Оксамитова кішка: що ми знаємо про пухнастому мешканця пустелі, повадки і розмноження бархани кота, статус виду

У посушливих районах Азії та Африки зустрічається красиве хижа тварина – барханна кішка. Що ми знаємо про пухнастому мешканця пустелі, крім того, що воно живе в дикій природі і знаходиться на межі зникнення? Барханний, або оксамитовий, кіт веде потайний спосіб життя. Однак вчені за допомогою сучасних засобів спостереження змогли простежити за ним і описати середовище проживання, особливості харчування і повадки тварини.

Навколишнє середовище і особливості тваринного

Піщаний, або бархани, був відкритий відомим французьким генералом Margueritte, який очолив в 1950 році Алжирської експедицію і виявив незвичайну тварину. Звідси і латинська назва кота – «felis margarita».

Особливість кішки – невеликий розмір. Довжина тіла тварини досягає максимум 69 см, причому більша частина її припадає на хвіст. Вага піщаного кота становить всього 3,5 кг.

Забарвлення шерсті наближений до пісочного, що дозволяє коту зливатися з навколишнім середовищем при атаці більш великого хижака або під час полювання. Зовнішність у котячого досить помітна:

  • велика голова з пухнастими бакенбардами;
  • відстовбурчені в сторони великі вуха;
  • короткі і сильні лапи, які допомагають швидко викопати нору чи відкопати піщанку;
  • стопи лап покриті жорсткими короткими волосками, які захищають від гарячого піску;
  • шкура покрита невеликими темними смужками;
  • яскраві смуги навколо очей, на спині і на самому кінчику хвоста.

Барханний кіт живе в посушливих зонах – в пустелях або скелястій місцевості, де температура становить в літню пору не менше 55 градусів, а в зимовий – 25 градусів Цельсія.

Спосіб життя і характер

Ці дивовижно красиві хижаки ведуть переважно нічний спосіб життя. Зі своєї нори вони виходять тільки після того, як заходить сонце. Територія проживання кота іноді досягає 15 км – щоб підкріпитися, тварина може пройти до 10 км.

Іноді території декількох котів є сусідами один з одним або навіть перетинаються, але ворожнечі між господарями не буває. Після того як тварина підкріпиться, воно повернеться в своє укриття. Це необов’язково буде його власний будинок – прекрасно підійде порожня нора лисиці, дикобраза або іншої тварини.

Іноді барханна кішка може ховатися в гірських ущелинах, але частіше вона вважає за краще створювати власну оселю. Міцні і сильні лапи прекрасно допомагають впоратися з цим завданням і швидко викопати нору необхідного розміру.

Коти дуже обережні. Перш ніж вийти з норки або зайти в неї, прислухаються і визначають, чи немає поблизу небезпеки. До опадам і найменших змін в погоді вони дуже чутливі і намагаються не залишати нору під час дощу. При пересуванні кішка розвиває приголомшливу швидкість – до 40 км на годину. Це дозволяє їй наздоганяти навіть саму спритну дичину і тікати від небезпек.

Харчування і розмноження

Барханний кіт досить невибагливий в їжі і з радістю поглинає будь-яку дрібну дичину. Його здобиччю можуть стати мишка, тушканчик або ящірка. Зміям теж слід побоюватися кота – якщо вони попадуться на шляху хижака, кіт з радістю поласувати зміїним м’ясом. Кішка одним ударом може збити і оглушити змію, тому шансів у рептилії практично немає.

Барханна кішка вкрай рідко п’є воду. Вона проживає в досить посушливій місцевості, а тому звикла обходитися без вологи підлягає і отримує її в основному з їжі.

Шлюбний сезон починається у кожної пари котів по-різному. Все буде залежати від місцевості проживання та наявності партнера. В одному посліді може бути до 8 кошенят, але найчастіше народжується не більше 5. Виношує кішка дитинчат 2 місяці.

Народжуються кошенята маленькими – до 30 грамів. Кішка охороняє нірку до того часу, поки малюки не починають самі полювати і добувати їжу. Кошенята набирають вагу дуже швидко, а очі відкривають вже до закінчення другого тижня життя.

Через п’ять тижнів після появи на світ малюки починають вчитися у матері рити норки і полювати. А в 7 місяців відправляються в самостійне «плавання» по життю. До цього часу їх годує і охороняє мати.

Розмножуються піщані коти раз на рік. Пора року на цей процес не впливає. В цей час самці видають гавкаючі звуки, привертаючи увагу самок. А ось в звичайному житті вони, як і домашні вихованці, вміють муркотіти, нявкати і шипіти. Якщо не знати, що це дика тварина, можна прийняти його за домашнього загубився кота.

Цікаві факти

Спостерігати за життям бархани кота дуже складно, адже він веде досить скритний спосіб життя. Але завдяки сучасній техніці вченим вдалося дізнатися чимало цікавих фактів з життя цієї дивної істоти.

Кішки – дуже хороші мисливці. Але разом з тим вони залишаються абсолютно непомітними. На подушечках лап у них досить багато густий і жорсткої вовни, що робить ходу абсолютно безшумною, а на піску не залишається слідів.

Скритність тваринного проявляється у всьому. Щоб не бути поміченим іншими хижаками або людиною, кіт зариває свої екскременти глибоко в пісок. А під час полювання він примружує очі, щоб місячний світло не бліковал і не видавав його.

У домашніх умовах зустріти кота можна дуже рідко. Він занесений до Червоної книги як вид, що наближається до зникнення. Тварина можна купити в деяких розплідниках по дуже високій ціні, але така угода буде незаконною – офіційно продавати кішок заборонено.

У деяких країнах бархани кіт знаходиться на межі зникнення. Його відловлюють і вбивають через цінного пухнастого хутра. Тому, якщо люди самі не почнуть дбати про збереження популяції тваринного, незабаром його можна буде побачити тільки в зоопарку або заповіднику.