Рецепти приготування фондю: сирне, м’ясне, шоколадне

Всім привіт!
Якщо ви вирішили організувати вечірку, а ідей для частування немає, можна приготувати фондю. Що таке фондю? Ця страва не так давно прийшло на наші кухні. Назва його звучить вишукано, а готується воно дуже просто і не вимагає великих витрат. Я розповім про найпопулярніші рецепти приготування фондю в домашніх умовах. А найголовніше – це оформлення! Тому, в будь-якому випадку, з фондю ваш стіл буде святковим і красивим навіть на швидку руку! А також представлю відео фондю з сиру рецепти в мультиварці!

Фондю – що це таке і які види бувають?

Фондю (фр. Fondue – розтоплений, розплавлений, що тягнеться) – національне блюдо швейцарської кухні, також поширене в межують з Швейцарією районах Франції та Італії. Бувають закусочні (солоні) фондю і десертні (солодкі).

Готується з суміші різних швейцарських сирів з додаванням часнику, мускатного горіха і міцного кирша. А також не менш популярні десертні фондю – найпопулярніше солодке фондю – полуниця в шоколаді.

Таке блюдо, як фондю, все більше набирає популярність. З’явилося воно в Швейцарії, а винайшли його пастухи. Продрогнув за цілий день, вони розтоплювали сир і додавали вино, а потім занурювали в масу шматочки хліба.

Посуд і прилади для приготування фондю

Як зробити в домашніх умовах фондю і красиво його оформити? Зараз можна купити набори з усім необхідним посудом – пальники або фондюшниці. Зазвичай в них входить казанок, шпажки і пальник. Переважно вибирати чавунну посуд: вона швидше нагрівається і краще тримає тепло. Мінус тільки в тому, що обійдеться такий набір досить дорого. Замість фондюшниці використовують ще аромалампу. Але можна зробити фондю без фондюшниці в домашніх умовах, хоча це буде не так красиво оформлено, особливо якщо це звану вечерю. Пам’ятайте, сервіровка – головне на святковому столі!

Набір для фондю для гурманів

Якщо шпаг в комплекті немає, можна скористатися звичайними вилками. Що стосується палива, то краще використовувати сухі варіанти. Розтоплювати можна сири, шоколад, а також використовувати бульйон. Занурювати в розтоплене вміст можна підсмажені шматочки хліба, відварну картоплю, креветки, кукурудзяні пластівці або відварені шматочки м’яса. Таке частування обійдеться недорого, але ситно і смачно. Зимовими вечорами фондю неодмінно зігріє. Нижче я приведу кілька рецептів.

Рецепти приготування фондю в домашніх умовах

Фото: рецепти фондю в домашніх умовах

Класичний (швейцарський) рецепт: сирне фондю

Рецепт приготування фондю по швейцарським рецептом нескладний. Для цього нам знадобиться:

  • 450 грамів сиру Грювьер,
  • 220 грамів сиру Емменталь,
  • половинка зубчики часнику,
  • 375 грамів сухого білого вина,
  • чайна ложка лимонного соку,
  • чорний перець і мускатний горіх (за смаком).

Приготування сирного фондю

Отже, спочатку натираємо посуд для розтоплення половинкою часнику. Натираємо сири на дрібній тертці і висипаємо в казанок для розтоплення. Чекаємо, поки сир почне плавитися, і додаємо всі інші складові. Обов’язково постійно помішувати масу, щоб вона не підгоріла. Найкраще використовувати дерев’яну лопатку. Після повного розтоплення сиру додаємо спеції. Фондю готово!

Доповнення до фондю

Фото: рецепт приготування фондю

Часникові грінки з фондю

А що ж підійде для доповнення до сиру? Можна приготувати часникові грінки. Для цього натираємо скибочки білого або чорного хліба часником і невеликим кількість солі. Можна додати трохи меленого перцю або улюблених спецій за смаком. Потім обсмажуємо хліб на сковороді. Тут є невеликий секрет: щоб скибочки не вбирає багато масла, спочатку просто підсушіть хліб без масла. І тільки коли він покриється сухий скоринкою, наливаємо масло. Зовсім засушувати продукт не потрібно, інакше грінки важко буде наколоти на шпажку.

Фондю з креветками

Якщо ви любитель морепродуктів, можна приготувати креветки. Для цього потрібно помістити креветки в каструлю з водою. Додаємо лавровий лист, сіль і спеції. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Це дозволить креветок залишитися м’якими і легко наколюють на вилку або шпажку. У гарячому сирі або бульйоні вони повністю дійдуть до готовності.

До сирного варіанту фондю можна придумати тисячі доповнень. Це можуть бути печериці, шматочки курки, шматочки ковбаси, кільця смаженої цибулі, шматочки шпику або сала, шматочки броколі або цвітної капусти, оливки і шматочки солодкого болгарського перцю.

Вечірка при такому меню буде зовсім не витратною, але ситної і незвичайною. На п’ятьох людей досить підсушити один батон хліба, порізати пару солодких перців маленькими шматочками плюс додати ковбасу або шматочки сала.

При зовсім простому варіанті можна подати смажену цибулю (кільцями) і грінки. У будь-якому випадку, буде смачно. А ось на сирі краще не економити. Перераховані вище сорти мають пікантний смак і легше плавляться. Але в крайньому випадку, можна і сир замінити на більш дешевий. Тоді, можливо, знадобиться трохи більше спецій і більш енергійне помішування.

Шоколадне фондю – рецепти

Фото: Як приготувати шоколадне фондю

Для ласунів можна приготувати шоколадне фондю. Для цього знадобиться:

  • 125 мілілітрів жирних вершків,
  • 300 грамів хорошого молочного шоколаду,
  • столова ложка коньяку або молока.

Технологія приготування шоколадного фондю

Отже, дрібно розламуємо шоколад і розтоплюємо його на плиті. Додаємо вершки і помішувати. Коли шоколад повністю розтопиться, вливаємо коньяк або молоко. Як доповнення до такого фондю можна подати скибочки бананів, кукурудзяні снеки, бісквітні печива. Таке блюдо відмінно підійде для дитячого свята, на стіл можна виставити кілька варіантів доповнення до шоколаду. Ще варіанти – скибочки ківі, полуниця або солодкі сливи, виноград або ж м’які вафлі.

Шоколадне фондю можна красиво оформити, особливо якщо ви вирішили влаштувати романтичну вечерю. Можна навіть купити фонтан для шоколадного фондю.

м’ясне фондю

Фото: Як приготувати м’ясне фондю

Інструкція приготування м’ясного фондю

Заздалегідь варимо бульйон з яловичих або курячих кісток. Варимо його не менш трьох годин на маленькому вогні. У каструльку додаємо цибулю і коріння. Потрібно дати бульйону настоятися, так що варити його треба за день до приготування фондю. Тепер беремо м’ясо, краще всього філе (курки, свинини, яловичини, оленини і іншого). Нарізаємо його на тоненькі смужки. Філе курки можна нарізати маленькими шматочками, за розмірами не більше волоського горіха. Тепер доводимо до кипіння бульйон на плиті і поміщаємо над пальником. Занурюємо шматочки м’яса і тримаємо не менш хвилини. До такої страви зазвичай ще подають різні варіанти соусів.

Відео: як приготувати фондю своїми руками в мультиварці

Як бачите, не дивлячись на вишукане назва, фондю – блюдо дуже просте і рецепти приготування фондю теж не складні. Можна придумати тисячі варіантів доповнення до будь-якої варіації страви. Спробуйте покликати друзів на таке незвичайне блюдо, і вони будуть в захваті.