Птах сойка: як виглядає, чим харчується, як розмножується

Вважається, що птах сойка отримала свою назву від давньоруського слова, що означає “сяйво”. Птах дійсно яскрава і активна. Її блакитні пір’я як ніби сяють всюди, де вона з’являється.

Відомі видові характеристики

Цей птах належить до роду сойок сімейства воронових. Як приклад можна взяти параметри виду сойка звичайна. Вони такі:

  1. За розмірами птах є чимось середнім між сизим голубом і горобцем, в довжину трохи перевищуючи 40 см з хвостом.
  2. Про її зовнішній вигляд можна сказати, що вона примудряється поєднувати скромність з яскравим оперенням. Саме тіло забарвлене в непримітний в лісі бежевий колір. На грудях пір’я трохи світліше, ніж на спині. Однак дуже ошатними і помітними є крила. Кожне махове перо сойки біля основи забарвлене в насичено-блакитний колір з парними поперечними смужками. Доповнює наряд невеликий чубчик на голові.
  3. Хвіст довгий, прямий, переважно чорний. У підстави хвоста і навколо гузки розташовані пір’я чисто білого кольору.
  4. Важить доросла особина близько 200 г.

Ця пташка не відрізняється красивим голосом. Вона здатна тільки до різкого і пронизливому крику. Однак у неї все-таки є свої вокальні дані – це пересмішник-птиця, здатна відтворювати безліч звуків, в тому числі і голос людини, причому зі збереженням всіх інтонацій і особливостей тембру.

Характер у цих птахів товариський. Вони охоче збиваються в змішані зграї в пошуках корму. Літають вони стрімко, але політ триває недовго. Як лісовий мешканець, сойка не любить сідати на землю – це не її стихія. Вона вважає за краще снувати між гілок, роблячи короткі перельоти від дерева до дерева.

Як і більшість воронових, ці птахи беруть на себе функцію дозорного. При появі людини, кішки, куниці і інших небезпечних тварин сойка різкими криками піднімає тривогу, попереджаючи всіх про небезпеку.

Що їсть сойка (відео)

видове різноманіття 

Жителям середньої смуги відомий тільки один вид сойки – звичайна. У природі ж існує близько 44 видів цих птахів.

Всі вони відрізняються поєднанням міцної статури з легкістю і навіть витонченістю. У роду сойки види мають обтічне тіло, відносно невеликий дзьоб, тонкі, але дуже чіпкі ноги, довгий, як у сороки, хвіст. Багато представників носять фірмовий чубок – пучок пір’я, який у одних весь час стирчить, у інших піднімається тільки в момент порушення.

Як правило, у всіх сойок дзьоб, очі і ноги забарвлені в темні кольори. Зате оперення майже завжди має синьо-фіолетові відтінки. Однак у різних видів ця гамма кольорів виражена по-різному. Найбільше синього в оперенні одноколірної чагарникової сойки – вона пофарбована повністю. У пурпурової різнобарвною сойки фіолетовий колір помітний тільки при яскравому освітленні.

Прикрашена сойка відрізняється поєднанням темних, але насичених відтінків: на голові пір’я чорні, на спині і надкрилах вони фіолетово-сині, а решта тіла має каштанові з фіолетовим відтінком кольору.

З цього правила є деякі виключення. Наприклад, всі зелені сойки дійсно такого кольору з жовтуватими відтінками. І тільки на голові і під дзьобом у них знаходяться яскраві сині плями, підкреслені насичено-чорної манишкою.

Цікавий факт – в синій колір ці птахи не пофарбовані. Просто на пір’ї світло заломлюється в мікроскопічних борозенках. Якщо взяти окреме перо і подрібнити його, то синього кольору не буде і в помині.

Галерея: птах сойка (33 фото)

43121399 – cat wants to climb the tree during the walk

Ареал і умови проживання

Ці птахи мешкають в Північній і Південній Америці, а також в Євразії. Найбільше видів сконцентровано в Південній і Центральній Америці та Мексиці. Особливо багато тут ендеміків.

Ареал нашої звичайної сойки надзвичайно великий. Цей птах поширена від Великобританії і Норвегії до Сибіру і Китаю на сході. Її родичка сойка прикрашена мешкає в Японії, а чубата малайська сойка вважає за краще селитися в Таїланді, Індонезії та Малайзії.

Американська блакитна сойка поширена в лісах Канади і північній частині США. У Середній Азії живуть незвичайні представники цього роду – саксаулова сойки.

Типовий біотоп цих птахів – ліс, в крайньому випадку – рідколісся і чагарники. Кожен вид має свої пристрасті до місць проживання. Одні віддають перевагу зрілим деревостанів з великими дуплистими деревами. Іншим більше подобаються рідколісся і узлісся, оскільки там більше корму. Саксаулова сойки, що представляють начебто виключення з правил, гніздяться все ж на чагарнику, на деревах в оазисах. Сама назва цих птахів говорить про те, що цей вид віддає перевагу саксауловие лісу. Часом серед пісків виростають справжні цілі ліси з саксаулу, але їх в Середній Азії залишилося зовсім мало.

особливості харчування

Харчується будь-яка сойка переважно тваринною їжею, але в її раціоні є і рослинні корми. Цей птах може з’їсти:

  • пташині яйця;
  • чужих пташенят;
  • ящірок;
  • жаб;
  • геконів;
  • квакш;
  • комах;
  • черв’яків;
  • багатоніжок;
  • павуків;
  • фрукти і ягоди;
  • жолуді і горіхи;
  • насіння, в тому числі хвойних рослин;
  • зерна на полях;
  • арахіс;
  • картопля.

Напевно це опис не повне. Не дарма цей птах належить до Вранова. Дане сімейство славиться своїми представниками, здатними з’їсти все, що хоч якось їстівне. Відрізняються ці птахи і складною поведінкою.

Сойки взимку харчуються переважно рослинною їжею, якщо, звичайно, не трапиться якась мишка. Восени, поки не ліг сніг, птах годується на прибраних вже полях, в садах і городах. Саме в цей час починаються посилені заготовки їжі в затишних місцях. Все, що велике (жолуді, кукурудзяні зерна, горіхи) укладається в своєму природному вигляді. Дрібні насіння змочуються слиною і скочуються в кульки. Так вони не розлетяться, їх потім не доведеться шукати.

Як комор використовуються щілини в корі, прогнилі ділянки пнів, розвилки дерев, ямки у моху. Ці комори немудрі, зате їх багато – понад 2 тис. Заготовок за сезон від одного птаха. Осінній азарт заготовок призводить і до азарту шахрайства. Деякі птахи, подгляд за сусідками, починають розоряти їх запаси, переносячи чужу їжу в свої комори. А оскільки шахрайство характерно для особин всього виду, то при великому скупченні птахів починаються змагання з виявлення та переносу чужих запасів.

Пограбування можуть поширюватися і на запаси інших тварин. Сойки цілком можуть вкрасти кілька горішків у білок і бурундуків. Американські сойки займаються грабежем жолудевих дятлів. Така обстановка загального криміналу призводить до того, що розпочинаються змагання з техніки укладання і маскування запасів. Кожен птах перед тим, як сховати їстівне, довго оглядається на всі боки, перелітає з місця на місце, «замітаючи сліди». Тільки переконавшись, що за діями заготівельника ніхто не стежить, вона заривають принесену їжу.

Розмноження та гніздування

Статевий диморфізм у цих птахів не розвинений, так що відрізнити зовні самця від самки практично неможливо. Зате вони моногамні – пара створюється на все життя одного з партнерів. Якщо хтось гине, то самець чи самка утворюють пару з іншим партнером.

Гніздування відбувається раз на рік – ранньої весни. Іноді, якщо рік урожайний, особливо на насіння хвойних рослин, сойки можуть вивести пташенят ще раз. Повторне гніздування виробляється і в разі загибелі першої кладки.

Гніздо сойки влаштовують у формі чаші на деревах, рідше – на кущах або будівлях людини. Гніздо складається з гілочок, лишайників і іншого рослинного матеріалу. Всередині для зручності пташенят воно вистилається переважно пір’ям. У гніздах присутні і матеріали, запозичені у людини. Саксаулова сойки роблять гніздо з дахом – для захисту від палючого сонця.

Відкладається зазвичай 3-6 яєць. Насиджує їх самка протягом двох тижнів. Дітей вигодовують обоє батьків. Триває цей процес днів 20.

Як співає сойка (відео)

Після вильоту з гнізда доля пташенят складається по-різному. Сильні і нахабні залишаються з батьками, слабкі відтісняються подалі від гніздового ділянки. А одне пташеня сойки (його вибирають самі батьки) залишається в родині і на наступний рік, допомагаючи ростити своїх молодших братів і сестер.

Сімейне життя сойок може здатися жорстокою, але природний відбір гуманністю не відрізняється. Практика призначення колишніх пташенят сімейними помічниками підвищує виживаність наступних пташенят, зміцнюючи становище всього виду.