Птах бекас: як виглядає, де мешкає; особливості полювання на птахів

Птах бекас – це найбільш відомий представник сімейства бекасових, численне представлений в російських широтах. Сама по собі пташка невеличка, її максимальна маса досягає всього 180 м За габаритами схожа з великим строкатим дятлом. Особливість, по якій можна відразу ж розпізнати бекаса, – це його дуже довгий, вузький і гострий дзьоб. Довжина самої помітної частини цієї пташки нерідко досягає третини всього тулуба і дорівнює 5 см. При цьому короткі лапки підкреслюють несиметричність тіла. За окрасу і самки, і самці практично однакові: рябоє рудо-коричневе оперення у верхній частині тіла і білий низ.

ареал проживання

Живуть представники даного виду в Євразії, точніше, в областях помірного клімату. Також їх можна зустріти і на острівній частині Землі, в Ісландії.

Зимувати птах з довгим дзьобом воліє в теплих краях: В південній частині Європи або на Африканському континенті. Прилітає назад в середні широти тільки на початку червня, іноді зустрічається в квітні. Трапляються такі події, коли бекас, який намагається набрати масу перед довгим виснажливим перельотом, стає настільки важким, що вже не може підняти своє тіло надовго в повітря. Тоді він просто залишається зимувати в місцях свого постійного перебування. Деяких представників відзначають і в Північній Америці. На території України не відлітає занадто глибоко на північ, зупиняючись в центральних регіонах і південніше.

Віддає перевагу вологим біоценози, такі як затоплені луги, болота, тундру, берега дрібних річок і озер. Найчастіше бекаси вибирають водойми з прісною водою, але у виняткових випадках можуть оселитися і на морському узбережжі.

Через стрімкої урбанізації звичних ареалів проживання чисельність бекасів несе істотні втрати. Особливо гостро ця проблема постала в останні 5 років. У мисливців зловити таку дичину вважається предметом величезною гордості. Так цінний цей трофей через максимально обережного способу життя птиці, підстрелити яку здатний лише професіонал.

поведінка птиці

Все бекаси вкрай обережні і скритні. Велика частина активних дій доводиться на сутінковий час і ніч. Почути, як вони цвірінькають, можна найчастіше в період розмноження. Навіть тоді це велика рідкість.

Коли цей птах з довгим тонким дзьобом чогось лякається, перше, що вона намагається зробити, – це втекти. Причому в більшості випадків це їй з легкістю вдається завдяки відмінній пристосованості до високій траві і в’язкою грунті. Якщо не вдалося, то бекас приймає рішення злітати. При зльоті і на перших метрах польоту його розгойдує з боку в бік, а вже потім вдається вирівнятися.

Як не дивно, плавати цей «довгоносий» взагалі не вміє. Відсутність необхідних перетинок на ногах не дозволяє цього зробити. Зате він проявляє відмінні здатності до підводного пірнання, де може успішно полювати.

Через те, що в птаха порівняно багато корисного м’яса і вона широко поширена на території Російської Федерації, вона є однією з найпопулярніших цілей мисливців. Згідно із законом, сезон полювання на бекасів починається тільки в перших числах серпня, так як до цього проходить період розмноження.

Цей птах з довгим дзьобом воліє харчуватися дрібними комахами, жучками, мухами, павуками, личинками, комарами, черв’яками та іншими невеликими безхребетними, що кишать в болотах. У виняткових випадках вживає в їжу насіння рослин.

При спробах дістати видобуток бекас звичайний встромляє свій величезний ніс в грунт і, не дістаючи його назовні, захоплює і ковтає своїх жертв.

Як живе бекас (відео)

особливості розмноження

Зачаровувати самок самці починають задовго до повернення на постійні місця проживання.

Шлюбний ритуал самця дуже специфічний. Під час нього птах з довгим дзьобом виконує складні фігури пілотування в повітрі і видає характерні звуки, що нагадують «так-так» або «тик-тик». Для цього крику самець прилітає на верхівки дерев, вище від землі або може прокричати на льоту.

Після того як ці птахи об’єднуються в пари, починається період гніздування. При цьому всі обов’язки по конструюванню гнізда бере на себе самка. Вона вибирає потрібну корч або вибоїна, потім проробляє поглиблення і прокладає його сухою травою і мохом. Розмноження проходить влітку. Зазвичай відкладаються від 2 до 4 яєць за раз. Яйця малого розміру мають форму довгастого еліпса неяскравого бежевого або коричневого кольору з чорними цятками. Висиджує потомство самка. Це займає у неї в середньому 20 діб.

Коли пташенята вилуплюються, вони прагнуть швидше покинути батьківське гніздо, ледве встигнувши обсохнути. Проте батьки постійно супроводжують їх, до того як малюки самостійно починають добре літати, приблизно 20 діб. Коли один з батьків помічає небезпеки, то підхоплює пташеняти ногами і швидко летить на низькій висоті.

Полювання на птахів

З приходом глибокої осені ці птахи перелітають в Африку, а вже в середині весни прилітають назад. Старі птахи відлітають по одній, а молоді тримаються невеликий зграєю. але всі вони відлітають практично в один і той же час. По відношенню до землі ці птахи летять досить низько. Ранній переліт птахів обумовлюється тим, що на території їх перебування стає занадто мало їжі. Це відбувається тому, що худоби стало значно менше.

Практично у всіх будинках є свердловини і колонки. А дупелеві потрібні річки, де постійно є паводки. Дупел вважаються найшвидшими птахами. Їх швидкість досягає 100 км / ч. Виходячи з цього з Африки до рідних країв переліт займає максимум 4-5 днів. Під час польоту вони не приземляються, значить, не сплять.

Після вдалого перельоту дупел починають шлюбний період, роблять вони це ввечері. Самки заманюють самців своїм співом. У шлюбний період дупел не змінюють місце. На ранок самка починає наглядати зручності, щоб вити гніздо. Для захисту вона маскує гніздо травою і мохом, якщо спорудила його на болоті. Самка дупеля висаджує 4 яйця протягом трьох тижнів. Пташенята через чотири тижні після вилуплення виростають до розміру великих птахів і в стані долати невеликі відстані. У пошуках їжі дупель вилітає пізно ввечері. Поїдає черв’яків, комах, іноді траву.

Рясно харчуватися птах починає з середини літа. За деякий час вони набирають вагу і рухаються повільно. Політ стає низький, не більше 3 м. На південь відлітають з настанням осені.

Полюють на птицю двома способами: Полювання на місцевого бекаса і полювання на висипку. Полювання на дупеля навесні заборонена. Дозволено тільки з кінця літа і до осені, поки птахи не покинуть рідні краї. Найвідоміша полювання – це коли мисливець бере з собою вірного друга, тобто собаку. В основному собак вибирають з породи лягавих. Полювати потрібно на світанку. Обов’язково звернути увагу на те, куди дме вітер, і йти проти нього. Поки мисливець в дорозі, собака біжить перед ним і починає досліджувати округу, а він уважно за нею спостерігає. Якщо вона відчула птицю, вона починає бути обережним, тобто повільно до неї підкрадатися. Мисливець, побачивши це, повинен максимально близько підійти до собаки, але обережно. Після спеціальної команди вона різко вистачає птицю.

Полювання на висипку починається восени, коли птахи готуються до перельоту. Тоді вони масово з’являються в відкритих місцях в пошуках їжі. Якщо мисливець добре орієнтується на місцевості і знає повадки дупеля, то він успішно може йти на полювання і без допомоги собаки. Якщо збирається два або три людини, то лягава точно не знадобиться. Вони йдуть на відстані 20 м один від одного. Якщо відстань буде більше, то є ризик втратити частину птахів. Мисливець під час полювання повинен завжди бути напоготові, тому що стріляти доводиться тоді, коли птах злітає. Це заняття може тривати весь день, але краще всього полювати до обіду.

Дуже зручно полювати восени. До цього часу птиці набирають досить велику вагу, щоб летіти у вирій, і злітають повільно. Для мисливця буде багатий улов. У дупеля стріляють найдрібнішої дробом. Мисливець повинен бути одягнений практично і зручно.

Стріляти в дупеля дуже просто, так як цей птах літає повільно, прямо і невисоко. Якщо ж мисливець натрапив на одну птицю, то обов’язково потрібно пройтися по цій місцевості ще раз, добре її переглянувши, так як вони вміють добре маскуватися.

Незвичайні факти про Бекас

На початку позаминулого століття потрапити зі зброї по бекасові виявлялося великою удачею, і кожен, кому це вдалося зробити, вважався майстром полювання. Згодом таких людей стали називати «снайпер», що походить від англійського snipe.

Коли самець бекаса намагається залучити самку, він виконує незвичайний ритуал. Піднімаючись високо в небо, він перестає рухати крилами і каменем падає вниз. Це не було б так унікально, якби не звук, з яким він це робить. Сильний потік повітря роздмухує пір’я в хвості, і вони видають протяжний звук, віддалено схожий на бекання кози.

Самка бекаса, що висиджує гніздо, здатна захистити себе і яйця в момент небезпеки. Для цього їй достатньо сильно притиснутися до землі. Забарвлення в відтінках навколишнього середовища дозволяє їй повністю зникнути на тлі.

Через малу популяції і особливої ??цінності у мисливців цей птах з довгим і гострим дзьобом занесена в Червону книгу.

Цей вид птахів отримав друге, незвичайна назва серед мисливців і тих, хто часто відвідує ліс, – баранчик. Так його ласкаво називають за характерний звук від деренчання пір’я хвоста в шлюбний період.

Свій особливий звук представники бекасів видають, коли швидко махають крилами. При цьому швидкість помахів повинна бути не менше 11 разів на секунду.

Звичайний бекас володіє прекрасним зором навіть в абсолютній темряві. Таку здатність він зобов’язаний специфічно розташованим величезним очам.

Як співає бекас (відео)

Незвичайна назва цей вид отримав від французького слова, яке в перекладі на російську означає не що інше як “дзьоб”. Ось така вона, незвичайна і красива пташка бекас.