Птах тукан: опис і зовнішній вигляд, ареал проживання, розмноження

Птах тукан є чи не найяскравішим представником сімейства дятлових. Ці створіння також відомі, як перцеяди (токо). Найвидатнішою частиною тіла цих пернатих вважається їх дзьоб. Всі види туканів відрізняються яскравою зовнішністю. Саме завдяки їй вони стали справжнім символом тропічних лісів. Складно знайти людину, яка б не знала, як виглядають тукани. Незважаючи на те що ці створіння нагадують птахів-носорогів, вони не є спорідненими видами.

В даний час точно невідомо, чому тукани придбали такий оригінальний зовнішній вигляд. Багато дослідників вважають, що птахи розвинули такі довгі дзьоби, щоб виживати в умовах тропічних лісів. Незважаючи на те, що ця перната особина – НЕ папуга, туканів нерідко відносять до цього загону. Подібне спорідненість приписується через те, що вони відрізняються дуже розвиненими розумовими здібностями. Вони здатні проявляти кмітливість і кмітливість.

Зовнішній вигляд туканів

Ці птахи протягом вже тривалого часу привертають увагу орнітологів. Сімейство Туканова налічує близько 37 видів птахів, об’єднаних в 6 пологів. Незважаючи на те що вони досягають близько 50 см в довжину і мають дуже масивний на вигляд дзьоб, вага їх рідко перевищує 330 м Тукани відрізняються компактним, щільним статурою. Хвіст відносно короткий. Невелика за розміром голова кріпиться до тіла за допомогою дуже мускулистої шиї. Вона необхідна цим птахам, щоб оперувати своїм довгим дзьобом, що досягає до 25 см. Забарвлення носа тукана може бути найрізноманітнішим. Найпоширенішим вважається поєднання чорного, червоного, жовтого і помаранчевих кольорів. У інших різновидів цих птахів дзьоб забарвлений в зелений, помаранчевий, бордовий і синій окрас. Колір дзьоба також може включати жовтий, шоколадний і салатний, і інші кольори.

Переважною забарвленням оперення тіла є чорний. Грудка може бути білою або жовтою. Пігментація пір’я навколо очей зазвичай яскрава. Оперення біля основи хвоста біле або помаранчеве. В області під крилами пір’я жовті, блакитні чи помаранчеві. У цих птахів яскраві райдужки. Зазвичай очі у туканів блакитні. Через поєднання яскравих кольорів вони виглядають дуже контрастно.

Особливості птиці тукана (відео)

На окрему увагу заслуговує найприкметніша частина тіла цього птаха – дзьоб. Цей орган, незважаючи на свою масивність, всередині є порожнистим, тому важить трохи. Кератин, з якого він складається, є досить міцним матеріалом. Тукани користуються дзьобом як багатофункціональним інструментом. Він дозволяє птахові орієнтуватися в зграї і бути повноцінною її частиною.

Ще тукани використовують дзьоби для видобутку їжі, а також очищення фруктів, горіхів від шкірки і шкаралупи. На верхній частині присутні щербини. Вони дозволяють легше брати і заковтувати їжу. Кінець дзьоба трохи закруглений. Дана частина тіла птиці бере участь і в теплообміні. Значного розміру дзьоб може використовуватися для відлякування хижаків. У птиці з великим дзьобом дуже довгий язик, який має бахромчасті краю. Птахи способи вимовляти вкрай різноманітні звуки, тому їх через здатність до імітації часто порівнюють з папугами.

У туканів відносно короткі крила. Через довгий дзьоба вони не дуже добре літають. Тривалі міграції їм не властиві. Лише поодинокі особини можуть здійснювати досить короткі перельоти в межах одного району. У туканів дуже довгі і чіпкі лапки, які дозволяють їм добре триматися на гілках. Завдяки сильним пальцях і розвиненим суглобам вони можуть переміщатися по гілках стрибками.

Галерея: птах тукан (44 фото)

Поведінка птахів в природі

Навколишнє середовище цих дивовижних птахів досить обширна. Вони заселяють тропічні ліси Америки від Північної Аргентини до Південної Мексики. Тукани не відрізняються примхливістю, тому можуть жити і на рівнинних просторах, і в гірських місцевостях. Вони зустрічаються на висоті до 3000 м над рівнем моря. Різновиди туканів, що мешкають в гірських районах, нерідко здійснюють короткі міграційні перельоти. У тропічних лісах птахи здатні знайти достатню кількість корму, тому зазвичай не залишають окремих районів. У раціон туканів входять:

Завдяки невибагливості в плані їжі тукани можуть проводити багато часу, спілкуючись між собою. Діапазон звуків, які вони видають, дуже великий. Літати птиці з великим дзьобом не люблять. Зазвичай, коли їм потрібно переміститися, вони набирають велику висоту, а потім планують в потрібному їм напрямку. Завдяки яскравому забарвленню у них в дикій природі не надто багато природних ворогів. Вони іноді стають жертвами деревних удавів, диких кішок і хижих птахів. Однак великі зграї цілком можуть дати відсіч ворогу. Нерідко тукани переслідують хижих птахів, висмикуючи з їх хвоста пір’я. При необхідності вони можуть навіть відбити потрапив в біду родича. Навіть величезна хижий птах може спасувати перед опором великої зграї перцеядов.

розмноження туканів 

У шлюбний період ця пташка перестає вести стайня спосіб життя. Тукани є моногамними і рідко змінюють партнерів протягом життя. Навесні пари починають підшукувати місце для облаштування гнізда. Зазвичай вони використовують дупла, видовбані дятлами. Самі створювати такі укриття вони не здатні, так як їх дзьоб скоєно не підходить для такої роботи. Якщо вподобане дупло вже зайнято, пара туканів може прогнати його власників.

Зазвичай самка відкладає від 1 до 4 яєць. Їх насиджування займаються обоє батьків. Процес інкубації займає близько 2 тижнів.

Тукан в домашніх умовах (відео)

https://www.youtube.com/watch?v=wpbh9A9zlnI

Пташенята з’являються на світ абсолютно голими і сліпими. Форма дзьоба у них відрізняється від тієї, що присутня у дорослих особин. Він у молодняка прямий, причому нижня частина трохи довше. Це полегшує пташенятам тукана прийом їжі. Зазвичай молоді особини залишаються в гнізді від 6 до 8 тижнів. Їжу їм приносять батьки. При великій кількості корму пташенята швидко ростуть і оперяються. Після вильоту вони намагаються триматися поруч з батьками, щоб під їх наглядом почати пізнавати світ. Зазвичай молодняк стає повністю самостійною лише через рік, коли вони починають формувати власні пари.