Найвищі жираф і страус в світі: основні характеристики і особливості

На нашій планеті проживає безліч унікальних представників фауни. І не можна не звернути увагу на величного і граціозно жирафа і на незвичайного і екстравагантного страуса. Ці 2 представника навіть мають схожість між собою. Жираф визнаний найвищим твариною, а страус – найвищою і важким птахом на землі.

Сігматурскій жираф

Проживає в Центральній Африці сігматурскій жираф – найвищий в світі. Його зріст становить 5,86 м.

Природна зона проживання тварини – африканська савана, яка представляє собою мережу національних парків. У народі таких жирафів ще називають на латині “жираф у геральдиці”, що в перекладі означає “верблюдолеопард”. Це дивовижне тварина за своїми характеристиками об’єднало в собі коня, леопарда, антилопу, верблюда і навіть осла. Жирафи з’явилися на землі 25 млн років тому, але, незважаючи на це, вони і зараз прекрасно себе почувають в навколишньому світі.

Цікаві факти (відео)

Будова тіла та інші характеристики жирафа

Найбільші жирафи можуть досягати 6 м в зростанні, а важать вони близько 1 т. Так як жираф має найвищий ріст серед тварин і дуже довгу шию, то йому необхідно сильне і могутнє серце, яке витримує велике навантаження на кровоносну систему. Вага серця становить від 12 до 20 кг і за хвилину може пропустити 60 л крові, товщина його стінок – 6 см. Так що у найвищих тварин на землі є дуже велике і добре серце. Легкі у них теж унікальні: вони в 8 разів більше, ніж у людини, а частота дихання в 3 рази менше. Жираф хоч і має довгу шию, але вона складається з семи шийних хребців, як і у інших тварин.

Жирафи не роблять різких рухів, не опускають і не піднімають швидко голову, тому що у них високий тиск. Однак вони можуть швидко бігати, розвиваючи швидкість до 55 км / ч, в чому не поступаються навіть скакового коня. Однак біжить жираф – дуже рідкісне видовище, так як цим тваринам притаманне повільне і спокійне пересування. На превеликий подив, вони можуть долати перешкоди до 2 м заввишки. Спить це тварина днем, стоячи, як би в напівдрімоті.

Вночі вони сплять на землі, підібгавши під себе передні і 1 задню ногу, а на 2 укладають голову. Сон їх короткий, іноді він не триває і 20 хвилин. У самок, так само як і у самців, на голові є маленькі ріжки. Вони покриті шістьма, їх може бути 1 пара або навіть 2. Забарвлення жирафа настільки різноманітний, що неможливо знайти навіть двох однакових тварин. Чим темніше плями, тим старше тварина. Малюнок на тілі неповторний, як відбиток пальців у людини. Дуже рідко зустрічаються білі особини. Жирафи дуже добре бачать і чують. Рідко живуть поодинці, зазвичай невеликим стадом. І найзагадковіше: ще ніхто не чув голосу жирафа. А все тому, що вони спілкуються в інфразвукових діапазоні.

Найвища тварина на планеті дуже миролюбна: ці жирафи не пам’ятають зла і не влаштовують між собою жорстоких поєдинків. А високий зріст допомагає цим тваринам побачити хижаків на великій відстані.

Завдяки довгій шиї жирафа завжди може дістати корм, який знаходиться дуже високо і недосяжний для інших тварин. Жираф – травоїдний і протягом доби з’їдає близько 30 кг зеленої маси. Він може висовувати язик на півметра і охоплювати гілки, поглинаючи їх і не боячись навіть колючок.

У самого високого представника фауни народжується по 1 дитинчаті. Народжуючись, він падає з півтораметрової висоти, але відразу постає на ніжки.

Основні характеристики і особливості будови страуса

Африканський страус – найбільший в світі. Висотою він може бути до 2,7 м, а вагою – до 175 кг. Stnuthionidae в перекладі з грецького означає “горобець-верблюд”.

Зростання страуса є найвищим з усіх пернатих. Страус має щільну статуру, довгу шию. У нього плоскі голова і дзьоб. Він має найбільші очі серед наземних тварин. Вага очей часом більше ваги мозку. Головна причина, чому страус не вміє літати: у нього відсутня кіль і він має недорозвинені крила.

Висота страуса велика, але грудна мускулатура дуже слабка. Зате він є володарем дуже довгих і сильних ніг, на яких є 2 пальця з пазурами або шпорами. За їх допомогою він може вбити змію і впоратися з ворогами. Відчувши небезпеку, ці птахи тікають зі швидкістю 60-70 км / год, роблячи кроки до 4 м завширшки. Оперення у страуса покриває тільки тіло. Голова, шия і стегна – без пір’я. Ці птахи відкладають яйця вагою до 1,5 кг, а кладка досягає 20 яєць. Найбільше яйце самка страуса знесла в Ізраїлі: воно важило 2,3 кг.

Факти про страусів (відео)