувати надмірну пітливість ступень і ін.

Ще більше про красу і здоров’я в статті: Мандарини: користь і шкода для здоров’я

Гранат при вагітності

Унікальний мінеральний і вітамінний склад фрукта робить його дуже корисним продуктом для вагітних. Кушая регулярно червоні кислі зернятка, Ви швидко заповните дефіцит в організмі заліза – проблема, про яку не з чуток знає кожна породілля.

Крім того, внісши в меню майбутньої матусі гранати, можна нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, позбувшись від нападів нудоти, які вважаються частим явищем на ранніх термінах виношування дитини. А ще плоди чудово втамовують спрагу і виводять зайву рідину, усуваючи набряклість.

Користь і шкода гранатового шкірки

Через незнання, не всі сьогодні використовують шкірку гранатів. А даремно. Адже вона володіє не менш значним списком корисних властивостей, які можна використовувати для відновлення здоров’я і продовження молодості!

Так як шкірка плодів багата дубильними речовинами, вона є природним потужним ліками проти розладу шлунка і діареї. А що містяться в її шарах поліфенолам по силі впоратися навіть з дизентерією! Для цього достатньо приготувати порошок з висушених «панцирів» і вживати його тричі в день по чверті чайної ложечки після їжі.

Цікавий факт: Даний фрукт вважався в давнину їжею, яку вживають самі Боги! Про це нам говорять грецькі міфи. Що тут говорити, навіть на каменях найдавніших єгипетських пірамідах є зображення цих плодів!

Органічні кислоти в складі корок здатні знищувати поширені інфекції ротової порожнини і горла. Для цього необхідно приготувати наступний розчин: заваріть склянкою окропу п’ять чайних ложечок порошку з гранатової шкірки і дайте ліків настоятися півгодини. Готове засіб вживають по чверті склянки чотири рази в день. Тривалість курсу: від п’яти до восьми днів. Оптимально приймати настій тиждень.

Протипоказання і шкоду граната для здоров’я

Пробязательно тільки описаним дозування і не переїдайте гранатів, інакше можна отримати не користь, а шкоду! При переїданні часто з’являються такі симптоми:

  • погіршується концентрація і зір;
  • підвищується артеріальний тиск;
  • з’являється відчуття нудоти і запаморочення.

Основною причиною цього стає надлишок алкалоїдів – речовин, які є отрутою для нашого організму. Надмірне споживання плодів може загострити певні хронічні хвороби. Ось чому лікарі рекомендують тим, хто ніколи не їв гранат, поступово вводити його в раціон.

Напевно Ви завдасте шкоди здоров’ю, коли їмо кисло-солодкі намистинки, якщо у Вас є:

  • підвищена кислотність або гастрит;
  • виразкова хвороба шлунку;
  • схильність до алергічних реакцій;
  • гостра форма панкреатиту;
  • чутлива зубна емаль або пульпіт з карієсом.

Також, не рекомендується давати такий фруктовий сік дітям до одного року. Та й після першого дня народження краще розводити його очищеної або кип’яченої водою. Природно, що магазинний напій – не найкращий спосіб отримання вітамінів. Тому краще вживати свіжовіджатий сік. Не забувайте після вживання напою полоскати рот водою. В іншому випадку можна нанести шкоду емалі зубів.

Як вибрати якісний гранат

Щоб вибрати смачний і корисний фрукт – спробуйте скористатися порадами професіоналів:

  1. зважте плоди на долоні і відберіть найважчий;
  2. натисніть на шкірку граната – вона повинна бути пружною і щільною;
  3. на самій шкірці не повинно бути ніяких дефектів (вм’ятин, тріщин та ін.);
  4. зупиніть свій вибір на плодах, що мають яскравий червоний колір. (продовження нижче)

3 актуальних відео про корисні властивості гранатів:




Таким чином, Ви заощадите гроші, вибравши найкращий гранат, і отримаєте максимальну користь від його неперевершеного смаку!

Можете повірити, що Ваші друзі ще нічого про це не знають? Розкажіть їм про нас в Соціальних Мережах і залишайтеся Прекрасними з сайтом «Я Здорова»!