Порядок на кухні: як організувати простір

Порядок на кухні – це, можна сказати, запорука гарного настрою господині, а, отже, смачного обіду. Душа радіє, коли на полицях ідеальна чистота, і все розставлено по місцях. Це стосується не тільки інвентарю та кухонного начиння, але і продуктів, чаїв, спецій. Якщо їх накопичується занадто багато, то починаються проблеми з упорядкуванням всього цього хоч на малому, хоч на великому просторі. У маленькій кухні проблема – вмістити все необхідне, щоб нічого не випадало і не вивалювалося з шаф, а в великій кухні хоч і місця багато, але безладне зберігання кухонних потрібності призводить до хаосу. Як знайти компроміс і розкласти все по поличками? Разом з okuhne.net будемо розбиратися з цим питанням.

Порядок на кухні: основи

Якщо говорити про робочій зоні, яка найбільш важлива для господині в процесі приготування їжі, то ця частина кухні повинна бути укомплектована по максимуму функціональними пристосуваннями. Саме тут народжуються кулінарні шедеври, тому нічого не повинно заважати і відволікати. Отже, як організувати порядок на кухні?

  • На робочому столі відбувається підготовка, нарізка необхідних інгредієнтів, їх термічна обробка, тому цілком логічно, щоб часто використовувані продукти, посуд та інвентар розташовувалися саме тут – вгорі в шафах, внизу в тумбах, на настінних рейлінга.
  • Найголовніша проблема – грамотний розподіл начиння таким чином, щоб був безперешкодний доступ до кожного предмету. Якщо в поспіху потрібно дістати одну з обробних дощок, покладених на полиці стопкою, то велика ймовірність, що інші дошки виявляться на підлозі. Якщо ножі розташовуються разом зі столовими приборами, то, дістаючи потрібний інструмент, можна ненароком порізатися. Спеції в коробці взагалі можна переплутати, тому для кожної прянощі має бути своє місце.

З цього випливає, що кожен квадратний сантиметр робочої зони повинен бути задіяний – це кексніцу і міксер можна прибрати в дальній кут кухні (за умови, що ви не користуєтеся ними щодня), а каструлі, сковорідки, прилади, спеції повинні бути завжди під рукою .

Як швидко навести порядок на кухні і розставити все по місцях, дивіться в цьому відео.

Полки, полички, секції для упорядкування

Будь-шафа складається з полиць, це факт. Але ці полки можна ще розбити на секції, а кожну з них ще на менші осередки. Таким чином буде дотримуватися порядок в шафах на кухні, і для кожного предмета з’явиться своя осередок – звідси не випаде ні обробна дошка, ні пляшка з оливковою олією, ні баночка з куркумою.

  • Обробні дошки зручно зберігати у вертикальному положенні (як офісні папки), тому полки з відсіками слід передбачити саме такого виду. Також іноді вертикальні органайзери для дощок вішають на орні дверці кухонного гарнітура.
  • Для пляшок заздалегідь виготовляються висувні шафи з кошиком, яка «їздить» на напрямних і може частково або повністю висуватися. Вона називається карго. Таке пристосування завдяки боковим перемичках надійно фіксує пляшку і не дає їй впасти, а завдяки висувною конструкції дозволяє з легкістю діставати як найближчу ємність, так і найдальшу.

  • Стелажі. Дуже гарне рішення для зберігання овочів, фруктів, кухонного текстилю, кулінарних книг. Вертикальний стелаж з кошиками займає мало місця, а розташувати в ньому можна багато цікавого – пластикові перфоровані кошика стануть зручним притулком для овочів, солом’яні кошики з текстильними накладками будуть зберігати скатертини і серветки і не використовуються столові прилади.
  • Мобільні полки – стелажі на колесах. Вони зручні саме своєю мобільністю. Занадто важкі предмети тут навряд чи помістяться – а ось посуд, серветниці, сільнички, чайний сервіз легко переміститься на колесах з одного місця на інше без зайвих трудовитрат з боку господарів.

Організація порядку на кухні багато в чому залежить від того, чи будуть обладнані місця зберігання додатковими пристосуваннями. Дуже зручно зберігати кухонне начиння і навіть деякі продукти в кошиках, які розташовуються не тільки на полицях, а й просто стоять на підлозі. Також порядок в ящиках на кухні допоможуть підтримувати різні лотки і горизонтальні органайзери з відсіками, що дозволяють упорядкувати всі кухонні дрібниці.

Настінні рейлінги і органайзери

Ці нехитрі пристосування дозволяють тримати найпотрібніші предмети в процесі приготування їжі під рукою. Йдеться про ложках, ополоником, лопатках, шумівкою. Всі вони зручно розташовуються на рейлинге в робочій зоні. Але це не єдине призначення рейлинга. Також на ньому розташовуються інші предмети:

  • побутова хімія біля мийки;
  • паперові рушники;
  • спеції;
  • ковші і соусниці;
  • чашки і тарілки;
  • прихватки і рушники;
  • зелень і кімнатні рослини.

Для ножів є спеціальні магнітні тримачі – це вельми зручні пристрої, які дозволяють розташувати весь комплект ножів під рукою. Можна вибрати потрібний прилад протягом частки секунди. Таке розташування ножів виключає травми і порізи під час готування, до того ж вони щоразу.

Настінні органайзери теж стоять на сторожі підтримки порядку на кухні. Все, що лежить на столі, може бути перенесено на стіну. Наприклад, столові прилади, які зазвичай мешкають біля мийки, легко розташуються в навісних конструкціях. Також зручно тримати в підвішеному стані харчову плівку, фольгу і паперові рушники. Для їх зберігання в магазинах знайдеться підвісний органайзер.

Шукайте сучасний настінний девайс, який забезпечений ножем для відрізання плівки і зубчиками для комфортного відривання фольги. Це не тільки зручність зберігання, але і комфорт експлуатації інвентарю.

Сміттєзбірники для порядку на кухні

Процес приготування їжі пов’язаний з появою великої кількості сміття. Лушпиння, очищення, обгортки, обрізки, фантики – все це або накопичується на столі, або постійно викидається у смітник (що доставляє незручності господині). Сучасні виробники кухонних меблів подбали про збереження нервових клітин господинь і запропонували кілька ідей збору і утилізації сміття.

  • Вбудоване відро. Невеликого розміру контейнер вбудовується в стільницю і дозволяє накопичувати дрібне сміття. Вельми зручно під час готування не відволікатися на походи до сміттєвого відра, а скидати все в відсік. До того ж цей варіант допоможе зберегти чистоту не тільки столу, але і статі.

  • Відро для сміття з педаллю. Зручно використовувати, якщо відро стоїть на підлозі, а не в підлогової тумбі. Чи не торкаючись до кришки і зберігаючи руки чистими, можна викинути будь-яке сміття шляхом натискання ногою на педаль.
  • Вбудоване висувне відро для сміття. Його зазвичай встановлюють в підлоговий шафа, і при відкритті дверцят, воно виїжджає. Краще якщо кришка буде кріпитися окремо, тоді виїжджати буде вже відкрите відро.
  • Ємність для сміття з пресом. Дозволяє не тільки накопичувати побутові відходи, а й ущільнювати їх.

Як бачите, щоб навести і зберегти порядок на кухні, потрібно забезпечити приміщення тарою і ємностями для зберігання. Великі і малі, металеві та солом’яні, настільні або підвісні ящики і лотки допоможуть в підтримці чистоти на кухні.