Плануємо кухню без помилок: поради професіонала

Головний технолог меблевого виробництва – Тимур Денисов, ділиться своєю думкою про те, як правильно спланувати кухню.

вступ

Ох, як часто я чую від своїх друзів щось типу: «Ну ось … не послухали тебе, купили готові меблі, а тепер мучимося». Або: «Так говорили ми цьому дизайнеру, що колір потрібен темніше, але він переконав, задавив своїм авторитетом. Тепер не подобається ». А ще: «І головне, зробили ж на замовлення, а все одно, з дружиною тепер не розминемося в своїй малогабарітке».

Так, багато покупців кухонних гарнітурів навіть не замислюються над тим, на що конкретно слід звертати увагу при плануванні меблів.

Деякі економлять на матеріалах, дехто не хоче оплачувати послугу зморщок, а хтось взагалі не співвідносить розміри купується кухні з габаритами приміщення.

Саме тому я вирішив поділитися кількома своєрідними «секретами» планування кухні, вистражданих шляхом проб і помилок.

Сподіваюся, що ви дочитаєте цю статтю до кінця, і зробите відповідні для себе висновки.

Висота кухонних шаф

Стандартний розмір нижнього ярусу кухні варіюється в межах 85-90 см.

Але, ніколи не варто забувати про фізіологічні особливості тих, хто буде користуватися меблями.

Для високих людей висота навіть в 90 см може виявитися занизький, а для людей ростом нижче середнього 85 см – це, ох, як високо!

Перед замовленням кухні рекомендую пройтися по меблевих салонах з готовими гарнітурами. І прямо на місці спробувати уявити, як ви будете місити тісто, мити посуд і нарізати продукти на стільниці, встановленої за стандартом.

Але, якщо кухня вже придбана, привезена і встановлена, а розмір виявився незручний, можна зробити наступне:

  • Занадто високі шафки – зняти цоколь або ніжки і поміняти стільницю на іншу, товщина якої буде менше купленої.
  • Надто низька кухня – встановити її на високі опори (ніжки, цоколь) і додати товщину до стільниці (можна наростити знизу або зверху стільницю, додавши до неї другу товщину).

Чи потрібна сушка в мийці

Завжди рекомендую своїм замовникам не думати про ефемерною економії місця на робочому столі.

Мийка з двома «баняками» і додатковим вильотом для попереднього сушіння посуду краща на кухні для великих сімей.

Мийка з двома чашами дозволяє використовувати кожну індивідуально, наприклад:

  • поки одна людина миє посуд, другий може обполоснути руки;
  • в одній частині мийки мити м’ясні / рибні продукти, в другій – овочі, фрукти;
  • поки одне “коритце” зайнято горою брудного посуду – в другому можна набирати воду в каструлю / чайник, готувати продукти до порізки і подібне.

Сушка в мийці насправді не краде корисну площу. Адже на ній не тільки можуть лежати вимиті овочі / фрукти і ін., На ній також можуть стояти габаритні каструлі та сковорідки, тільки що зняті з плити (функція підставки під гаряче).

Виходячи з цього, я впевнено стверджую, що мийка з вильотом під сушку є частиною стільниці та її функціональним продовженням.

Комфорт або порядок

Повірте, обидва ці аспекти можна вдало поєднати в кухонному просторі. Головне правило – ніякої тканини на стінах і меблів.

Якщо вам подобаються текстильні панно, шпалери з тканини і м’які меблі, то просто уявіть, як легко вони вбирають пил, бруд жир.

Краще обмежитися матеріалами, піддаються простій обробці і які не потребують хімчистки. Наприклад, натуральна шкіра або замінник.

Орні шафи або висувні ящики

Безумовно, більшість висувних конструкцій набагато зручніше у використанні. Адже для того, щоб дістати якусь дрібничку з надр орного шафки, часто доводиться ставати на коліна і мало не з головою занирювати в нього (це стосується не тільки нижніх полиць кутових меблів).

Куди краще – висунув ящик, і весь вміст перед очима.

Сучасна меблева фурнітура здатна витримувати загальну вагу ящика більше 80 кг.

Так що, в них цілком можна зберігати і сипучі продукти, і важку посуд, і взагалі – все, що завгодно.

Для компактної начиння передбачена можливість виготовлення органайзера (внутрішні перемички).

Причому, кухонний органайзер можна виготовити самостійно з ДВП або щільного картону, або ж купити готовий.

Також в якості органайзеров часто використовують стандартні пластикові бокси і контейнери.

Все геніальне просто

Чим менше на кухонних фасадах рельєфу, тим простіше вони в догляді.

Натуральне дерево, рамкові дверки і МДФ-плівка з заглибленнями – красивий, стильний хід в дизайні інтер’єру. Але, не більше того.

У кожній западинці і ямці осідає стільки жирного нальоту, що приведення всієї фасадної частини в акуратний вигляд може зайняти за часом близько доби.

Природно, я прихильник простих прямих фасадів без вигадливого декору. Я навіть противник стандартних ручок – сьогодні і без них можна обійтися.

Але, попереджаю, вибираючи спосіб відкривання дверей натисненням руки, пам’ятайте, що через частого дотику на поверхні будуть залишатися плями.

Тому, у виборі матеріалу для фасаду, знову-таки, слід спиратися на практичність, а вже потім – на красу.

Як висновок скажу тільки, що якщо ви хочете, щоб кухня дійсно радувала, і не принесла ніяких розчарувань в майбутньому – до вибору кухонного гарнітура підходите вдумливо і усвідомлено!

Завжди ваш, Тимур Денисов 🙂