Користь і шкода сливи для організму

Користь і шкода сливи для організму – одна з головних тем обговорення на ринках в осінній сезон. А ось, що з того про що говорять там правда, а що вигадка і спробує сьогодні з’ясувати сайт краси і здоров’я «Я Здорова»!

Нікого не здивувати, написавши, що слива є одним з найулюбленіших фруктів дітей і дорослих! Але це так! А чому б і ні? Слива корисна, смачна, а також вважається прекрасним інгредієнтом для приготування всіляких цілющих косметичних засобів в домашніх умовах.

Користь вершків велика і тому наші бабусі часто використовували її в народній медицині для лікування і профілактики різних недуг. Давайте розберемося, що робить цей фрукт таким затребуваним в різних сферах нашого життя.

Корисні властивості сливи

  • У складі сливи міститься велика кількість солей калію, благотворно впливають на всі системи і органи людського організму: нирки, печінку, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинна система, кровоносна система і ін.
  • Сливова м’якоть багата кумаринами, які є відмінною профілактикою проти формування тромбів на стінках судин. Також, завдяки наявності кумаринів, користь слив виражається в зниженні шансів захворювання розширенням коронарних судин і тромбозом. Необхідно доповнити, що листя слив, кора і коріння сливового дерева теж містять кумарини. З цієї причини їх і використовували наші предки для приготування відмінних лікарських народних засобів для краси і здоров’я. Використовувати такі відвари і настої можна на регулярній основі, не побоюючись побічних дій.
  • Вживання даного фрукта оздоровлює жовчний міхур, виводячи з тіла надлишок жовчі.
  • Регулярне включення сливи в раціон чистить організм, немов мітелкою, від токсинів і шлаків.
  • При інфекційних і застудних захворюваннях сливове варення вважається одним з кращих натуральних жарознижуючих засобів.
  • Кушая сливи в осінній сезон, Ви зміцнюєте свій імунітет, виробляючи профілактику багатьох сезонних недуг.
  • Сливова м’якоть рекомендується при подагрі, ревматизмі і атеросклерозі.
  • Лікарі давно радять звернути увагу на цей фрукт гіпертонікам, адже завдяки високому вмісту в ньому калію він нормалізує роботу серця і діє як сечогінний засіб, що допомагає нормалізації тиску.
  • Корисна зливу не тільки в свіжому, але і сушеному вигляді! Її м’яке природне проносне дію допоможе при атонії і захворюваннях кишечника.
  • Тим красуням, які прагнуть зберегти або знову повернути осину талію потрібно обов’язково їсти вершки, адже вони сприяють нормалізації обміну речовин, а значить – швидкому й ефективному схудненню.
  • Цей синій фрукт вважається справжнім «провокатором апетиту»! При погіршенні апетиту їжте плоди за півгодини до основного прийому їжі.
  • Але не тільки сині сливи корисні! Найбільше каротину і вітаміну А містять фрукти жовтого сорту. Жовті сливи повернуть і збережуть гострим зір.
  • Дуже корисні дані фрукти майбутнім матусям! Вагітним рекомендується включати їх в салати або ж пити сливовий сік.

Але, навіть такий корисний фрукт як слива може завдати здоров’ю шкоду. З цієї причини, в деяких випадках краще утриматися від вживання цього продукту.

Шкода сливи для організму:

  • Ревматизм і подагра.

При наявності даних недуг людському організму вкрай необхідно підтримувати правильний водний баланс, а свіжий сливовий сік і сливи виводять рідину з організму.

  • Цукровий діабет.

Дане захворювання досить часто стає одним з головних перешкод до фруктоеденію. Адже цукру, які містяться в їх м’якоті можуть завдати шкоди здоров’ю діабетика, посиливши загальний хід хвороби. На жаль, сливи в цьому випадку не є винятком з правил.

  • Схильність до набору зайвої ваги.

Даний фактор може стати причиною обмеження слив в раціоні або навіть відмови від цього смачного фрукта. При цьому, дійсно, не варто повністю себе позбавляти насолоди з’їсти одну-дві сливи. Але не їжте плоди на ніч! Також, тут можна трошки «обдурити» організм і з’їсти вершки за годину до їжі – тоді вже, вони точно не стануть причиною набору ваги!

  • Діти.

Ще більше про красу і здоров’я в статті: Абрикоси: користь і шкода для здоров’я

Даючи діткам ці фрукти, потрібно бути дуже акуратним. Трьох-п’яти середніх стиглих плодів має вистачити. Дана обережність аргументована тим, що сливи мають проносний ефект, який часто позначається негативно на окріпнув дитячому організмі (проноси, болі в шлунку і ін.).

  • Вагітність.

Взагалі, лікарі неодноразово доводили необхідність включення даного продукту в раціон майбутніх матусь. Особливо це актуально при недугах шлунка, нирок, а також при запорах і гіпертонії під час вагітності. При цьому, вибирати плоди для жінок «в положенні» слід дуже ретельно. Беріть тільки стиглі, соковиті плоди, що не оброблялися хімікатами проти комах.

Крім того, користь і шкода сливи для організму жінок під час виношування і годування обумовлена ??кількістю вживаних фруктів. Кращим варіантом споживання в цьому випадку, безумовно, є чорнослив! Адже він вже пройшов не одну термічну обробку, а вміст корисних речовин в таких плодах нітрохи не нижче свіжих слив.

Як правильно їсти сливи:

  • Сік сливи вважається найкращим способом вживання цього фрукта, адже він надходить в організм в рідкому стані, а це значить, що і засвоюється такий продукт набагато швидше. Однак, тут знову ми змушені нагадати читачам про проносне ефекті, яким володіє зливу у всіх її проявах. Так що, краще часу для такого оздоровлення, ніж вихідний день – складно придумати!
  • Перед прийомом в їжу сливу необхідно ретельно вимити. Правильно це робити так:
  1. Промийте плоди під теплою проточною водою.
  2. Обдайте їх окропом.
  3. Знову промийте проточною водою, але холодною.
  • Ні в якому разі не можна вживати в їжу недоспелий і тим більше зелені сливи! Це гарантовано викличе у Вас розлад шлунка. Недоспелий сливи найкраще залишити на пару днів на підвіконні, щоб вони дозріли.
  • Мало хто з нас замислюється ввечері, які саме фрукти можна їсти перед сном. А даремно. Користь і шкода сливи для організму залежить і від цього. Не їжте плоди раніше, ніж за три – чотири години до сну або забезпечите собі безсонну ніч з бурчанням живота і посиланнями відвідати туалет.

Слива в косметології

Ніжна сливова м’якоть вже не одне десятиліття використовується красунями для приготування омолоджуючих домашніх масок. Найбільше ці кошти підходять для комбінованої шкіри і шкіри жирного типу. Давайте розглянемо деякі з них, а після, якщо набереться кілька коментарів – обов’язково напишемо більш докладну статтю про користь і шкоду сливи для шкіри.

З білим вином

Для приготування потрібно заготовити:

  • яблука;
  • морква;
  • сливи;
  • яйце;
  • біле вино.

Отже, подрібнюємо в кашку м’якоть двох слив (шкірку потрібно видалити), після чого змішуємо масу в чистому скляному посуді з чайною ложечкою яблучного пюре і такою ж кількістю морквяного. Тепер вбиваємо в суміш білок і додаємо три – чотири десертних ложечки теплого вина.

Готова маска накладається на п’ятнадцять хвилин і змивається водою.

З медом

Наступна маска зі слив для шкіри обличчя готується так: перемішуємо подрібнені в кашку сливи (пара середніх стиглих плодів) з однією чайною ложечкою теплого меду. Застосувавши масочку всього два – три рази, можна помітити, що личко стало підтягнутим, зморшки зникли, а шкіра тепер ніжна як шовк.

З вівсяним борошном

Ретельно розімніть в пюре м’якоть з двох слив і змішайте його з трьома чайними ложечками вівсяним борошном, сирим жовтком і ложечкою меду. Така маска відмінно повертає пересушеній шкірі природний Ph, насичуючи її необхідними мікроелементами.

А, що Ви думаєте після прочитаного про користь і шкоду сливи для організму? А може, Вам відомі факти, які ми пропустили? Пишіть в коментарях!

А ось відео про користь і шкоду сливи: