Канадський гусак: ареал, спосіб життя, розмноження казарки

Канадський гусак є найбільшим представником роду казарок – водоплавних птахів з сімейства качиних, латинська назва якого Branta canadensis. По-англійськи птах називається Canada Goose, звідки і з’явилася її російське ім’я, а орнітологам вона відома як канадська казарка. Залежно від ареалу проживання казарки сильно відрізняються за розмірами і навіть за зовнішнім виглядом, тому фахівці ділять рід на 11 підвидів.

опис пернатого

Південні птахи більше і відрізняються від північних і західних родичів довгим дзьобом і тонкою шиєю, що робить їх схожими на гусей, в той час як північно-західні канадські гуси можуть бути порівнянні за розмірами з кряквой, що має невеликий дзьобик і дуже коротку шию, що надає їм схожість з качками.

Всього в світі налічується близько 3 млн казарок. Однак не всі з них живуть довго і щасливо, досить сказати, що перш мешкав на Командорських островах алеутський підвид гусей вже занесений в Червону книгу України, і зараз його намагаються відновити в місцях колишнього проживання.

Канадська казарка має чорні дзьоб, голову, шию і ноги, карі очі і білі плями з боків голови, горла і щік. Черевце знизу і подхвостье завжди білого кольору, а спина і плечі – бурі, іноді з рудуватим відтінком. Самки і самці за кольором не відрізняються один від одного, а молоді особини забарвлені в світліші тони.

Довжина тіла канадського гусака може досягати метра, а розмах крил – перевищувати 150 см. Вага змінюється в залежності від підвиду, але в будь-якому випадку чоловіча особина завжди крупніше жіночої. В середньому вага самців становить приблизно 3,5-6,5 кг, а самок – від 3,0 до 5,5 кг.

Найчастіше гусак казарка подає голос під час польоту, причому птиці голосно гогочуть все разом. Фахівці вміють розрізняти птахів різної статі по голосам, особливо коли ті знаходяться на землі і годуються разом.

Їдять вони ту ж рослинну їжу, що і інші гуси. У їх раціон входять подорожник, кульбаби, осока, овсянница і інші трави, які вони відривають різким рухом голови, схопивши дзьобом. Люблять зерно, причому будь – від кукурудзи до ячменю, використовують в їжу боби. Крім наземної їжі, вони знаходять їжу у воді, викльовуючи корм з мулу на мілководді.

Місця проживання

Канадська казарка любить селитися на затоплених ділянках низин, по берегах водоймищ і річок, їй подобаються болотисті місця і інші вологі біотопи, на кшталт солонуватих озер з покритими травою ділянками тундри біля них. Це перелітний птах, що зимує в основному в Мексиці і США, головними місцями гніздування якої в даний час є Канада і Аляска.

В нашій країні дуже рідко з’являється для гніздування на островах Ладозького озера в Карелії, хоча російські вчені намагаються відновити алеутський підвид, що мешкав колись на Далекому Сході. Південні популяції пернатих живуть осіло.

Ці водоплавні птахи були завезені людьми в Європу і Нову Зеландію, де їм вдалося успішно акліматизуватися, і тепер популяція канадських гусей досягає в таких місцях десятка тисяч особин. Канадці дуже люблять свого гусака, який став неофіційним символом країни, і дозволяють птахам заселяти всі великі парки з водоймами, наприклад, парк Оленячого озера або Стенлі-парк в Ванкувері, де казарки проводять практично весь рік, не залишаючи уподобану ними територію. Причому люди годують їх в парках так само, як бабусі України підгодовують голубів. Однак не завжди контакти з казарками проходять в мирній і дружній обстановці; відомі випадки, коли пасуться на аеродромах птиці ставали причиною аварії літаків.

Harri Wickstrand GSM 050 5611 758

Спосіб життя і поведінку

Поза шлюбного сезону канадські казарки збиваються у великі зграї і тримаються разом. У них чудові зір і слух, що дозволяють птахам успішно уникати лап і зубів хижаків, наприклад, поширених в тих же парках койотів. Під час годування кілька сторожових казарок завжди охороняють інших. Вони витягають шию і дивляться по сторонам, стоячи і уважно спостерігаючи за тим, що відбувається навколо. У разі потенційної небезпеки гуси піднімають шум і тривожним гоготом попереджають інших членів зграї. Сторожа змінюються час від часу таким чином, щоб зграя постійно перебувала під охороною.

Характерною особливістю казарок є те, що вони не дуже добре літають, хоча чудово плавають і можуть дуже швидко пересуватися по землі. Тому жертвою хижака птах може стати найлегше під час спроби злетіти. У природі ці пернаті живуть приблизно до 12 років, хоча одного разу був зареєстрований факт тривалості життя дикої канадської казарки до 30 років і 4 місяців.

Шлюбні ігри і розмноження

Під час шлюбних ігор представники цього виду качиних піднімають багато шуму і крику. Таким чином самець намагається звернути на себе увагу самки. Він атакує як реальних, так і уявних суперників, розганяючи всіх водоплавних птахів навколо бажаного об’єкта. Потім гусак вигинає шию так, щоб кінчик дзьоба стосувався грудей, і повільно підпливає до гуски. Якщо він їй сподобався, гуска вигинає шию аналогічно і опускає голову в воду, демонструючи згоду на спаровування.

Після цього самець забирається на неї зверху, вистачає дзьобом за потилицю і, розмахуючи крилами і голосно регочучи, злучається з гускою.

Підсумком шлюбного акту стають від 3 до 6 білих або кремових яєць, які самка відкладає в гніздо, попередньо викладене своїм пухом. Як правило, гніздо казарки в’ють на землі, хоча іноді можуть робити це і в дуплах. Кращим місцем для гнізда вони вважають невеликі ділянки суші, повністю оточені водою.

Насиджування яєць триває близько 28 днів, причому участь в процесі беруть обоє батьків. Після чого вони все так же разом піклуються про пташенят ще приблизно 2,5 місяці, поки гусенята не почнуть добре літати. Пташенята дуже прив’язуються до своїх батьків і самі не залишають їх майже до року. Статевозрілими гусенята стають на другому році життя або навіть пізніше.