Помідори у власному соку на зиму: 5 простих рецептів помідорів на зиму пальчики оближеш

Помідори у власному соку поєднує в собі відразу два елементи – смачну заливку, яку можна використовувати замість соусу і, звичайно ж, мариновані томати.

Що може бути смачніше маринованих помідорів, приготованих за старим бабусиним рецептом! Взимку така закачування стає особливо актуальною і першої відлітає зі столу. Але старі перевірені часом смаки часом набридають, а душа вимагає чогось новенького, ароматного і незвичайного. І тоді приходить час діставати помідори у власному соку.

Простий рецепт помідор у власному соку на зиму без стерилізації

Томати у власному соку – це смачна і корисна закуска в зимовий час. Самі томати можна використовувати в готуванні, а отриманий маринад пити замість соку – він настоюється і стає надзвичайно смачним.

Сьогодні я поділюся з вами рецептом помідорів у власному соку без стерилізації, а також без зайвих домішок і добавок. Цей рецепт досить простий у приготуванні, а помідори виходять цілими, рівними і красивими.


Нам знадобиться:

  • 3 кг не дуже великих рівних томатів, можна слівовідной;
  • 2 кг перестиглих м’ясистих плодів томатів;
  • три великих ложки солі без верху і стільки ж цукру;
  • 120 мл оцту.

Як готувати:

Помідори потрібно відібрати соковиті, дрібні однакового розміру і ступеня зрілості, а перезрілі м’ясисті помідори будь-яких розмірів підійдуть для приготування соку.

Буде чудово, якщо дрібні помідори будуть приблизно однакового розміру. Їх необхідно добре вимити і зубочисткою проколоти шкірку в декількох місцях, мінімум потрібно зробити близько 4 дірочок. Це забезпечить цілісність плодів, вони не лопнуть при заливці їх киплячим соком.

Укладаємо їх по плічка в заздалегідь помиті баночки.

Далі нам потрібно заливка. Для неї потрібен томатний сік, ніж чистіше він буде, тим краще. А значить отримати його можна або відварити помідори і протерши їх через тканину до стану пюре, любо кухонні комбайни або соковижималка. Я обираю другий спосіб, він набагато зручніше і економічніше за часом. В крайньому випадку, для приготування соку можна потерти помідори на тертці і пропустити через марлю.

Одержаний томатний сік наливаємо в каструлю, закип’ятити його, а потім додаємо сіль і цукор, наливаємо оцет. Обов’язково пробуйте заливку – якщо сік вийде несмачним, сенс робити соління пропадає. На цьому етапі маринад можна поправити добавкою солі або цукру, кислоти. Закип’ятіть маринад і промісити його ложкою до дна.

Після чого готовий сік розливаємо по банках з помідорами майже доверху і прикриваємо їх кришками, які заздалегідь обдало окропом.

Акуратно накриваємо баночки кришкою, закриваємо їх і перевертаємо догори денцем. Укутуємо ковдрою до повного охолодження.

Приготовані за цим рецептом томати у власному соку добре зберігаються як в погребі, так і при кімнатній температурі в темному місці.

Ось такі апетитні помідори у власному соку у нас вийшли. Готуйте з задоволенням!

Помідори у власному соку на зиму – рецепт з томатною пастою

Рецепт приготування томатів у власному соку на основі пасти відрізняється своєю простотою. Для нього не потрібно різати і перетирати помідори, особливо якщо в будинку немає комбайна або соковижималки.

Для приготування томатного соку нам знадобиться:

  • 150 г томатної пасти;
  • 2 л води;
  • лавровий лист;
  • 4 столові ложки цукру (можна додати ще за смаком):
  • одна чайна ложка солі;
  • чорний мелений перець;
  • шматочок пекучого перцю.
  • також ми беремо 1,5 кг дрібних рівних помідорів.

приготування:

  1. Для початку нам необхідно закип’ятити воду.
  2. Кладемо томатну пасту в миску і наливаємо в неї трохи гарячої води, добре перемішуємо масу – томатна паста погано розходиться в великому об’ємі рідини.
  3. Додаємо томатну кашку в каструлю з водою.
  4. Закладаємо в майбутній сік спеції, солимо і перчимо його, пробуємо на смак, при бажанні коригуємо за допомогою добавок. Ми залишаємо сік кип’ятити на 5-7 хвилин.
  5. У цей час добре промиваємо помідори і відрізаємо у них попку, протикаємо помідор виделкою на протилежному боці.
  6. Готуємо невеликі банки – заздалегідь обдаємо їх окропом або стерилізуємо над киплячою водою не менше 7 хвилин. Заповнюємо банки помідори.
  7. Заливка вже готова – заливаємо її до горлечка банки, забитої помідорами.

Залишається лише закатати нашу зимову заготовку і відправити її в комору. Взимку ви здивуєтеся приємного смаку цієї засолювання!

Рецепт помідор у власному соку з лимонною кислотою

Лимонна кислота є відмінним консервантом, які не мають шкідливих добавок і не шкодить нашому здоров’ю. Такий метод консервації приємно здивує вас простотою і швидкістю. А ще банки, законсервовані за допомогою лимонної кислоти, ніколи не вибухають.


На 3-літрову банку помідорів ми візьмемо:

  • дрібних томатів – близько 2 кг;
  • 8 штук горошин чорного перцю;
  • 1 чайну ложку порошку лимонної кислоти;
  • 8 штук запашного перцю;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 2 лаврові листки;
  • кілька болгарських перців;
  • для приготування заливки використовуємо 4 кг перестиглих помідорів.

приготування:

  1. Для цього рецепта ми постараємося скоротити свої зусилля і не будемо проціджувати заливку ми наріжемо переспілі помідори подрібніше і відправимо їх у велику каструлю.
  2. Тепер нам необхідно поставити банки на стерилізацію на 10 – 15 хвилин і приступити до приготування заливки.
  3. Нарізані томати ставимо на вогонь, кип’ятимо 10 хвилин і додаємо до них перець і часник.
  4. Пробуємо маринад на смак, кладемо лимонну кислоту, солимо і підкладаємо цукру, якщо помідорна заливка не солодке. Маринад повинен варитися ще близько 10 хвилин. У даній закатку крім цілих помідор будуть ще і різані, як для соусу.
  5. У банки на дно закладаємо перець і лаврушку, укладаємо рядами томати, надколоті з обох сторін.
  6. Перець ріжемо на четвертини і розкладаємо його в що залишилися незаповненими місця.
  7. Маринад заливаємо в підготовлені банки і відразу ж закочує їх, закриваючи обдати окропом кришкою.

Залишилося лише дочекатися, коли наша засолювання охолоне і насолоджуватися її цікавим смаком!

Солодкі помідори у власному соку на зиму

Засолка два в одному, що не вимагає багато сил в приготуванні!

Для маринаду нам буде потрібно:

  • 4 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки солі;
  • 2 – 3 горошини запашного перцю,
  • 3 гвоздики.

Як готувати:

Для початку ми будемо білити помідори. Доводимо до кипіння 2 літри води.

На кожній помидоркой робимо надріз хрестиком.

Поступово опускаємо всі помідори в окріп на 1 – 2 хвилини, дістаємо кожну партію шумівкою і опускаємо в холодну воду.

Очищаємо томати від шкірки – якщо ви правильно їх білити, це не складе ніяких труднощів.

Банки наповнюємо помідорами, засипаємо сіллю і цукром, кладемо гвоздику і перець.

Готуємо каструлю, в яку помістяться всі банки, ставимо їх в неї і наливаємо води, щоб вона доходила до горлечка банок. Стерилізувати банки слід під закритими кришками 25 хвилин.

Після цього закочує банки і прибираємо їх остигати.

Приготовлені томати відрізняються солодким та ніжним смаком, відтіненим ароматом гвоздики. При приготуванні вони сильно сідають, тому одну з банок краще розкласти по всім іншим, забиваючи їх до верху після стерилізації.

Помідори у власному соку з хріном і часником

Ми закатати солодкі помідори, використовуючи покупної томатний сік – 2 літри. У будь-якому випадку, ви може взяти будь-який вид соку на свій розсуд.

Складові:

  • тверді, злегка недостиглі помідори – 2 кг;
  • болгарський перець – 250 г;
  • хрін подрібнений – чверть склянки;
  • часник – чверть склянки;
  • сіль і цукор – по 4 столові ложки з невеликою гіркою.

приготування:

  1. Готовий сік виливаємо в каструлю і залишаємо закипати.
  2. Кидаємо в маринад сіль, цукор, приправи за вашим бажанням, акуратно перемішуємо суміш і залишаємо кипіти 4 – 5 хвилин.
  3. Помідори укладаємо рядами в банку і посипаємо їх столовою ложкою цукру.
  4. Кореневище хрону подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або терки.
  5. Так само чинимо з часником.
  6. На вказану кількість томатів нам необхідно взяти по чверті склянки вже перемелених часнику і хрону.
  7. У кожну баночку необхідно покласти по 4 столові ложки подрібненого хрону і часнику
  8. Заливаємо банки з помідорами приготованим соком і пастеризуємо їх 15 хвилин.

Закочує отримане соління і отримуємо прекрасні помідори «в снігу» у власному соку!

Приємного апетиту і до нових рецептів!