Птах омелюхи: опис, місце існування і спосіб життя

Птах омелюхи відрізняється досить яскравим зовнішнім виглядом, тому складно знайти людину, яка хоча б раз в житті не бачив цих дивовижних галасливих створінь. Свою назву пернаті отримали, так як їх спів нагадує свист, який перемежовується криком. Таким чином, незважаючи на привабливу зовнішність, ці птахи не надто досягли успіху у вокалі, на думку людей, за що і отримали своє злегка глузливе прізвисько. Останнім часом увагу орнітологів прикута до такого явища, як п’яні омелюхи.

Через мінливих погодних умов і відлиг, наступаючих раптово пізньої осені та взимку, в ягодах, які є головним джерелом харчування для цих птахів, починається бродіння, тому їх поїдання викликає у пернатих сильне сп’яніння. Для самих омелюхи це вкрай небезпечно, так як під дією алкоголю птиці губляться в просторі, вдаряються об будови, а іноді падають в сніг, де і гинуть від холоду. Ця тенденція хвилює багатьох захисників дикої природи, але оптимальних рішень проблеми ще немає. Однак даний факт не єдиний, ніж виділяються пернаті, що формують сімейство свірістелевих. Існує чимало інших особливостей, якими примітні саме ці птахи.

ареал поширення 

Варто зазначити, що представники цього сімейства досить поширені в природі. В даний час виділяється 8 видів цих птахів, що відносяться до 3 підродини. Розглядаючи їх ареал проживання, слід спочатку розібратися, омелюхи – перелітний птах чи ні. Насправді багато дослідників поведінки цих птахів відносять їх до кочовим, так як з найхолодніших північних районів вони откочевивают в середню смугу, де морози також досить суворі, але пернаті можуть знайти собі достатню кількість корму. Омелюхи водяться тільки в північних районах Євразії та Північній Америці. Тривалі міграції в Африку, Індію та інші регіони, де погодні умови більш м’які, ці птахи не роблять.

У літню пору ці птахи відлітають в райони тундри і лісотундри. Основна популяція пернатих гніздиться в самих північних районах Євразії. Це так звані звичайні омелюхи. Саме вони нерідко в зимовий час селяться поблизу людських міст. Крім усього іншого, виділяється амурський омелюхи, який здійснює лише незначні міграції, відлітаючи в північні області Китаю. Деякі особини навіть з настанням сильних холодів в цьому районі залишаються в межах свого гніздового ареалу, які не откочевивая в більш південні райони.

Американський омелюхи виводиться в північних лісових районах США і Канади. На зиму вони мігрують, займаючи площу аж до південної частини цього континенту. Американські омелюхи є справжньою грозою місцевих фермерів, так як, збиваючись в величезні групи, вони можуть поїдати велику частину врожаю різних культур, особливо часто страждають від них плантації лохини та інших ягід.

Зовнішній вигляд 

Ці пернаті відрізняються досить примітним будовою і забарвленням оперення. Звичайний омелюхи досягає близько 20 см в дину. Оперення у нього сіро-рожеве. Відтінки цих квітів мають плавний перехід. Голова і шия зазвичай рожеві, а спинка і черевце – сірі. Від скронь, через очі і перенісся у птиці тягнеться чорна маска по нижньому краю, підкреслена білою лінією. Чубчик зазвичай добре виділений, так як пір’я в цій області подовжені. Ця область у деяких птахів чітко рожева, а у інших – коричнево-сіра. В області подклювья є темний комірець. Махові пера відрізняються темно-сірим забарвленням з білими, чорними, жовтими і навіть червоними вкрапленнями. Підстава хвоста світло-сіре, його центральна частина темна, а кінчик яскраво-жовтий.

Американський омелюхи відрізняється менш скромним забарвленням оперення. Ці птахи мають характерну чорну маску на очах, але їх тіло забарвлене в більш бліді коричнево-сірі тони. Черевце зазвичай жовте, як і кінчик хвоста. У цьому різновиді птахів немає яскравих плям на крилах.

У амурського омелюхи забарвлення оперення трохи відрізняється. Закінчення пір’я сіре. На них є характерні білі смуги. Кінчик хвоста у них жовтий і червоний. Крім того, нижня частина хвоста відрізняється насиченим рожевим відтінком.

Все омелюхи мають певні загальні характеристики. Дзьоб у цих птахів дуже короткий. Він зазвичай чорного кольору. Це багатофункціональний інструмент, що дозволяє виконувати різні завдання. Очі у омелюхи невеликі і мають чорне забарвлення райдужної оболонки. Лапки у пернатих невеликі, але дуже чіткі. Кожен палець оснащений невеликим коготком, що дозволяє птахові утримуватися навіть на тонких гойдаються гілках. Омелюхи мають теплий пуховий шар, що дозволяє їм виживати навіть в суворі морози.

Як співає омелюхи (відео)

Спосіб життя птахів

Протягом усього зимового часу омелюхи поділяються на невеликі групи по 20-30 особин і мігрують в місця, де можуть знайти достатню кількість корму. У деяких районах США в періоди кочування ці птахи формують багатотисячні зграї, так як можуть колективно годуватися на плантаціях ягід, розташованих на півдні країни. Днем птиці поводяться дуже шумно. Свірістелевий свист лунає навколо багатьох дерев і чагарників, на яких присутні ягоди. Вночі та в сильні хуртовини омелюхи забираються на лапаті гілки ялин, де, збиваючись в групу, переживають негоду. Це дозволяє їм втрачати менше тепла. Уже в кінці березня птахи відлітають в місця гніздування. У різні пори року птах може харчуватися:

  • метеликами;
  • бабками;
  • комарами і їх личинками;
  • жуками;
  • деякими травами;
  • насінням;
  • горобиною;
  • шипшиною;
  • калиною;
  • ялівцем;
  • шовковицею;
  • черемхою;
  • брусницею і т.д.

Ці птахи дуже ненажерливі, тому, коли їм випадає нагода, вони можуть повністю забивати свої шлунки. Ягоди і насіння не можуть бути повністю переварені омелюхи. Таким чином, ці птахи виконують роль їх рознощиків. Дзьоб цих птахів – дуже корисний інструмент, який дозволяє їм ловити комах на льоту.

Галерея: птах омелюхи (40 фото)

Поведінка в шлюбний період

Для того щоб обзавестися потомством, ці птахи вирушають у тайгове рідколісся. Зазвичай вони намагаються селитися біля берегів річок, так як в майбутньому пташенятам буде потрібно якомога більше їжі тваринного походження, тобто різних комах, щоб швидко сформуватися. У цей період омелюхи припиняють бути гучними. Сформовані пари намагаються зачаїтися і не видавати себе і свого гнізда. Обоє батьків займаються будівництвом чаші для потомства.

Зазвичай для свого майбутнього будинку вони вибирають дуже великі і старі їли, де на висоті близько 10-13 м починають вити акуратну маленьку чашу зі шматочків моху, тонких стебел трав, пуху і дрібного пір’я, а також лишайника. Нерідко в якості будівельного матеріалу для створення гнізда служить оленяча шерсть. Головний інструмент пернатих – дзьоб, який дозволяє створити безпечний будинок для майбутнього потомства. Так як виглядає гніздо непомітно, його практично неможливо побачити серед гілок. Це дуже важливо для омелюхи, так як у їх пташенят дуже багато природних ворогів. Вони можуть стати жертвами куниць і білок, сорок, ворон і навіть сов і яструбів.

Дорослі птахи справляються із завданням формування майбутнього будинку для пташенят всього за кілька днів. Після того як гніздо буде зроблено, самка починає відкладати яйця. У кладці їх зазвичай виявляється від 5 до 7 шт. Забарвлення шкаралупи у них сіро-блакитна в невелику цятку. Це робить їх менш помітними для можливих хижаків.

Весь період, коли самка відкладає яйця і висиджує їх, самець носить їй їжу. Процес інкубації триває не більше 14 днів. Далі обоє батьків займаються пошуком їжі для свого вкрай ненажерливого потомства.

Цікаві факти (відео)

Вся спіймана дорослими особинами їжа тваринного походження відноситься до пташенят. Молоді пташенята харчуються майже постійно і дуже швидко. Ранні літні ягоди відносяться до молодняку. Якщо пташеня добре харчується, вже через два тижні він повністю оперяються і починає вилітати з гнізда. Однак в цей час молода особина ще не харчується самостійно і вимагає турботи з боку батьків. Незважаючи на те що пташенята швидко міцніють і стають самостійними вже через місяць після вилуплення, статева зрілість у них наступає в однорічному віці. Середня тривалість життя цих птахів в природі становить близько 10-13 років.