Крем-суп зі шпинату: як зварити суп-пюре із замороженого шпинату і свіжого

Крем-суп зі шпинату – дивовижне блюдо. У таких супів ніжна консистенція, тонкий смак, а у пп-рецептів ще й відносно невисока калорійність. Крем-суп зі шпинату зазвичай готують влітку, коли на ринках з’являються ніжні свіжі розетки соковитих листя, хоча і взимку не складно зварити смачний суп-пюре із замороженого шпинату, якщо попередньо заготовити вітамінну зелень.

Його особливо корисно готувати навесні, коли організм відчуває нестачу вітамінів і «скучив» за яскравої зелені. Рослина багата залізом, калієм, магнієм, кальцієм, вітамінами груп А, В, С, Е. У ньому також чимало фолієвої кислоти. Значна частина вітамінів і мікроелементів зберігає в замороженому і термічно обробленому рослині, тому крем-суп зі шпинату з вершками, молоком та іншими додатковими інгредієнтами не менше корисний, ніж, наприклад, свіжий шпинатний салат.

Як з несмачного шпинату зробити смачний суп

Шпинат на перший погляд здається марним в кулінарії через відсутність у нього яскравого власного смаку і аромату. Але в цьому є свої безперечні плюси.

По-перше, крем-суп зі шпинатом – рецепт далеко не єдиний, де застосовується це корисна рослина. Шпинат додають в тісто і випікають оригінальні зелені млинці та оладки, найніжніші легкі бісквіти, що нагадують в розрізі пласт лісового моху. З ним готують салати, відкриті пироги, соуси до риби і м’яса, запіканки, бутербродні маси.

По-друге, відсутність смаку у цій вітамінної зелені дозволяє в суп-пюре зі шпинатом класти найрізноманітніші інгредієнти: Різні види капусти, морква, буряк, листові овочі, картоплю, сочевицю, кукурудзу, гриби, перець. При цьому страва набуває виражений присмак і аромат додаткових інгредієнтів. Рослина вразливе до спецій, відмінно доповнюється запахами запашних трав, часнику, різних видів перцю, інших приправ.

По-третє, у шпинатних листя дуже мала калорійність – 23 ккал на 100 г.

Крем-суп зі шпинату (як рецепт з вершками, так і варіанти без них) – ситне і при цьому низькокалорійне блюдо, за цими якостями він дуже схожий на ще один суп-пюре – з цвітної капусти. Він також дуже корисний худне на пп або просто для дотримуються медичних дієт людей.

Суп-пюре зі шпинатом: рецепт з вершками і брокколі

Цей рецепт супу-пюре з брокколі і шпинату мені колись давно розповів один хороший кухар.

Блюдо сподобається любителям капусти і зелені, завдяки вираженому овочевому смаку.

Інформація, що міститься в капусті брокколі клітковина сповільнює засвоєння вуглеводів, значить, сприяє скиданню маси тіла.

Суп-пюре зі свіжого шпинату і брокколі готується швидко і досить просто.

Калорійність порції (300 г) – 111 ккал, БЖУ – 3 білка, 9 г жирів, 6,2 г вуглеводів.

продукти:

  • шпинатові листя свіжі – 200 г
  • капуста брокколі – 200 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • корінь селери – шматочок 3-4 см
  • корінь петрушки – шматочок 3-4 см
  • рослинне масло – 2 ст.л.
  • лимонний сік – 1 ст.л.
  • сіль, мускатний горіх, чорний перець – за смаком
  • вершки – 100 мл (жирність близько 10%)
  • вода – 1200 мл

приготування:

  1. Суп-пюре з брокколі і шпинату з вершками готується всього за пару кроків.
  2. Коріння петрушки і селери очистити і дрібно нарізати, скропити лимонним соком, щоб не потемніли.
  3. Нарізати приблизно однаковими шматочками інші овочі, а капусту розібрати на дрібні суцвіття.
  4. На рослинному маслі трохи спасерувати коріння.
  5. В окріп закласти свіжі овочі, через 10 хвилин після початку слабкого кипіння покласти в воду коріння, додати спеції і довести до готовності. Пюріровать блендером, влити вершки і подавати.

Рецепт вершкового крем-супу

В цей супчик відмінно підійдуть заморожені листя, що дозволить є смачне, ніжне і корисне блюдо і вогкою пізньої осені, і холодною зимою, і ранньою весною під час гіповітамінозу.

Крем-суп із замороженого шпинату з вершками володіє багатим смаком і чудовим ароматом.

Його готують буквально на 20 хвилин.

Калорійність порції (300 г) – 149 ккал, БЖУ – 3 білка, 11 г жирів, 8,8 г вуглеводів.

продукти:

  • заморожені шпинатові листя – 250 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • картопля – 1-2 шт.
  • часник – 3 зубчики
  • вершки – 200 мл
  • лавровий лист, мускатний горіх, чорний перець, сіль – за смаком
  • рослинне масло – 1-2 ст.л.
  • вода – 1200 мл.

приготування:

  1. Прогріти шпинат на рослинному маслі під кришкою, додати до нього подрібнений часник, залити вершками, закип’ятити і зняти з вогню.
  2. Нарізати цибулю, моркву, картоплю кубиками, покласти в киплячу воду, варити 20 хвилин.
  3. У готові овочі з бульйоном вилити суміш вершково-шпинатну суміш, покласти спеції, пюрировать блендером, проварити крем-суп зі шпинатом і вершками пару хвилин і подавати.
  4. Якщо погружного блендера немає, то збийте всі складові без бульйону в звичайному або ж протріть через сито (можна просто потовкти добре товкачем). Пюре розбавте бульйоном до потрібної консистенції.

Сирний крем-суп зі щавлем і шпинатом

Суп-пюре зі шпинату і щавлю теж готується легко і просто, а додавання ніжного вершкового сиру і вареного яйця надають йому якоїсь вишуканості.

Калорійність порції (300 г) – 160 ккал, БЖУ – 6 білка, 13 г жирів, 5 г вуглеводів.

Що знадобиться:

  • шпинат – 200 г
  • щавель – 200 г
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • рослинне масло – 2 ст.л.
  • твердий сир – 50 г.
  • варене яйце – 1 шт.
  • сіль, спеції – за смаком
  • вода – 1000 мл.

Приготування покроково:

  1. Цибулю і моркву очистити, нарубати довільно шматочками середнього розміру. Протушкувати 15 хвилин на рослинній олії під кришкою.
  2. Додати зелень шпинату і щавлю, тушкувати ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
  3. Пюріровать до однорідності, додати бульйон або воду, посолити, поперчити, закип’ятити і всипати натертий сир.
  4. Через 2 хвилини вимкнути супчик. Подавати з розрізаним навпіл або на четвертинки вареним яйцем.

Поради досвідчених пп-шників

  • Якщо вибирається свіже рослина, то слід пам’ятати: воно зберігається в холодильнику не більше тижня. Потім листи стають млявими і втрачають своїми корисні властивості. Вживати найкраще щойно зрізані молоді листочки.
  • Заморожене рослина зберігається в морозильній камері півроку без втрати вітамінів і мікроелементів. Перед приготуванням розморожувати його не потрібно, варто просто пару секунд пробланшировать листя в окропі або прогріти на сковороді в маслі під кришкою.
  • Вершки або інші молочні продукти в супах зі шпинатом потрібні не тільки для смаку, вони також нейтралізують дію щавлевої кислоти, яка є в складі шпинату.
  • Подавати шпинатові супи-пюре можна, посипавши насінням гарбуза, соняшнику або кунжутом. Тільки не забудьте врахувати калорійність добавок.

Відео-рецепт смачного шпинатового супу-пюре

Ось ще один непоганий варіант низькокалорійного першого страви зі шпинату. У «компанію» до нього йдуть мідії, які ми вже готували в мушлях (рецепт тут). Цього разу в прямо в панцирі ми їх додаємо в супчик: