Ступка з товкачем: різновиди і як правильно вибрати

Хто хоч раз спробував спеції, перетерті в ступці, той не повернеться до магазинним пакувальним продуктам, в яких аромат вивітрюється ще до того, як прянощі запаяли в пакетик. Тільки справжні гурмани здатні оцінити неповторний смак і насичений аромат свіжомелених пряних трав, перцю та інших пряно-ароматичних рослин, які додають в їжу з метою посилення її смаку. Подрібнити, роздрібнити, видавити сік з них можна різними способами, але універсальної в цьому плані є ступка з товкачиком. У даній статті від сайту okuhne.net ми поговоримо про те, як вибрати цю кухонне начиння, про її різновидах і відмінності.

Ступка з товкачем: а чи потрібна вона в господарстві

Засумніватися в тому, що ступка (або толкушкой) насправді потрібна на кухні, може лише та людина, яка не надає значення смаку вживаються в їжу страв. А чи багато таких знайдеться? Напевно, немає, так як всі люблять смачно поїсти. Природно, марною штуковиною порахують цю кухонне начиння і ті люди, які не вміють і не хочуть готувати. Але якщо ви проводите на кухні достатню кількість часу, часто готуєте м’ясо і рибу (благодатний грунт для експериментів різного роду спецій), то бажання поліпшити смак страви і зробити його незабутнім цілком природне.

Ось і вимальовується відповідь на питання, навіщо потрібна ступка з товкачиком? І звучить він тривіально – для того, щоб смак будь-якої страви зробити більш насиченим і одночасно з цим більш витонченим. Прянощі додають практично в будь-яку страву, яке можна приготувати. Це може бути не тільки м’ясо, риба, салати, а й, наприклад, хліб або алкогольні напої, які теж ароматизують прянощами.

Пряні рослини почали використовувати дуже давно, в буквальному сенсі в давнину. І пройшовши крізь тисячоліття, вони все так же залишаються популярними. До того ж, спосіб подрібнення пряних культур залишився незмінним, і всі кухарі світу роблять це так само, як і люди в печерах. Але щоб смак страви не зіпсувати неправильно подробленнимі прянощами, бажано розібратися в способах їх подрібнення, а також дізнатися про пристосування, які зроблять це правильно.

Про те, як використовувати ступку з товкачиком на кухні, можна подивитися в цьому відео.

Які існують різновиди ступок з товкачем

Якби потрібно було класифікувати всі ступки за видами, то таке розмежування вийшло б невеликим, оскільки всі ці пристосування відрізняються лише формою і матеріалом виготовлення. Про це поговоримо далі.

Незважаючи на те, що зовні форма вироби може бути різною (круглої, квадратної, в формі конуса), внутрішня поверхня чаші має практично однаковий зовнішній вигляд – округлу напівсферичну форму, що полегшує процес подрібнення, розтирання і дроблення прянощів. Також ще можна сказати, що ступки можуть бути вузькими і високими або низькими і широкими. Перші призначені для того, щоб в них товкти прянощі (вони повинні бути більш міцними, щоб витримувати ударні навантаження), а другі – щоб розтирати.

Що стосується матеріалу, з якого виготовляють ступки, то тут різноманітність ширше. Вони можуть бути зроблені з кераміки і порцеляни, дерева та металу. Одні більш міцні, інші не вбирають запахи, треті вологостійкі. Тому вибирати їх потрібно виходячи з ваших вимог.

Як вибрати ступку з товкачиком і яка краще

Щоб відповісти на питання, яка краще ступка з товкачиком, спочатку потрібно визначитися з тим, які спеції ви будете готувати найчастіше, іншими словами – для чого вам потрібна ступка? У кожного виду є свої переваги і недоліки. Давайте розберемося з ними докладніше.

  1. Дерев’яна ступка ще років двадцять тому була в кожній хаті, допомагала мільйонам жінок подрібнювати різні пряні трави і перець горошком, розтирати горіхи, дробити зерна кави і навіть робити в ній цукрову пудру. Вона зручна і легка, але ступка з дерева має деякі недоліки, зокрема, вона нестійка до вологи, а ще вона добре вбирає запахи. Наприклад, після розтирання запашного перцю або кмину в ступці ще довго буде зберігатися характерний аромат. Дерев’яна ступка з товкачиком добре підходить для розтирання солі, зерен і насіння. У виборі краще віддавати перевагу такому виробу, в якому волокна розташовуються поперек, воно буде служити довше.

  2. Керамічна ступка. Її основна перевага – це стійкість до запахів. У ній легко можна розтерти, наприклад, часник без остраху того, що стійкий аромат вбереться в стінки ступки. Головним недоліком керамічної ступки з товкачем вважається недовговічність і крихкість, до того ж в ній можуть утворитися плями від подрібнюють продуктів.

  3. Фарфорова ступка. Вона відмінно підходить для подрібнення кавових зерен перед тим, як завантажити їх в ручну кавомолку. Вона тендітна, зате стійка до вологи.

  4. Чавунні ступки з товкачем. Хоч і є міцними, все ж при сильному ударі такий виріб можна розколоти. Крім того, чавун є пористим матеріалом, тому ступка з чавуну, вбираючи вологу, може незабаром поржавіти. Такі вироби підходять для подрібнення тільки сухих спецій.
  5. Ступки з каменю. Вони вважаються найбільш функціональними і довговічними. Кам’яні ступки з товкачем не вбирають запахи, служать довго, зроблені з екологічно чистого матеріалу, легкі в догляді, не бояться взаємодії з кислотами і лугами, які виділяються під час подрібнення.

  • Мармурові ступки. Вони міцні і стійкі до механічних пошкоджень, тверді, не вбирають запахи, не деформуються і служать довго, якщо, звичайно, не наражати на вироби з цього матеріалу сильним ударам і падінь. З недоліків можна відзначити значну вагу мармурової ступки з товкачем. Але і тут питання спірне, так як важку вагу для кого-то є ознакою добротної кухонного начиння. До того ж, під час роботи така ступка буде твердо стояти на столі, а не їздити по всій стільниці.
  • Гранітні ступки з товкачем. Можуть бути використані для подрібнення перцю чилі, часнику і базиліка, листя м’яти і ін. Залежно від пористості матеріалу, вони можуть вбирати запахи.

На закінчення слід дати кілька порад по експлуатації цієї кухонного начиння. Як правило, для домашнього використання вибирається ступка з товкачиком середніх розмірів, таких габаритів буде цілком достатньо для приготування спецій, розрахованих на невелику кількість людей. Щоб добре змолоти прянощі, не заповнюйте ступку більш ніж на 1/3. Тоді спеції вийдуть однорідними і не будуть в процесі подрібнення висипатися на стіл.