Шпинат: користь і шкода

Шпинат користь і шкода, якого так важливі для нашого здоров’я все частіше можна зустріти в рецептах улюблених страв і косметичних засобів. І це зовсім не дивно, адже ця рослина має унікальний хімічний склад. Про все це Ви зможете дізнатися, дочитавши статтю до кінця. Але, давайте дізнаємося про шпинат трохи більше.

Походження і склад

Шпинат з’явився в наших широтах відносно недавно. У нашій країні про нього не чули ще двісті років тому. Батьківщиною цього корисного і дуже смачного овоча вважається Стародавня Персія в якій його цілющі властивості відкрили кілька століть назад. Однак, в дикому вигляді його сьогодні можна зустріти на території Кавказу і Афганістану.

У деяких арабських країнах Європи (наприклад, у Франції) ця рослина користується величезною популярністю. Потрібно відзначити, що шпинат там часто називають «королем овочів»! Чи це не показник його значущості ?! Звичайно ж, просто так таким титулом НЕ нагороджують.

Як згадувалося вище, користь шпинату для здоров’я людини визначається його складом. Чи знаєте Ви, що листя шпинату за кількістю білка можуть поступатися лише бобовим плодам? Всього в ста грамах цієї рослини міститься близько трьох грамів білка! А ось, що ще містить рослина:

  • вода – дев’яносто грамів;
  • зольні речовини – півтора грама;
  • жири – сорок сотих грама;
  • харчові волокна – два грами;
  • вуглеводи – півтора грама.

Згідно з результатами вчених, такого поєднання мікроелементів, які необхідні для людського організму немає ні в одному іншому овоче. Наприклад, рослина містить в листі і стеблах близько п’ятисот мікрограмів вітаміну А, що є половиною добової норми для дорослого! Також, обов’язково прочитайте нашу нову статтю про користь і шкоду вівсяної каші вранці, завдяки якій Ви зможете повернути легкість і енергію!

Крім того, виділяється шпинат також і вітаміном К, якого в ньому також близько п’ятисот мікрограмів. А це, між іншим, в чотири рази перевищує денну норму.

У складі шпинату присутні майже всі вітаміни, що становлять По-групу. При цьому, в досить великих кількостях. Наприклад, вітаміну 9 в ста грамах даного продукту – двісті мікрограмів, тобто половинна норма для дорослої людини.

Не поступається шпинат іншим овочам і за вмістом у ньому вітаміну С! Всього сто грамів шпинату (одна порція салату) містить тридцять мікрограмів. Для того щоб наситити організм цим вітаміном Вам потрібно з’їсти за добу лише три порції салату або іншої страви зі шпинату!

Серед мікро і макроелементів, які також присутні в складі «короля овочів» можна виділити:

  • магній – вісімдесят мікрограм;
  • калій – п’ятсот мікрограм;
  • марганець та інші.

Всього ж до складу шпинату входить близько двохсот корисних для здоров’я елементів! Тільки уявіть весь цей список, записаний Природою на листочку шпинату! Вражає!

Користь шпинату для здоров’я

В результаті розвитку людської цивілізації було зроблено чимало як корисних, так і шкідливих відкриттів. Через погіршення екології стали з’являтися нові захворювання, а також нові більш «хитрі» форми вже існуючих.

Одними з найбільш небезпечних вважаються онкологічні. Однак листя шпинату містять в собі активні антиоксиданти, що запобігають появі і розвиток злоякісних новоутворень.

Також страви зі шпинатом вважаються смачним засобом для зміцнення судин, боротьби з недугами серця і ефективного підвищення стійкості до захворювань, завдяки зміцненню імунної системи. Ще більше цікавої інформації і рецептів в статті Кинза: користь і шкода для здоров’я.

Наше зір -один із найпрекрасніших інструментів для пізнання різноманіття світу і з цієї причини кожному слід дбати про його збереження! У цьому випадку нам знову допоможуть соковиті зелене листя шпинату. Вміщені в них речовини здатні запобігти появі більшості відомих науці захворювань, навіть ті, які приходять з віком.

Вживаючи шпинат в свіжому вигляді, Ви зможете нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і забути, що таке запори і проноси. Листя рослини часто називають «мітлою для кишечника» через їх властивостей очищати його від скупчилися шкідливих речовин. А це, в свою чергу, веде до оздоровлення організму і стрімкого «скидання» ваги до оптимального.

Також включення в раціон шпинату рекомендовано людям, що страждають різними нервовими розладами. Дослідження показали, що цей листовий овоч корисний для нервової системи престарілих людей. В результаті цих досліджень було відзначено високий відсоток підвищення розумових здібностей, поліпшення пам’яті і моторики.

Перед шпинатом відступає астма, анемія та інші хвороби дихальних шляхів! Го регулярне вживання знижує в крові рівень цукру, завдяки чому він рекомендований в їжу діабетикам!

Краса і здоров’я волосся, шкіри та зубів триватимуть на багато років, якщо листя шпинату стануть постійним гостем Вашої холодильника!

Шпинат в кулінарії

Завдяки тому, що листочки шпинату мають не дуже яскравий смак, цей овоч можна додавати практично в будь-які кулінарні страви! Рибне і м’ясне філе стане набагато м’якше і придбає тонкий ніжний присмак, якщо додати до них пюре зі шпинату.

Крім того, молоді листочки часто додають в випічку. Тут існує кілька варіантів. Найчастіше в тісто додається шпинатне пюре, що забарвлює всю масу в приємний зелений колір (ідеально для равіолі, пельменів, домашньої локшини і ін. Чим Ви безсумнівно зможете здивувати сім’ю і гостей). Але можна використовувати таке ж пюре з цього листового овоча і в якості начинки для пирогів і ін.

Ще більше про красу і здоров’я в статті: Масло чорного кмину: користь і шкода

Наведу мій улюблений рецепт зі шпинатом.

Рецепт шпинатних супер пирогів

Для приготування страви нам знадобиться м’ясо і тісто. Готуємо друге:

  1. нагрійте склянку окропу;
  2. змішайте його з такою ж кількістю борошна;
  3. ретельно перемішуємо тісто ложкою (дерев’яної);
  4. чекаємо поки тісто охолоне і домішуємо його руками;
  5. ділимо готове тісто на вісім однакових частин.

Наступний етап – приготування начинки. Ми будемо готувати її в кілька етапів. Найчастіше я готую начинку з двох інгредієнтів: грибів і шпинату.

Готуємо шпинат:

  1. промийте під холодною водою сто грамів молодих свіжого листя (взимку можна використовувати і заморожені листочки);
  2. подрібнюємо;
  3. натираємо на середній тертці сто грам твердого сиру;
  4. вбиваємо в масу сире яйце;
  5. додаємо одну чайну ложечку гірчиці, три чайні ложечки сметани і перемішуємо масу.

Готуємо гриби:

  1. промиваємо і подрібнюємо печериці;
  2. скроплюємо їх лимонним соком;
  3. перчимо і солимо;
  4. даємо суміші настоятися кілька хвилин;
  5. обсмажуємо на сковороді з оливковою олією;
  6. за три хвилини до готовності потрібно додати в грибочки три – чотири чайних ложечки борошна.

На останньому етапі готування начинки змішуємо грибочки зі шпинатом.

Наступний важливий процес -жарка м’яса. Для цього я використовую куряче філе або свиняче м’ясо. Необхідно близько кілограма свіжого продукту. Ріжемо м’ясо тонкими слайсами і відбиваємо, щоб вийшло якомога тонше (при цьому скибочки не повинні рватися). Перчимо і солимо.

Тепер треба розкачати наше тісто і викласти на нього м’ясо і начинку, накривши все іншим шаром тіста.

Ретельно і акуратно закрийте – защипайте тісто по всьому колу руками або виделкою.

Фінальний крок – обсмажування готових коржів на сковороді з оливковою олією. Подаємо готове корисне блюдо з зеленню.

Смачного!

Продовжуємо розповідати Вам про шпинат, користь і шкода якого для здоров’я так цікавить багатьох в літній сезон …

вирощування шпинату

Виростити шпинат дуже легко! Це досить невибаглива до грунту рослина я два сезони поспіль вирощую на підвіконні лоджії! А в літній сезон він займає значну частину моєї дачної грядки. Розмножується рослина насінням, а після проростання майже не вимагає догляду -.убірай бур’яни, та підливай води в посуху – ось і все.

Приблизно через два місяці після посадки можна насолоджуватися м’яким смаком корисного шпинату!

зберігання

Як вже говорилося, необхідно їсти тільки свіжий шпинат. Але як бути взимку? Все просто – заморожуємо свіжий овоч і насолоджуємося смачними літніми стравами в холоду!

Шпинат користь і шкода для схуднення

А ось ще одне застосування соковитим листочками. Готуючись писати цю статтю, я натрапила на цікавий метод корекції фігури про який неодмінно докладніше розповім в рубриці «Схуднення» на нашому сайті. Ось його загальний принцип.

Розвантажувальний день для схуднення на шпинаті проводимо так:

  1. з ранку розділяємо триста грамів свіжого (ось тут-то Вам і стане в нагоді грядка на підвіконні) шпинату на три – п’ять рівних частин з яких готуємо протягом дня смачний ситний салат, заправлений оливковою олією з лимонним соком.
  2. їмо салат, запиваючи настоєм шипшини або мате, який сам по собі є найкращим напоєм для схуднення (про нього буде наша наступна стаття – підпишіться) і очищаємо організм, худнучи без тренажерів і нещадних дієт.

Крім того, рекомендується вживати свіжі коктейлі з листя шпинату.

Маски зі шпинату

Для волосся

Припускаємо окропом свіжі молоді листочки шпинату, щоб вони втратили фарбувальні властивості, але не розгубили корисні речовини. Тепер подрібнюємо суміш в блендері додавши трохи рослинного (обліпихової або реп’яхової олії). Готове засіб втираємо в шкіру голови і залишаємо на півгодини. Ця масочку – ідеальний засіб для догляду за сухими ламкими волоссям!

Для обличчя

Припустіть молоді листочки шпинату і подрібніть в однорідну кашку. Змішайте три чайні ложечки отриманого пюре з двома столовими ложками сметани до однорідної консистенції і нанесіть на розпарену шкіру на десять хвилин. Змиваємо теплою і холодною водою і насолоджуємося молодістю і ніжністю шкіри!

Шкода шпинату для здоров’я

Як і багато продуктів шпинат може принести як користь, так і шкоду. Ось кілька основних простих правил, які допоможуть Вам уникнути негативного впливу цього листового овоча:

  • Головне в шпинаті, як і в будь-якому овочеві, – свіжість продукту! Зазвичай не рекомендується вживати листя шпинату, які зберігалися більше двох діб без холодильника. Вчені стверджую, що в цьому випадку в листочках можуть утворюватися отруйні речовини, які можуть викликати у їх вжив досить серйозне харчове отруєння.
  • Те саме можна сказати і до страв, які приготовані зі шпинатом! Однак, таке трапляється вкрай рідко, адже ці страви «розмітаються» домашніми ще в процесі приготування.
  • Страви з шпинату можуть завдати шкоди людям, які страждають недугами, пов’язаними з порушеннями водно-сольового обміну. До цих захворювань відноситься недуга сечо-статевої системи, а також ревматизм і подагра.
  • Не можна їсти багато шпинату літнім людям, хоча він дуже корисний для збереження їх тонусу і здоров’я. Так що тут особливо потрібна міра, яку можна розрахувати індивідуально з Вашим лікуючим лікарем. Дотримуючись норму, шпинат відкриється для Вашого здоров’я скринькою повним вітамінів і мікроелементів!

Відео про користь шпинату:

Спасибі, що були з нами! Залишайтеся здоровими і красивими з сайтом «Я Здорова»!