Птах щиглик: звичайний чорноголовий, опис та харчування

Птах щиглик з сімейства в’юркових полюбилася людям за свою строкату забарвлення, оригінальний характер і спосіб життя. Її рідко можна побачити ходить по землі, так як більшу частину часу ця пташка проводить в повітрі. На землю вона опускається тільки для того, щоб попити.

опис виду

За своїми розмірами щиглик звичайний порівняємо з горобцем, його вага – 20 г.

Голоси щиглів відрізняються особливою мелодійністю, ці птахи можуть виконувати більше 2 десятків мелодій. У самок голос ніжніший, у самців іноді з’являються різкі нотки, ріжучі слух. Але самі неповторні і приємні трелі виконують самці, що запрошують своїх подруг в спільний політ.

Забарвлення птиці яскрава і своєрідна. Черевце світле, спина і груди – строкаті, з чорними, коричневими, бежевими цятками. Лінії крил підкреслює жовте оперення. Голова біла, на потилиці пір’я утворюють своєрідний чорний комір, завдяки якому 1 з видів отримав назву щиглик.
Дзьоб оточений яскравими чорними вусиками і червоними пір’їнками. У пташенят їх немає, з’являються вони до моменту дорослішання. Забарвлення самок менш яскрава, ніж у самців. Орнітологи кажуть, що 2 щиглів з однаковою забарвленням не існує.

Відрізнити самку від самця складно: червона смужка під дзьобом у самця в 2 рази ширше, ніж у самки, але помітити ці смужки і різницю між ними на пурхають птахів важко.

У природних умовах пташка живе в середньому 8 років. Спостереження показали, що зустрічаються і довгожителі, вік яких 13-14 років.

У деяких представників африканських видів на голові є чубок, який робить їх схожими на невеликих папуг. Американський щиглик має унікальну здатність змінювати своє забарвлення: взимку вона оливкова, влітку – жовто-коричнева.

Найбільшим представником цього виду є сивоголовий щиглик. Його довжина сягає 17 см. Забарвлення менш яскрава, ніж у чорноголового. Зустрічається в Казахстані, Середній Азії, Південного Сибіру.

Птахи щиглики не переносять сильних морозів, тому вони частіше зустрічаються в країнах Європи, Середньої Азії, Північної Африки. Навесні і на початку літа вони ведуть парний спосіб життя. До осені птахи збираються в зграї, деякі відлітають у вирій, але більшість залишається зимувати, вважаючи за краще селитися в листяних гаях, рідколісся, садах.

Для гнізд щиглики вибирають високі дерева, де вони відчувають себе в безпеці. Вважають за краще селитися на значній відстані один від одного. До будівництва гнізда птахи ставляться серйозно, намагаються, щоб воно вийшла затишним і захищеним. В якості будівельного матеріалу використовують деревну кору і мох. Деякі підвиди встеляють житло власним пухом, інші використовують тільки м’які природні матеріали. Гніздо ретельно маскується, з землі його помітити важко.

Допомога в будівництві гнізд Щеглов надають павуки. Вони обплітають його павутиною, і воно стає схожим на кокон, більш теплим і непомітним. Коли з’являться пташенята, павуки послужать кормом.

Більшість щиглів стежить за порядком і чистотою в гнізді. Вони постійно прибирають з нього сміття і послід. А зеленушки – представники одного з підвидів Щеглов, за чистотою не стежать. Вони будують 2 гнізда. Поки перший виводок підростає, його гніздо покривається шаром посліду. Друга кладка робиться в новому чистому гнізді.

Коли гніздо готове, самка відкладає яйця і висиджує пташенят. Самець участі в висиджуванні не приймає, але забезпечує самку харчуванням. Приблизно через 2 тижні з’являються пташенята. Роботу по їх годівлі батьки ділять порівну. Як тільки пташенята стануть на крило, вони залишають батьківське гніздо, але ще деякий час живуть поруч.

При сприятливих умовах у 1 пари може бути 2 виводка.

Останнім часом щиглик селиться все ближче до житла людини. Люди полюбили цих птахів не тільки за гарний спів і яскраве забарвлення. Щиглики у великих кількостях поїдають шкідливих комах, що мешкають в садах. Ласощами для них є личинки деревної попелиці, насіння бур’янів.

Цікаво, що щиглики дуже люблять насіння будяків. Інші птахи і тварини їх не поїдають. Цікаво спостерігати, як цілі зграйки щиглів сідають на реп’ях і смикають сухі колючки. Пташки можуть висіти вниз головою на тонких стеблах, виявляючи чудеса акробатики. У спритності вони поступаються тільки синицям.

Утримання в неволі

Люди давно навчилися утримувати цих птахів в неволі. Домашній щиглик, опис якого незначно відрізняється від опису родичів, що живуть у природних умовах, невибагливий, швидко звикає до людини. Іноді піддається дресируванню, і його можна навчити простим трюкам.

Якщо організувати харчування щигля правильно, то навіть в неволі він співатиме і не втратить своєї привабливою забарвлення. У раціон слід включити насіння будяків, кульбаби, соняшника, коноплянки. Птах охоче поїдає листя салату. У зимовий час можна додати сіно, терту сиру моркву і варене яйце.

Слід врахувати, що поведінка щиглів в природних умовах досить дружелюбне, але в умовах неволі вони можуть проявляти агресію до родичів і інших птахів. Щоб цього не сталося, клітина для утримання повинна бути просторою, періодично птахів потрібно випускати, щоб вони політали в приміщенні.

При правильному змісті щиглик в неволі живе довше, ніж на волі. Відомий випадок, коли домашній пернатий вихованець прожив 27 років.