Опис коні Пржевальського: відкриття виду, де мешкає і як виглядає

Кінь Пржевальського – це унікальний дикий вид, який був врятований від повного вимирання в 20 столітті спільними зусиллями вчених і представників товариств з охорони тварин. В даний час чисельність цих унікальних створінь поступово відновлюється. Завдяки вилову останніх диких особин і розведення тварин в неволі зараз вони повернені в природні умови існування. Кінь Пржевальського в даний час мешкає в багатьох степових заповідниках Центральної Азії і Європи, а також її розводять в спеціально створених для цього заказниках. Безліч представників виду представлені в зоопарках практично по всьому світу.

Однак робота по відновленню чисельності коней Пржевальського ведеться дуже обережно, так як проживання в тісному контакті з людиною накладає на що з’явилися в деяких розплідниках молодих особин свій відбиток і унеможливлює їх повернення в дику природу. Крім того, через спочатку невеликої кількості диких особин після їх вилову і початку розведення постала проблема погіршення генофонду, що є результатом близькоспорідненого схрещування, що негативно відбивається на здоров’ї і життєздатності цих унікальних створінь. Таким чином, в даний час в світі налічується не більше 2 тис. Диких коней, а їх чисельність відновлюється вкрай повільно.

Життя коней Пржевальського (відео)

Історія відкриття виду

Ці унікальні тварини були відкриті в 1878 році. Сталося дана подія абсолютно випадково. Коли Н. М. Пржевальський повертався зі своєї другої наукової експедиції по Азії, він зустрів на одній із застав купця, який підніс йому в подарунок череп і шкуру рідкісної місцевої дикої коні, убитої мисливцями. Ці зразки були відправлені в Зоологічний музей Санкт-Петербурга, де після тривалих досліджень учений І. С. Поляков визначив, що вони належали не описаного раніше тварині. Саме він назвав вид на честь першовідкривача. Жива кінь Пржевальським була виявлена ??під час третьої його експедиції в Азію. Вважається, що табун цих унікальних тварин виявився на перевалі Танг-Ла.

Особливу увагу вчених привернув незвичайний зовнішній вигляд копитних. Вони вважаються самими примітивними кіньми з нині живих. Саме через це представники виду зовні дуже нагадують ослів.

В даний час виділяються 3 основні підвиди тварин, в тому числі лісові і степові тарпани і справжня кінь Пржевальського. Будь-який вид, що мешкає в окремих районах, має свої характерні особливості і риси. Сьогодні місця, де можна зустріти це унікальна тварина, є заповідними зонами, але раніше дикі коні були вкрай поширені. Вважається, що ще 300 років тому вони заселяли великі лісостепу і пустелі Європи і Казахстану, а також були поширені в Забайкаллі і на півдні Сибіру.

Зовнішній вигляд представників породи

Ці тварини лише віддалено нагадують сучасних скакунів, які використовуються в кінному спорті і в сільському господарстві. Зовні вони схожі на помісь сучасного коня і осла. Дані риси і вказують на те, що ця порода є дуже давньою і в процесі еволюції практично не зазнала змін. Кінь Пржевальського має такі відмінні риси:

  • відносно малу вагу, що досягає 350 кг;
  • зростання в холці до 130 см;
  • приосадкувате кремезне тіло;
  • короткі ноги;
  • широку спину;
  • м’язисту коротку шию;
  • велику голову;
  • розвинений круп.

Відмінною рисою коней Пржевальського є коротка жорстка грива без характерної для багатьох інших порід чубчика. У тварин є довгий хвіст. Вушні раковини невеликі, але рухливі. Ніздрі розвинені дуже добре. Крім того, у коней Пржевальського відносно великі очі.

Вважається, що такий кінь має добре розвинені органи чуття, які допомагають йому виживати в природному середовищі існування. У літню пору шерсть у тварини коротка і легка, що рятує його від перегріву. Взимку відростає теплий густий підшерсток. Кінь Пржевальського має постійний дикий забарвлення. Така масть отримала назву Саврасов. Основний колір шкіри – рудий. Тільки хвіст, грива і кінцівки, аж до колінних суглобів, відрізняються чорним кольором. У зоні паху, стегон і живота шерсть, як правило, світліша.

Спосіб життя в природних умовах

Як і всі дикі копитні, ці тварини намагаються триматися стадами. Так як коні Пржевальського є відносно невеликими ссавцями, багато хижаки можуть нападати на них в їх природному середовищі існування. Це і сприяло виробленню у копитних тварин сильного стадного інстинкту. Зазвичай вони формують невеликі табуни, в яких присутня всього 1 жеребець і кілька кобил. Щодо нечисленні групи є результатом того, що мешкають ці тварини в місцевостях, де рослинність мізерна поживними речовинами протягом довгих посушливих місяців.

Молоді самці нерідко збираються в невеликі групи і подорожують разом, щоб знизити ризик зустрічі з хижаками. У будь-якому випадків в кожному стаді є вожак, який і вибирає напрямок шляху. Найбільшу активність ці коні виявляють у вечірні та ранкові години. У цей час вони активно шукають їжу. У сильну спеку і в холод тварини утворюють коло. Так само вони рятуються і від хижаків. Протягом усього життя коня намагаються триматися біля водойм.

Протягом тривалого часу в дикій природі ці дивні створіння практично не зустрічалися. Навіть зараз ті місця, де мешкає дикий кінь, знаходяться під пильною увагою людини. Для того щоб коні Пржевальського розмножувалися, їм потрібні умови, подібні до їх природним середовищем існування. Копитні даного виду погано приручаються і практично не переносять утримання в тісних вольєрах.

Цікаві факти про коней (відео)

Саме тому багато перші тварини, які потрапили в європейські зоопарки, швидко загинули. Зараз відкриваються все нові заповідники, де коні цього виду могли б проживати. Яскравим прикладом є така територія в Монголії. Крім того, в 1989 році ці тварини були завезені в залишену людьми зону відчуження біля Чорнобиля. Тут коні Пржевальського швидко освоїлися і тепер активно розмножуються, проживаючи на цій території без допомоги людини.