Скільки варити яйця всмятку після закипання води на газі, електричній плиті, в мікрохвильовці

Привіт, дорогі читачі! До яєчної темі я поверталася не раз. І сьогодні вирішила докладно висвітлити питання про те, як, а головне, скільки варити яйця всмятку.

Тільки не смійтеся ось зараз! Я просто впевнена – половина новоявлених кулінарів не знають, як готувати яйця взагалі, а некруто тим більше. Саме у вас, кожен раз виходили ідеальні яйця в мішечок? Ото ж бо й воно!

Дрібниці, про які варто пам’ятати

  1. Обов’язково перед приготуванням мийте яйця в содовому розчині і обполіскуйте водою.
  2. Не потрібно закидати яєчка в воду відразу після виймання з холодильника. Щоб вчасно варіння шкаралупа не тріснула, дочекайтеся, коли вони нагріються до кімнатної температури.
  3. Для цієї ж мети рекомендую підсолити воду.
  4. Використовуйте таймер. Вираховувати скільки секунд залишилося до завершення – сумнівне задоволення.

Зауважу, що далі будуть представлені рецепти приготування яєць зі зсілим білком, але із зовсім не проварені жовтком. Продукт подібної консистенції якраз і називається «всмятку».

Увага! Грудничкам не можна давати такий продукт, він погано засвоюється дитячим організмом.

Спосіб №1: варимо в каструлі

  • кладемо яйця в каструлю, заливаємо холодною водою;
  • ставимо нашу красу на плиту і чекаємо, поки вода не закипить;
  • якщо ви готуєте на електричній плиті, вимикайте її відразу, як тільки на поверхні почнуть з’являтися бульбашки;
  • ну а якщо плита газова, після закипання води просто зменшуйте вогонь до мінімальної потужності.

Так скільки ж варити яйця всмятку? Після закипання води почекайте 2 хвилини і знімайте каструлю. Пам’ятайте, готувати слід на слабкому вогні. В іншому випадку ви ризикуєте уславитися недотепою. Хоча, як бачиться, що не варіння продуктів найголовніше в житті.

Увага! Зазначений час підходить тільки для курячих яєць. Чекати приготування маленьких, перепелиних доведеться менше хвилини, цесарки – п’ять, гусячі, в силу значного розміру, слід варити десять хвилин. Але, я б не радила останні два різновиди вживати недовареними.

Коротке відео про те, як зварити яйця, щоб вони вийшли всмятку:

У представлений нижче варіантів готування одна незаперечна перевага – звіт часу буде виробляти техніка.

Спосіб №2: в пароварці

У більшості сучасних пароварок в комплекті йде спеціальна ємність для варіння яєць. Але якщо такої немає, можете готувати і в звичайній пароварочного чаші.

Щоб блюдо вийшло всмятку, встановіть таймер на 15 хвилин. І в процесі варіння періодично перевертайте яйця. Якщо цього не робити, зверху вони можуть не проваритися, бо температура в нижній частині пароварки більше.

Спосіб №3: в мультиварці

Тут два варіанти:

  1. На пару. Така можливість буде, якщо модель має спеціальну сітку. Кладемо яйця на озвучене пристосування, наливаємо 2-3 склянки води в чашу для рідини (залежить від вимог техніки), включаємо режим «Варка на пару» і встановлюємо таймер на 6 хвилин.
  2. Використовуємо мультиварку як звичайну каструлю: викладаємо яйця на дно чаші, заливаємо холодною водою так, щоб вона повністю покривала вміст. Натискаємо все той же режим «Варка на пару», але зменшуємо час готування до 4 хвилин.

Спосіб №4: в мікрохвильовці

Щоб зварити рідкі яйця всмятку в мікрохвильовці потрібно бути гранично уважними. В іншому випадку ризикуєте отримати маленький вибух на кухні.

  • кладемо все в скляну чашу;
  • наливаємо воду так, щоб рівень рідини обов’язково був на два сантиметри вище вмісту;
  • при потужності мікрохвильовки 400 Ватт встановлюємо таймер на 7 хвилин.

Навіщо після варіння використовувати холодну воду

Чи потрібно проводити якісь маніпуляції далі або місія закінчена? Так!

Після приготування відразу обполіскуйте яйця холодною водою. Навіщо так робити? Якщо покласти їх в холодну воду, зупиняється запущений процес варіння. Якщо цього не зробити, жовток продовжить згортатися через сильно нагрітої шкаралупи. І на виході ми ризикуємо отримати все що завгодно, тільки не те що хотілося б.

Ну і ще вважається, що від цієї дії чистка шкаралупи полегшиться. Хоча, думаю, ви і на власному досвіді могли переконатися, що це правило спрацьовує не завжди. Коли яйця свіжі, та ще домашні хоч остуджуй їх, хоч ні, толку від цього дійства практично не буде.

Як бачите, висновок простий: зварили, остудили і готовий відмінний сніданок з яйцем. Можна святкувати маленьку перемогу! Адже тепер ви знаєте, скільки хвилин після закипання води варити яйця всмятку.

Сподіваюся, інформація була корисною. Підписуйтесь на оновлення блогу, діліться в коментарях думкою про прочитане і не турбуйтеся, якщо сніданок, обід або вечерю вийшли не такими, якими замислювалися спочатку. Бувай!