Страус ему: місця проживання, спосіб життя, опис і особливості

Страус ему належить до ряду казуарів. Це найбільша птах Австралії, яка є другою за величиною після африканського підвиду. Страус ему проживає практично на всій території Австралійського континенту, хоча його неможливо зустріти в густому лісі, в посушливих, напівпустельних зонах або близько густонаселених районів.

характеристики птиці

Страус ему має наступні параметри:

  1. Довжина пернатого досягає 1,9 м, хоча самки мають розміри не більше 150 см.
  2. Вага цієї літає австралійської птиці дорівнює 30-50 кг.
  3. Так як пернаті цього виду можуть робити кроки довжиною близько 260-270 см, то кожен його представник може бігати зі швидкістю 45-50 км / год.
  4. В роті у страусів зубів немає, тому для нормальної роботи травних органів їм треба ковтати камені, шматочки металу, пластику, скла. Їх птах ему застосовує для розмелювання їжі.
  5. Хоча п’ють ці страуси рідко, від води ніколи не відмовляються. Тим більше що вони добре плавають, а також люблять сидіти в воді на мілководді.

Австралійський страус для захисту використовує свої потужні пазуристі лапи. Довгими ногами він може зіпсувати дротяні загородження з металу. Птах має хороший зір і слух, що дозволяє їй ховатися від хижих звірів. Оперення у неї виглядає по-різному, тому що на його характеристики впливає навколишнє середовище. Страус з Австралії активний навіть при полуденної жари. Цей пернатий може витерпіти великий перепад температур. Зовні відрізнити самок від самців досить важко, але люди навчилися визначати їх по видаваним звуках. В диких умовах цей птах живе 10-20 років.

Особливості страуса ему (відео)

Деякі відомості про ему

На відміну від африканського побратима, ему на кожній нозі має по 3 пальці з такою ж кількістю фаланг. Пернаті цього типу відрізняються залишковими крилами довжиною 18-20 см, причому кожне з них закінчується маленьким кігтем.

Шия у страуса покрита невеликим числом пір’я коричневого кольору. Вона пофарбована в бліді блакитні тони. Таке оперення може поглинати сонячне випромінювання.

У цих птиці на очах є мигальні мембрани, які захищають їх від пилу. Така здатність потрібна ему в тому випадку, якщо він проживає поблизу посушливих районів або близько пустелі. На шиї у птиці знаходиться мішечок. Там проходить трахея. Це пристосування добре помітно у птиці під час шлюбних ігор, так як отвори в даному органі дозволяють страусові міняти висоту видаваного звуку і його гучність. Самки кричать набагато сильніше самців.

Щоб нормально дихати, ему має носові проходи великих розмірів. Птах може жити при температурі -5 … + 45 ° С. Звуки, що видаються птахом (рохкання, “бій барабана”), зазвичай можна почути з дистанції 1,5-2 км.

Існує 3 підвиди страусів ему. Вони розрізняються місцями проживання і забарвленням.

На півночі материка живе блідий, має гарне будова вид Вудворда, а на південному заході Австралії мешкає порода з темним забарвленням пір’я (страус Ротшильда).

На південному сході живуть так звані нові голландські страуси. Назва походить від старого найменування Австралії – Нова Голландія.

Спосіб життя

Ему не копає в піску, він його не любить. Він вважає за краще селитися біля води, так як добре плаває. Хоча птах і не відпочиває на протязі всього нічного часу, спати вона все ж лягає – відразу на заході. Ему прокидається протягом сну близько 7-8 разів, тому реальне його час на протязі доби не перевищує 7 годин.

Харчується ему різними країнами, ягодами, травою, плодами. Може напасти на посіви зернових культур, тому фермери не люблять цю птицю. Зазвичай на годівлю ему виходять вранці. Якщо немає іншого корму, то вони можуть ловити різних комах. Воду птиці п’ють 1 раз вдень або вночі, але якщо вони живуть на березі водойми, то можуть прийти на водопій і кілька разів на добу. Воліють підходити до води тоді, коли поруч немає інших звірів.

Самки під час спарювання проявляють більшу агресивність до особин своєї статі, ніж самці. Іноді вони навіть б’ються за обраного партнера по 4-5 годин. Це трапляється, якщо самець неодружений.

При шлюбних іграх пара птахів стає один навпроти одного. Ему схиляють шию, а потім починають синхронно качати головами над землею. Після цього самець відводить самку до гнізда, яке будує сам. Пара може жити разом на протязі 5 місяців. Парування буває в травні або червні. Самки відкладають в гніздо (ямку) до 20 яєць, забарвлених в темні зелені тони. Кожне з них важить від 0,7 до 0,9 кг. Якщо самка одна, то яєць може бути близько 8. З’являються пташенята вагою до 500 г і довжиною 10-12 см. Зазвичай це відбувається через 16 тижнів після спарювання. Самець охороняє своє потомство і проявляє агресію до будь-якого суті, яке виявиться біля гнізда. Ворогами ему є собаки дінго, хижі птахи, лисиці.

Галерея: страус ему (50 фото)

Застосування в сільському господарстві

Цей птах вирощується на фермах через високої якості м’яса. Жир пернатих давно користується популярністю в якості лікарського засобу у аборигенів Австралії.

Розводити ему стали в західній частині країни тільки в 1987 році. Знаходяться в дикій природі особини охороняються державою, тому для їх вирощування в неволі потрібна спеціальна ліцензія.

Розведення ему в збільшених масштабах почалося в Північній Америці, Китаї та Перу. В інших країнах вважають за краще для утримання в неволі використовувати африканських страусів.

Ему розводять для отримання масла і м’яса, використовується і шкіра для виробництва аксесуарів. Ці птахи мають м’ясом з жирністю близько 1,5% і 80 г холестерину на 0,1 кг продукту. Тому такі м’ясні делікатеси вважаються корисними для людей.

Жир пернатих застосовують в косметиці і для виготовлення біологічних добавок. Масло має в своєму складі цінні жирні кислоти.

Шкіра ему вживається для виготовлення гаманців або взуття з-за характерного малюнка на її поверхні. Пір’я і яйця птиці застосовують в мистецтві і різних ремеслах.

Як розводити страусів (відео)

Іноді дозволяється обмежений відстріл ему, якщо вони принесли великі втрати фермерам при поїданні зернових культур на полях. Так як дикі популяції птиці в даний час нечисленні, то вживаються заходи для їх охорони. Більшість птахів гине через скорочення місць проживання, зіткнення з автомобілями на дорогах, є випадки навмисного вбивства ему.