Обрізка малини навесні – терміни регулярного поновлення малинників

Особисто я необхідність обрізки малинових кущів навесні можу обгрунтувати багаторічною практикою вирощування малини. Не вірте тому, хто говорить, що чим пишніше кущ, тим вище урожай – урожай то буде, але менше, та й ягоди виростуть невеликі. Хто збирав лісову малину, той знає, які в порівнянні з садової малиною виростають дикі ягоди.

Весняна обрізка садової малини – це найважливіша складова частина агротехнічних заходів щодо забезпечення високого врожаю ягід. З огляду на, що пагони куща малини живуть не більше двох років (перший рік – активне зростання і розгалуження, другий – плодоношення і відмирання), обрізка стає прямою необхідністю і навіть санітарної заходом, що дозволяє зміцнювати здоров’я всього малинового куща.

Терміни обрізки малини навесні

Як тільки зійде сніг, а температура ґрунту ще буде відставати від позитивних температур повітря, слід піддати нормировке всі пагони малиннику. Точні терміни такої нормування залежать від кліматичних зон і визначаються насамперед стійко позитивною температурою повітря.

Календарно це можуть бути періоди: березень-квітень або квітень-травень. У південно-східних регіонах України і Росії проводити обрізку раніше квітня не рекомендується, в більш південних краях можливо зробити це навіть в перші дні березня.

За весняної обрізанням малини навесні слід річна – в серпні місяці (відразу після збирання врожаю), коли отплодоносившие гілки, приречені на природне відмирання, слід видалити. Така процедура збільшить можливості куща на формування пагонів майбутнього врожаю і поліпшить освітленість для нових пагонів. За новою порослю теж необхідно спостерігати і більше 6-10 пагонів на одному кущі не залишати.

Подвійна обрізка малини по Соболєву

Освіченим садівникам відомо ім’я високого фахівця з агротехніки догляду за малиною А.Г. Соболєва, який кілька десятків років тому розробив і успішно застосував метод подвійний обрізки малини. З цієї ефективної методики перша обрізка малини повинна бути проведена у другій половині травня і не пізніше першого тижня червня, щоб встигли сформуватися бічні її пагони, здатні благополучно перенести навіть сувору зиму.

Якщо ви не вклалися в зазначені терміни з різних причин, то обрізку малини потрібно перенести на осінь або на весну наступного року. При досягненні висоти молодими пагонами 75-100 сантиметрів, відповідно сорту, раціонально прищипнуть їх верхівки на 15-20 сантиметрів, що зупиняє ріст пагонів у висоту і починається активний розвиток бічних пагонів, які з’являться в пазухах листків через кілька днів і до кінця сезонної вегетації зможуть сформуватися від 5 до 8 пагонів, приблизно 45-55 сантиметрів в довжину. З тим і перезимують благополучно.

Друга обрізка малини по Соболєву починається навесні з появою нових листя, при якій на 6-17 сантиметрів зрізаються верхівки бічних торішніх пагонів. Це в свою чергу призводить до інтенсивного розвитку сплячих бруньок, з яких розвиваються нові пагони малини і до терміну активного плодоношення встигають оформитися близько 10-15 сильних повноцінних пагонів.

Так і виходить, що друга обрізка має дуже важливе значення для врожаю малини, при якій навіть одноразові сорти справляються з урожаєм, рівним за величиною врожаям ремонтантной.

У кучерявих сортів малини проводити подвійну обрізку, підтримавши її хорошим і правильним доглядом, допустимо в продовження її вегетаційного сезону. При такій методиці в першій обрізку прищипують пагони, які досягли довжини 25-45 сантиметрів, а при повторній прищіпки ця операція здійснюється на новостворених бічних пагонах такої ж довжини.

Але успішної така методика обрізки малини може бути тільки при правильній посадці, нормированном внесення підгодівлі і регулярному достатньому поливі. Порушення цього комплексу агротехнічних заходів може призвести до надмірної загущенности малиннику.

Як обрізати малину навесні правильно

Перша весняна обрізка малини передбачає видалення всіх сухих, слабких, надламаних і недорозвинених гілок, обрізати які слід ближче до основи куща, щоб виключити можливість зараження рослин можливими захворюваннями. Кількість залишаються пагонів на одному кущі залежить від способу посадки малини: при кущовий способі досить 4-6 пагонів на один кущ; при траншейному – доцільно залишати гілки з розрахунку: 13-18 на 1 метр її довжини, з інтервалом 20-25 сантиметрів. Нормування гілок малини можна поєднати з обрізанням тих верхівок, які постраждали в зимові морози, гранично до 22-25 сантиметрів. Хоча на сильно вкорочених пагонах ягоди достигають більші, але в підсумку врожай нижче.

Гілки оброблених нормування кущів малини оптимально підв’язати на опору або шпалеру, встановлену попередньо уздовж посадженого ряду, щоб вони, підростаючи, що не завалювались один на одного, а організоване таким чином простір давало можливість вентиляції і більш повної освітленості рослинам.

До того ж, не можна давати малиновою поросли стихійно поширюватися по малиннику з тієї причини, що вона становить конкуренцію плодоносним паросткам, відволікаючи від них необхідні поживні речовини та вологу. Таку поросль при необхідності можна викопувати з корінням і використовувати як посадковий матеріал, а непотрібні паростки просто вирубувати або вирізати секатором. Для уникнення пошкодження основних коренів кущів малини зайві паростки не потрібно висмикувати з грунту занадто різко, пам’ятаючи про їх кореневої зв’язку з материнськими кущами. Для цього можна вдатися до обрізку секатором під корінь або заглибленням гострої лопати під пророслі пагони.

Якщо інтервал між кущами в малиннику не менше 55-65 сантиметрів, то можна застосувати метод обрізання зайвої порослі шляхом її вирубування гострої лопатою. Для цього по колу кілька разів глибоко увіткнути гостру лопату на відстані не ближче 18-25 сантиметрів від центру куща. По завершенні такого кільця просто перекопати землю за його межами. Так поступово можна позбутися небажаної малиновою поросли.

Залежно від сорту залишені однорічні пагони обрізати на 15-40 сантиметрів. Таким чином віддаляється тільки верхівка, слаборозвинені нирки якої здатні дати лише кволі паростки з неповноцінними дрібними ягодами. На що залишилися пагонах дозрівання повноцінних і великих ягід відбудеться одночасно, що дуже зручно для збору врожаю малини.

У поточній річної нормировке при виявленні неповноцінних гілок, які постраждали від шкідників і хвороб, видалення їх повинно бути здійснене негайно, щоб вони не стали джерелом поширення інфекції по всій площі малиннику.

На недосвідчений погляд початківця садівника, щорічна обрізка малини навесні – справа трудомістка, але якщо робити таку нормування по етапах, які не накопичуючи проблеми, то вся операція вкладеться в 5-10 хвилин. З огляду на вразливість малини перед різного роду захворюваннями, відразу після будь-якої обрізки безпечніше буде зробити профілактичну обробку кущів відповідними захисними препаратами. Що залишилися після обрізки гілки спалити за межами малиннику.