Хліб при схудненні: чим замінити продукт в раціоні харчування

Для одних скибочку білого хліба – обов’язкове доповнення до будь-якої страви, а для інших – джерело зайвих калорій, які необхідно терміново виключити з раціону. Якщо ви дотримуєтеся принципів правильного харчування, дотримуєтеся дієти, буде корисно дізнатися: чим замінити хліб при схудненні, чи можна їсти чорний або житній батон, яка калорійність цієї випічки?

Який хліб можна їсти при схудненні

Хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку – дуже калорійний продукт. На 100 грам такого хліба припадає від 200 до 400 кілокалорій. Якраз з цих причин худнуть намагаються повністю виключити хліб зі свого раціону, але марно. Дієтологи всього світу радять не відмовлятися від цього продукту, а просто замінити бублики, булочки і випічку на корисний хліб.

Зерно, з якого виготовляють борошно вищого гатунку, очищають від оболонки, а потім перемелюють і просівають до такої міри, що в ній майже не залишається корисних речовин, вітамінів і мінералів. Хліб з такого сировини, хоч і приносить відчуття насичення, але не живить організм. Як не дивно, але борошно нижчого сорту, навпаки, стане дуже корисною при схудненні.

Так, в житньому і цельнозерновом продукті в порівнянні з білим міститься лізин – незамінна амінокислота, яка бере участь в обміні речовин. Крім того, в сірих буханках знаходиться більше міді, цинку, заліза та марганцю. Сірий відтінок хлібу надають за допомогою солоду, який заповнює в організмі запаси вітаміну Е. Виходячи з цього вибір, чим можна замінити хліб при схудненні, очевидний – бородінським хлібом, сірим батоном, корисними висівками, і цільнозерновими булками.

Як відмовитися від хліба при схудненні

Скинути на хлібній дієті можна до 5 кілограм за місяць. Цифра значна, але не гранична. Якщо ви хочете, щоб процес схуднення пішов швидше, то від вживання хліба доведеться відмовитися зовсім. Яких-небудь особливих методів не існує. Тут все буде залежати від вашої цілеспрямованості, сили волі і бажання. Ну а щоб поповнити запас корисних речовин, вітамінів і мінералів, в раціон харчування варто додати:

  • макаронні вироби, зроблені з твердих сортів пшениці;
  • бобові культури, особливо сочевицю, горох, відварну квасоля;
  • крупи: вівсянку, рис, пшенку, гречку, перловку, ячну крупу, пшеничну крупу;
  • кисломолочну продукцію: дієтичний сир, кефір, кисле молоко;
  • пророщені цільні зерна пшениці, вівса або рисові;
  • багато зелені, пекінську капусту, листя салату.

Ці продукти допоможуть налагодити правильне травлення, прискорять метаболізм і допоможуть схуднути, але при дотриманні певних умов. Наприклад, складні вуглеводи, які містяться в вівсяних пластівцях, краще їсти на сніданок, а клітковина принесе максимум користі для здоров’я за вечерею. Допоможуть погладшати, а не скинути зайві кілограми, рафінована олія, маргарин, цукор, східні солодощі, картопля.

Чим можна замінити хліб

Кращою альтернативою білої буханці стануть свіжі овочі, зелень і фрукти. Однак такого ж че почуття ситості ці продукти не принесуть. Якщо ви спробували повністю виключити зі своєї дієти хліб, і вам це не вдалося, варто розглянути інші варіанти заміни, адже різноманітність сортів хлібобулочних виробів не вичерпується тільки традиційної буханцем, цеглинкою і булочками. Варіантів, чим можна замінити хліб в харчуванні, існує кілька.

Цільнозернове борошно

Найбільш корисними вважаються сірі, чорні і підсушені сорти хліба, а також продукція з додаванням висівок. Такі буханки готують з використанням житнього і цільнозерновий борошна грубого помелу. Завдяки відсутності штучної очищення зерен в ній зберігаються поєднання всіх корисних вітамінів, мікро і макроелементів. Вважається, що продукти з цельзозерновой муки не можуть завдати шкоди фігурі при схудненні. Однак дієтологи радять все ж дотримуватися раціональної норми і з’їдати в день не більше 100-150 грам бездріжджовий випічки.

хлібці

Ще однією альтернативою тому, чим замінити хліб в раціоні, виступають житні хлібці. Ті, хто сидить на дієті або дотримується принципів здорового харчування, можуть без докорів сумління включити в раціон цей продукт. За рахунок вмісту в хлібці складних вуглеводів, тому вони забезпечують почуттям ситості надовго. Щоб випадково не почати видужувати на хлібці при покупці варто це уважно вивчити склад. При схудненні корисними будуть лише ті, в яких немає таких добавок, як цукор, маргарин і дріжджі, а так само до складу повинна входити тільки житнє борошно без додавання пшеничного.

галети

Різновидом дієтичної випічки або, як їх прийнято називати в європейських країнах, млинців є галети. По суті, це той же лаваш, адже виготовляють галети з борошна грубого помелу, води і солі за формою невеликих печінок, крекерів. При правильному зберіганні коржі здатні зберігати свої харчові якості до двох років. Вони низькокалорійні, тому можуть стати відмінним замінником дріжджовий випічці при схудненні.

Висівки

Прекрасним варіантом для поліпшення травлення, перистальтики кишечника і для схуднення стануть висівки. У порівнянні з пшеничним батоном в такому виробі немає жирів, а вітамінів і клітковини більше в два рази. Краще за все будуть засвоюватися рисові, лляні або пшеничні висівки. Їх можна вживати в їжу самостійно або приготувати смачний домашній висівковий продукт, печиво, бублики або батон.

Відео