шоколадне молоко

Колись десерти з шоколадом вважалися привілеєм королів, а розкішний шоколадний аромат традиційно асоціюється у нас з комфортом і задоволенням. Солодкі ласощі давно заслужило славу смачного компонента для створення чудових напоїв, і один з них – шоколадне молоко. Гаряче, зігріваючий в зимовий вечір, і крижане, освіжаюче в спекотні дні, воно не тільки тішить смак, але і додає сил, енергії. Цей солодкий напій – паличка-виручалочка для мам, які втомилися переконувати своїх примхливих чад випити чашечку звичайного молока.

Фабричне проти натурального

Незважаючи на те, що сьогодні не складає труднощів придбати в супермаркеті вже готовий продукт, хороша господиня завжди віддасть перевагу приготувати шоколадне молоко в домашніх умовах. У фабричного напою багато противників серед медиків і дієтологів, адже часто, крім какао, в ньому присутні стабілізатори, ароматизатори та смакові добавки штучного походження. Крім того, зазвичай воно занадто солодке.

Віддавши ж перевагу натуральному продукту, ви завжди зможете самостійно регулювати його калорійність, солодкість, колір, консистенцію, надавати смаку різноманітні відтінки і збагачувати оригінальними ароматами.

Ще один плюс домашнього приготування – широкий вибір молочної основи. Молоко не обов’язково має бути коров’ячим, можна використовувати і козяче, і овече. Продукт може бути будь-якої жирності або знежирений, також цілком прийнятно і сухе молоко. Ті, кому протипоказаний молочний білок, можуть готувати шоколадні молочні напої на основі соєвого, кедрового, кокосового або іншого горіхового молока.

Створити це смачне частування простіше простого, варто лише вирішити, як зробити шоколадне молоко: на основі натурального шоколаду (чорного, білого, молочного) або використовувати какао-порошок. Можна додати в молоко шоколад і какао одночасно.

Молоко з натуральним шоколадом

Найпростіше приготувати десерт таким чином: розтопити на водяній бані плитку шоколаду, попередньо розламавши його на шматочки; потім залити масу теплим молоком і ретельно розмішати, домігшись однорідності кольору і консистенції.

Співвідношення молока і шоколаду – на ваш вибір, але буде зручніше, підготувати молоко з запасом і вводити його поступово, перемішуючи і домагаючись бажаної консистенції напою.

Шоколадне молоко рецепт «пропонує» і інший. Слідуючи йому, підготуйте:

  • 4-5 кубиків білого шоколаду;
  • 3-4 кубика молочного або чорного шоколаду;
  • склянка молока.

Шоколад подрібніть на тертці з великими зубцями, з’єднайте шоколад і молоко в каструльці (молоко має особливість швидко пригорати – використовуйте ємність з товстим дном). На помірному вогні готуйте напій, не припиняючи перемішувати, поки шоколад повністю не розчиниться в молоці.

Використовуючи цей же набір компонентів, можете видозмінити рецепт: в молоці розчиніть тільки білий шоколад, а з подрібненого молочного або чорного зробіть для частування апетитну «шапочку», або навпаки – декорують білим шоколадом кавового кольору напій. Перед тим як прикрашати напій шоколадною крихтою, його слід злегка остудити. Якщо ж ви маєте намір запропонувати холодний десерт, то крихту введіть безпосередньо перед подачею до столу.

Шоколадне молоко придбає ще більш ніжний смак, якщо ви додасте в нього вершки.

Підготуйте:

  • по 50 г білого і чорного шоколаду;
  • 2 склянки молока;
  • 2 склянки вершків.

Закип’ятіть молоко, додайте в нього розламаний чорний шоколад і готуйте, зменшивши вогонь, постійно перемішуючи, поки шоколад не розтане. Збийте вершки, подрібніть на тертці з великими зубчиками білий шоколад. Розлийте напій по чашках або в жароміцні склянки, зверху розмістите збиті вершки і посипте білим шоколадом.

Для охолодженого варіанти: остудіть шоколадно-молочний напій в холодильнику, потім розлийте в судини і так само декорують збитими вершками і білим шоколадом.

Шоколадне молоко з какао

Для приготування цього напою підготуйте молоко, вершки і какао. У холодних вершках (1 склянка) розмішайте какао (2 ч. Ложки). Молоко (1 склянка) підігрійте, введіть в нього цукор (за смаком), перемішайте. Коли молоко закипить, зменшіть вогонь і влийте тонким струмочком шоколадні вершки, не припиняючи перемішувати солодкий мікс.

Розібравшись, як зробити шоколадне молоко традиційним способом, поекспериментуйте з сухим молоком: напій вийде не менш смачним. А якщо одним з його компонентів стане кави, зможете пригоститися справжнім кулінарним шедевром.

Підготуйте:

  • 250 г сухого молока;
  • 400 г води;
  • 50 г какао-порошку;
  • 150 г кави (краще натурального, але підійде і розчинна);
  • 150 г цукру.

Залийте каву холодною водою, закип’ятити, додайте половину підготовленого цукру, перемішайте. Дайте напою настоятися, потім (якщо використовували мелений натуральна кава) – процідіть. Якщо ж компонентом став кава розчинна, в проціджуванні немає потреби.

Сухе молоко з’єднайте з цукром, що залишився і какао, перемішайте і додайте в ємність з кавовим напоєм (якщо він охолов, підігрійте), знову перемішавши. Поставте на помірний вогонь і, продовжуючи перемішувати, доведіть до кипіння.

Шоколад і какао

Для шоколадного молока, в складі якого присутні одночасно і какао і шоколад, потрібно підготувати по склянці молока і вершків, 2 ч. Ложки какао і 25 г білого або молочного шоколаду.

Шоколад розтопіть на водяній бані. Молоко доведіть до кипіння, перелийте його третю частину в окрему ємність. У цій частині розведіть какао, потім поступово додайте решту молока, постійно перемішуючи. Введіть розтоплений шоколад. Ще раз ретельно все перемішайте – напій повинен мати однорідні консистенцію і колір.

Молочно-шоколадні поради

Шоколадне молоко подають гарячим і охолодженим. Гарячий напій більш ароматний, до нього підійдуть хрусткі здобні сухарики, сухе печиво (наприклад, імбирне, вівсяне), а в холодному найбільш повно розкривається його багатий шоколадний смак.

Частування буде виглядати більш ошатним і придбає оригінальні смакові відтінки, якщо ви присмачити його пряними наповнювачами: ваніллю, гвоздикою, корицею. Останню можна додати не тільки у вигляді сухої приправи – ефектно виглядатимуть сухі палички з кориці, розміщені в високому скляному келиху з шоколадним напоєм.

Для дитячого столу в якості смакового збагачувача використовуйте ягоди і фрукти, для більшої поживності можете додати в напій трохи вершкового масла. А старше покоління гідно оцінить молочно-шоколадний напій, в якому будуть вгадуватися легкі нотки яєчного, шоколадного або молочного лікеру.