Лебідь шипун: пташенята гусака, особливості гніздування і розмноження

Лебідь-шипун відноситься до сімейства качиних – загону гусеобразних. Ця красива білосніжна птах спочатку була поширена на півночі Євразії. Згодом люди допомогли прижитися лебедям в Америці, Австралії та Африці.

характеристика птиці

Дуже часто лебедів плутають з гусьми. Птахи дійсно зовні схожі і навіть є близькими родичами. І все ж слід розуміти, що це 2 різних види. Свою назву лебідь отримав через те, що він реагує на наближення людей і птахів шипінням. До слова сказати, так само чинить і гусак шипун, що ще раз доводить спорідненість цих двох водоплавних. В Англії лебедя називають «mute swan» (мовчазний лебідь). Вважається, що він здатний лише шипіти, проте це не так. Птах може видавати звуки, схожі на пирхання, рохкання і свист.

«Візитною карткою» лебедів є красива довга шия. Довжина тіла може досягати 180 см, а розмах крил – 240 см. При цьому самки значно менше в розмірах, ніж самці. Дзьоб зазвичай забарвлений в помаранчевий колір з чорним підставою. У шлюбний період цей чорний наріст набухає і стає більш помітним. Лебеді-шипуни мають білосніжним оперенням. Правда білий колір пір’я набувають лише після 3 років. А ось у молодих особин пір’я пофарбовані в сірий колір і такого ж кольору дзьоб.

Білого красеня можна без перебільшення назвати найважчою літаючим птахом. Вага самців залишає близько 14 кг. А от вага самок всього лише – 5-6 кг. У Польщі був вирощений найбільший представник сімейства качиних. Його вага склала 25 кг. Ще одна унікальна здатність шипуна – голосно плескати крилами. Звук крил у польоті може бути почутий на відстані до 1 км.

Пернаті в природі

Як і кликун, лебідь любить зарослі водойми, зрідка болота. Відрізнити шипуна від будь-якого іншого представника сімейства качиних можна за фірмовим вигину шиї у вигляді латинської букви S і трохи піднятим крил.

В основному лебеді ведуть осілий спосіб життя. Але в холодний період можуть збиратися зграями і відлітати на узбережжя Середземного моря. Цікаво, що ці птахи не вилітають в погану погоду, а перечікують її. Вони лягають на землю, ховають лапки і дзьоб і чекають відповідних для перельоту погодних умов.

Галерея: лебідь-шипун (40 фото)

Харчування, потомство і охорона 

Раціон шипуна складається з дрібних водоростей і ракоподібних. Він може поїдати молюсків, водних осликів, рачків, черв’ячків і навіть деякі злакові рослини, коли виходить на сушу. Лебедів часто годують хлібобулочними виробами, проте це неправильно. Справа в тому що птах погано перетравлює борошняні вироби. Це може привести до серйозних хвороб і навіть смерті.

Всім відомо, що лебеді – моногамні птахи. Вони знаходять собі пару один раз і на все життя. Правда і з цього правила є винятки. Так, вчені відзначають, що якщо один з партнерів гине, другий може знайти собі іншого самця / самку. Середня тривалість життя шипуна становить 25-28 років. В умовах неволі вона може досягати 30 років.

Цікавий шлюбний ритуал цих птахів. Самець плаває навколо обраниці з піднятими крилами і похитує ними з боку в бік. Якщо самка приймає його залицяння, то вона починає повторювати його руху. Зазвичай шлюбний період настає після досягнення лебедем 3-4 років. Пара вибирає собі місце для гніздування і потім ретельно його охороняє від вторгнень.

Процес висадки яєць починається в березні. У цей період самець охороняє самку і стає найбільш агресивним. Він навіть здатний вбити лисицю, якщо та наважиться напасти. В середньому кладка налічує від 5 до 8 яєць. Молоді самки здатні винести тільки 1 яйце. Процес висиджування займає близько місяця. Пташенята лебедя народжуються з вагою до 220 г, але швидко виростають. За потомством батьки доглядають 5 місяців, після чого пташенята стають самостійними. Правда іноді вони можуть собі дозволити покататися на матері.

цікаві відомості 

До 1960 року на лебедів-шипунів була популярна полювання, що практично призвело до їх знищення. Тільки повна заборона полювання привів до того, що птахи відновили свою популяцію. Але і зараз вони вимагають дбайливого ставлення. Під час висідкі яєць на водоймах повинна бути тиша, інакше пташенята можуть і не вилупитися. На жаль, це не завжди дотримується. Саме тому, незважаючи на стабільну чисельність лебедів, у багатьох країнах вони занесені до Червоної Книги.