Нанду: американський страус, нандуобразние види, де живуть

Страус під назвою нанду є досить великим тваринам свого виду. Це нелітаючий птах мешкає переважно в Південній Америці. Хоча дуже схожі великі страуси живуть також на Африканському континенті.

Ступінь споріднення цих тварин з різних куточків світу на даний момент заперечується багатьма вченими. З основних відмінностей між страусами можна назвати розмір, кількість пальців на ногах і оперення на шиї. 

виникнення виду

Вчені історики припускають, що страус нанду з’явився на землі давно, про що свідчать археологічні розкопки. Більш того, ця нелітаючий птах виникла найпершою зі свого численного сімейства найрізноманітніших особин. З цієї причини дуже складно знайти для тварин правильну еволюційну систему. Взагалі існує кілька версій в зоології, за якими страус нанду відноситься до того чи іншого загону.

Одна з гіпотез говорить, що ці нелітаючі птахи з Південно-Американського континенту є основною групою, яка знаходиться всередині зборів Страусоподібні. Однак зовсім нове припущення вчених містить інформацію про конвергентної еволюції. В результаті цих складних перетворювальних процесів нандуобразние літають птиці тільки зовні схожі на Страусоподібні тварин. Насправді розглянуті створення відносяться до загону скритохвостих.

Страус Південної Америки був відомий людям ще в XVI столітті. Згідно з деякими історичними даними, ці істоти жили в індіанців. Крім того, кількість нанду в людських поселеннях того часу було достатньо великим. Адже індіанці часто використовували їх пір’я, шкіру і м’ясо.

Сучасний американський страус буває двох видів, до яких можна віднести північного і малого. На жаль, цей різновид нелітаючих птахів знаходиться на межі зникнення.

Страус нанду (відео)

Місця проживання

Птах нанду воліє субтропічний клімат, тому жити цим страусів краще в субтропічному кліматі. Саме з цієї причини нелітаючих птахів тепер можна побачити на території Аргентини, Бразилії та Уругваю. Американський страус любить вільні від численних заростей місця, які більше схожі на савану. Птахам ідеально підходять піднесені рівнини і патагонські низовини. Великого нанду можна побачити на території Південної Америки, де спостерігається досить теплий клімат. Малого виду птахи живуть на височинах (більше 4 км). Страус нанду також мешкає поблизу субполярного крайнього півдня Південного Американського континенту.

Американський страус воліє не спати в денний час доби. Хоча при значному підвищенні температури навколишнього середовища ці нелітаючі птахи можуть проявляти свою активність тільки ввечері, коли стає прохолодніше.

Однак нандуобразние також активно махають своїми крилами при швидкому переміщенні, що сприяє підтримці рівноваги. Захищаються і наступають ці тварини, використовуючи гострий кіготь, що знаходиться у верхній частині тулуба. Переплисти річку цей страус може без особливих труднощів, навіть якщо головною особливістю водойми вважається сильна течія. Хоча інші особини загону зовсім не вміють триматися на воді.

В одній і тій же зграї нанду звичайно проживає кілька особин самців. Такий порядок пояснюється тим, що 7 самок можуть бути запліднені одним представником протилежної статі. Всі самки нанду відкладають свої яйця в одне гніздо, яке незабаром буде насиджувати самець протягом 2 місяців. Якщо яйце було знесено за межами встановленого місця, турботливий представник чоловічих особин акуратно підкладає його до загальної кладці. Пізніше на світ з’являються близько 30 пташенят. Щоб почати розмножуватися, страус має досягти трирічного віку. Однак пташенята дуже швидко виростають, хоча після народження їх вага дорівнює всього 0,5 кг. Незадовго до періоду токування великі зграї нелітаючих птахів, в складі яких знаходиться близько 25 особин, розпадаються на дрібні групи.

Страуси нанду, що живуть в пампасах, можуть утворювати змішані спільноти з іншими тваринами. Місцеві олені, корови і вівці зазвичай входять в новоутворену групу, створюючи сприятливі умови для виживання всіх видів.

Коли молодим птахам загрожує небезпека, вони починають ховатися під широкими крилами своїх батьків. Але якщо такі дії не є ефективними, то вся сім’я рятується втечею, притому найпершим веде всіх інших чільний самець. Траєкторія руху групи являє собою криву.

Птахи нанду добре відчувають себе біля водойм, що нехарактерно для інших різновидів даного загону.

Галерея: страус нанду (50 фото)

Харчування птахів з Південної Америки

Нанду, як і інші види страусів, вживають різні фрукти і рослини з широкими листами. Коріння і насіння теж входять в раціон цих нелітаючих птахів. Серед кормів тваринного походження можна назвати комах і дрібних хребетних. Деякі люди стверджують, що страуси нанду можуть знищувати отруйних плазунів, але поки ніхто не зміг цього довести.

Страуси з Південної Америки добувають питво з рослин, навіть з тих, які тривалий час перебували в умовах посухи. Нанду пристосовані для умов життя в жарких регіонах. Велику користь цей вид страусів приносить фермерам, оскільки птахи люблять вживати чортополох, від якого псується шерсть в овець, погано ростуть кормові насадження. Щоб їжа добре перетиралася в шлунку і потім засвоювалася організмом, страуси часто ковтають гастроліти.

Незвичайні звуки особин

На відміну від інших видів птахів страуси нанду видають особливий звук, який більше нагадує гарчання великої тварини. Якщо до нього прислухатися, то можна почути «нан-ду», через що і виникла назва цих нелітаючих птахів. У шлюбний період самці завжди видають такий незвичайний звук. Крім того, представники чоловічої статі виконують особливий шлюбний танець. А якщо страуси нанду відчувають наближення небезпеки, то від них можна почути хрипкий поклик, призначений для попередження інших особин зграї.

Гучним шипінням літають птахи зазвичай відлякують ворога, намагаючись таким чином його налякати. При цьому страуси починають витягати шию і широко відкривати дзьоб. Так відбувається під час наближення небезпечного хижака. Гарний зір і слух є особливістю страуса нанду.

Взаємодія людей і тварин

Відомо, що перші індіанські племена, що живуть на просторах Південного Американського континенту, полювали на страусів нанду для подальшого використання їх м’яса і яєць в їжу. Щоб зловити цю біжучий птицю, люди брали з собою пристосування з ременів і каменів, які називалися Болас. Пір’я особин широко використовувалися індіанцями для створення прикрас і різних речей.

Сучасні люди випускають вироби, в складі яких є шкіра американського страуса нанду. Через безконтрольного знищення популяція цих птахів значно скоротилася, що в майбутньому може призвести до повного зникнення особин. Звичайно, багато фермерів скаржаться на страусів нанду, оскільки ті заважають їм нормально вести свої господарства, поїдаючи трави і зерно з оброблених людиною угідь. Після цього фермерський худобу залишається без їжі. Паркани з колючим дротом призводять до загибелі тварин.

Однак деяким людям вдалося пристосуватися до мирного співжиття і сусідству нанду. Так, аргентинські фермери замість собак використовують в якості надійних охоронців нелітаючих птахів. Страуси нанду здатні пасти овець і гусей. Сьогодні в Латинській Америці можна знайти близько 600 ферм, де утримують таких особин.

Правила розведення (відео)

Вчені довели, що страусині яйця дуже корисні для людей з недугами серцево-судинної системи організму. Їх часто порівнюють з курячими за смаковими якостями, хоча 1 страусине яйце може замінити більш десятка курячих. Шкаралупа яєць нанду досить товста, що дозволяє ремісникам виготовляти різні прикраси і вази.

Останнім часом цих тварин почали розводити і потім випускати на волю не тільки на звичних територіях проживання. Ці нелітаючі птахи стали жити в Німеччині, де їх кількість значно.

Утримувати страусів нанду зовсім не важко, оскільки птиці користуються тими ж зручностями, що й звичайні фермерські тварини.