Різновид птиці вяхирь: лісовий голуб, дика горлиця, величезний витютень

Дикий голуб вяхирь в залежності від місцевості, де він проживає, може вести осілий, частково перелітний спосіб життя. Припутень може емігрувати на постійній основі в більш привабливі для нього райони, якщо на місці його річного проживання взимку передбачаються сильні морози. Витютень – ще одна назва птиці – гніздиться в Європі і Західного Сибіру нечисленними зграями.

Місце проживання

Витютень проживає і на Африканському континенті, в північно-західних районах. Він дуже обережний. Під час розмноження голуб любить ховатися на листяних деревах. Якщо в цей момент поруч проходить будь-яке велике тварина або людина, витютень відразу замовкає.

Гніздиться він на гілках дерев в густому листі. Гніздо у цього представника пернатих досить пухке. У сільських районах пернаті люблять селитися між полями, в місцях, де росте чагарник і є дерева. Птахи можуть жити в листяних і змішаних лісах, але якщо їх немає, то поселяються на хвойних деревах. Через те, що птахи можуть їсти зернові, фермери їх не люблять, але якщо пернаті з’являються в міських парках, то люди підгодовують їх крихтами хліба.

Зовнішній вигляд

Цей величезний голуб є найбільшим у порівнянні з іншими подібними видами птахів, які мешкають в помірних широтах Європи і Сибіру, ??але витютень поступається в габаритах і масі канадським і сінгапурським аналогам. Серед них є екземпляри вагою в 1-1,5 кг, а вирощені в неволі голуби цих видів можуть досягати маси в 1800 р

Який розмір голуба і скільки важить птах залежить від її виду. Довжина окремих екземплярів часто буває більше 38-40 см, а вага наближається до 650 м Хоча середня маса тіла більшості птахів цієї породи дорівнює 450-500 г. Розмах крил досягає 70-80 см.

Дикий голуб горлиця – це споріднений Вяхірєв вид – має більш дрібні розміри, наприклад, довжина горлиць доходить тільки до 30 см.

У лісового голуба вяхиря політ досить енергійний, причому при зльоті птах видає різкий звук крилами, (нагадує свист), який схожий на звуки, що з’являються при зльоті бурого голуба. Інші види голубів практично не видають такий свист при підйомі в повітря.

Виглядає голуб наступним чином: колір оперення у нього блакитно-сірий. Груди покрита червоними і сірими пір’ям. Шия має зеленуватий відлив. Витютень має на шиї 2 білих плями. Якщо він летить, то на крилах можна розгледіти поперечні білі смужки. Це так звані шеврони. На крилах можуть бути білі плями. Лісовий голуб має дзьоб жовтого кольору, а на хвості з нижньої сторони у нього проходить біла поперечна смужка. При зльоті птах видає хлопок крилами, який переходить в свист.

Галерея: птах вяхирь (50 фото)

Поведінка пернатих цього виду

Цей найбільший голуб на світанку видає досить дивний, гучний звук. Але навіщо вяхирь починають воркувати рано вранці, вченим поки з’ясувати не вдалося. Пернаті цього виду практично завжди тримаються зграями. Виняток становить період гніздування.

При розмноженні цей птах веде досить прихований спосіб життя. У цей період вона сторониться практично всіх тварин і людини.

Вяхирь годуються недалеко від своїх гнізд. Для цього вони злітають на землю, де клюють жолуді, а на деревах ці голуби харчуються насінням шишок, зернами, горіхами, ягодами. Якщо цієї їжі немає або мало, то голуби переходять на поїдання різних гусениць і дощових черв’яків. Якщо пернаті живуть поруч з людиною, то вони можуть їсти хлібобулочні вироби.

У деяких місцевостях ці голуби переходять на споживання сільськогосподарських культур. Вони можуть поїдати гірчицю, конюшину, різні зернові культури. Ті представники виду, які проживають в південних країнах, наприклад, в Африці, харчуються дикими фігами.

П’ють голуби не так, як це роблять інші пернаті. Вони занурюють дзьоб в воду, а потім всмоктують рідину через спеціальні отвори. Перед тим, як вода буде проковтну, голуб піднімає голову вгору на короткий час.

Під час перельоту цей вид пернатих дуже обережний. Щоб повністю захистити себе, голуби зупиняються на ночівлю в важкодоступних для інших звірів місцевостях.

Голуб може жити в диких умовах 15-16 років. Основні вороги цих птахів – великі пернаті хижаки і куниці. Якщо голуби опускаються на землю, то вони можуть піддатися нападу лисиць або борсуків, так як через великих розмірів вяхирь не можуть відразу піднятися в повітря. У деяких країнах дозволено відстріл цих пернатих. Але є і такі, де цей птах занесена в Червону книгу. При перельоті пернаті цього виду збираються в зграї, які налічують від 300 до 500 особин. Хоча розміри голубів цього виду досить великі, вони можуть виконувати в повітрі різні фігури і номера. Для того, щоб дотягнутися до бажаного плоду або горіхів голуби можуть висіти на гілці головою вниз.

особливості розмноження

Розмножуються ці пернаті в такий спосіб: перед спарюванням самець посилено воркує, намагаючись привернути увагу самки. Він демонструє обраниці свої льотні можливості. Якщо самка прийняла залицяння самця, то проводиться ще один ритуал: голуби торкаються один одного дзьобами, починають чистити пір’я один одному.

Гніздо самець і самка в’ють разом з тонких гілочок. Будівельний матеріал батьки ретельно підбирають, досліджуючи дзьобом стеблинки або гілочки, які вирішено використовувати для гнізда. Зазвичай воно знаходиться в густій ??кроні листяного дерева. Часто пернаті використовують старі гнізда сорок або ворон, відкладаючи туди яйця. Іноді птахам везе – вони влаштовують своє гніздо в старих дуплах, зроблених білками.

Період гніздування триває з весни (квітень) до осені (вересень).

Висиджування пташенят після спарювання триває 16-18 діб. Цим займаються обоє батьків. Звичайний приплід у цього виду голубів становить 1-2 пташеняти.

Батьки годують їх так званим «голубиних молоком», яке утворюється в зобу у дорослих пернатих. Приблизно через 5-7 днів пташенята переходять на нормальний корм. Вирощування молодого покоління триває протягом 30 днів. Літати маленькі голуби починають приблизно через 45-50 діб після народження. Статевозрілими молоді голуби стають через 12 місяців після народження. Протягом року у цих птахів буває 2 приплоду.

Якщо немає дерев, де можна звити гніздо, голуби цього виду роблять їх на землі, зазвичай в ущелинах скель.