Опис диких баранів: особливості способу життя муфлонів і архарів

Дикий баран муфлон є предком сучасної домашньої вівці. Цей гірський мешканець проживає як Європі, так і в Азії. Муфлон є найменшим представником диких гірських баранів. Належить він до парнокопитним жуйних тварин, підродини козлів і роду баранів.

Спосіб життя муфлонів

Вчені виділяють два підвиди муфлонів – європейський і азіатський. Європейський дикий баран зустрічається в районі Корсики і Сардинії. Це єдиний ареал проживання муфлонів в Європі. Азіатський муфлон проживає в Азії, зокрема, в районі Казахстану. Тварина відрізняється середніми розмірами і дуже красивими завитими рогами. Причому такі роги зустрічаються в основному у самців. У висоту дикий гірський баран досягає 1 м. Вага самок становить 30 кг, а самців, за рахунок великих рогів, – 50 кг.

Хутро парнокопитного взимку змінює своє забарвлення з рудого до темно-бурого. У всіх представників цього виду є особлива відмінна риса – тонка чорна смуга, яка проходить по всій довжині спини. Дикий баран віддає перевагу рівнинним відкриті місцевості з великою кількістю зелені. А ось скелі приводять його в безпорадний стан.

Самки муфлонів відрізняються особливим соціальною поведінкою. Разом з ягнятами вони збиваються у великі зграї. Їх чисельність може перевищувати 100 особин. А от самці до зграї прилягають і ведуть самотнє життя. Єдиним винятком є ??період розмноження. В цілому звірі ведуть нічний спосіб життя, оскільки погано переносять спеку. Харчуються злаками, травами, цибулинами рослин, корою дерев і чагарників. Цікавий факт: муфлон може пити не тільки прісну, але і дуже солону воду.

У мисливців вважається честю добути роги барана. Саме через почастішання випадків полювання і почала різко скорочуватися чисельність цих тварин. Вчені вчасно забили тривогу, і зараз вже створені охоронювані заказники, в яких живуть муфлони.

опис архарів

Ще одними представниками диких гірських баранів є архари. Ці тварини також відносяться до ссавців. Живуть вони в районах Центральної і Середньої Азії і на півдні Сибіру. За зовнішнім виглядом архар дуже схожий на муфлона. Цей баран з закрученими рогами веде свою історію ще з 3 століття до н.е. Знахідки черепів тварин були виявлені в похованнях гунів.

Архар є найбільшим представником диких баранів. У висоту він може досягати 1,2 м, а його вага варіюється від 65 до 180 кг. Його роги в розправленому вигляді можуть досягати в довжину 2 м. Це дуже приваблює мисливців, адже вартість такого трофея становить кілька тисяч доларів.

Саме через постійне відстрілу тварина і було занесено в Червону книгу РФ. А в міжнародній Червоній книзі цей вид вважається близьким до уразливому положенню.

Цей дикий баран воліє степи, зарослі чагарниками, схили гір, луки, долини. Не дуже любить території, покриті густою рослинністю. Як і самки муфлонів, самки архарів з ягнятами збиваються в зграї до 100 особин. Самці примикають до зграї тільки восени, коли настає період розмноження. У шлюбний період самці ведуть бої за самок і стикаються рогами. Вагітність триває 160 днів і закінчується народженням 1-2 ягнят. Самці ніякої участі у вихованні потомства не приймають.