Лаваш на мангалі з сиром і грибами і рецепти пп начинок для гриль-лаваша

Сезон пікніків на природі в самому розпалі! Ароматні шашлики на багатті, овочі-гриль – ну просто рай для пп-шника. Не менш популярний і лаваш на грилі з начинкою – тут теж варіантів різних рецептів для прихильника правильного харчування десятки, якщо не сотні. Мені дуже подобається лаваш на мангалі з сиром і грибами.

Готується він просто, зараз самі переконаєтеся. І до речі, цей рецепт – відмінна основа для експериментів з начинками. Деякі приклади наповнення я теж дам. А поки що зупинимося на одному питанні.

Лаваш і пп – чи доречно?

Суперечок про те, чи можна лаваш на правильному харчуванні, чимало – все ж готують його зазвичай з пшеничного борошна.

Так, дійсно – якщо замінювати лавашем хліб кожен прийом їжі, це не пп, однозначно.

Але іноді якісний справжній тонкий лаваш (в складі нічого крім борошна, води, солі бути не повинно) цілком навіть можна, особливо на природі – ви ці швидкі вуглеводи точно витратите під час активного відпочинку.

До речі, лаваш адже теж можна зробити пп-шним.

Ось відео, як просто і швидко зробити самому пп-лавашікі з цільнозерновий борошна

Кажуть, що такі вже є в продажу, але мені поки не зустрічалися. Якщо побачите – сміливо беріть!
але уважніше до добового кбжу – лаваш з грибами і сиром хоч і пп-шная закуска, але низькокалорійної її не назвати.

Як приготувати пп-лаваш для пікніка

Отже, перейдемо вже до нашої Вкусняшки – будемо готувати лаваш з начинкою на мангалі (на грилі, на багатті – самі вибирайте). А в серединку ми покладемо сир, зелень і печериці.

Із вказаної кількості продуктів виходить 5 порцій. Калорійність 1 порції (близько 200 г) – 350 ккал, БЖУ – 25 г білка, 11 г жиру, 41 г вуглеводів.

складові

  • сир моцарелла (творог або адигейський сир) – 300 г
  • свіжі шампіньйони – 130 г
  • ароматна свіжа зелень (за смаком) – пучок
  • натуральний йогурт – 2-3 ст. л.
  • чорний мелений і гострий червоний перець за смаком
  • тонкий лаваш – 5 коржів

процес покроково

Основний аромат начинці надають печериці. Використовуйте для рецепта нашого лаваша на багатті з сиром свіжі шампіньйони будь-якого розміру. Обполосніть швидко гриби і обсушити паперовою серветкою. Не слід залишати гриби у воді, інакше вони, як губка, вберуть в себе рідину. Для начинки вологи має бути якомога менше, інакше лаваш при запіканні буде тріскатися. Дрібними кубиками поріжте шампіньйони і складіть в миску.

Нарубаєте промиту заздалегідь, і обсушену ароматну свіжу зелень, відправте до грибів. Я використовувала молодий зелений лук і часник, петрушку і кріп, рукколу і шпинат.

Перемішайте інгредієнти в мисці і додайте дрібку морської солі або чайну ложку соєвого соусу, кілька чайних ложок йогурту (кефіру, нежирної сметани) до грибів і залиште для маринування на 5 хвилин. І не переживайте, що гриби після приготування можуть залишитися сирими. Печериця відноситься до таких грибів, який вимагає мінімальної термічної обробки.

Сир моццарелою або будь-який інший вид сиру поріжте тонкими смужками або натріть на крупній тертці. Замість сиру можна взяти сир, адигейський сир, Рікотта, тофу і будь-який пп-шний ваш улюблений.

З’єднайте сир з начинкою, додавайте мелений чорний і гострий червоний перець (сухий або свіжий). Готову начинку помістіть в контейнер і вирушайте на природу.

Запікати таку закуску необхідно на помірних вугіллі (згасаючих). Зазвичай ми готуємо лаваш з сиром на грилі після приготування м’яса. Якщо вугілля будуть сильно гарячими, лаваш згорить зовні, а сирна начинка навіть не прогріється.

За кілька ложок сирно-грибний суміші розподіліть на аркуші лаваша і щільно скрутіть конвертиком, як на фото.

На решітці запікайте вкусняху до рум’яної скоринки. Подавайте такі лаваші в гарячому вигляді до столу, поки сир всередині апетитно тягнеться.

До речі, якщо раптом ви не подужаєте все лавашікі, забирайте додому – розігрієте в мікрохвильовці на наступний день – шалений смачно!

Варіанти пп-начинок для сирних гриль-лавашей

Лаваш на мангалі з сиром – закуска для пікніка, яку можна назвати ідеальною. Ось мої улюблені варіанти сирних начинок:

  • суміш сирів (моцарелла, сир, пармезан), часнику і будь-якої зелені – дуже ароматні лавашікі виходять;
  • поєднання сиру і курячого філе – це не може не сподобається. І до речі, туди підійдуть навіть, наприклад, залишки дієтичного шашлику з курки;
  • начинка з сиру і свіжих томатів – така ну просто “просить” додати ще й запашний базилік;
  • суміш сиру і заморожених або свіжих нарізаних кубиками овочів, тільки не беріть баклажан і картопля з морквою – вони довше готуються, а картоплю взагалі, ми пам’ятаємо, бажано їсти молоду.

Якщо запропонуєте свої варіанти – буду тільки рада, адже попереду ще мінімум 3 місяці кращого сезону в році, коли можна насолоджуватися апетитною їжею, приготованою на вогнищі.