Сувора дієта при алергії: меню і продукти харчування

Маленькі діти з цією проблемою стикаються частіше за дорослих, але у всіх вікових категорій принцип лікування однаковий – крім прийому антигістамінних засобів доводиться сідати на дієту. Велика кількість строгих обмежень при харчової алергії є найнадійнішим способом швидко допомогти організму, а для деяких ситуацій це і діагностична міра, яка допомагає виявити подразник.

Що таке сувора дієта при алергії

Порушення засвоєння продуктів харчування, при якому надходить білок розпізнається як чужорідний агент, тому організм починає виробляти проти нього антитіла – таке визначення харчової алергії дають лікарі. Подразниками можуть виступити ягоди, каші і навіть яблука. Виняток становлять сіль і цукор, але на них при загостренні алергічної реакції теж накладається сувора заборона, оскільки вони дратують слизову кишечника. Завдяки суворій дієті:

  • поліпшується стан при загостренні;
  • знижується ризик рецидивів;
  • зменшується навантаження на травний тракт;
  • виводяться токсини, які накопичилися в результаті боротьби антитіл з «чужорідними агентами»;
  • зменшується потреба у використанні антигістамінних препаратів;
  • виявляється конкретний алерген (якщо він невідомий).

Спеціальне меню для алергіків, що припускає виключення небезпечної їжі, при алергії приносить чимало користі навіть як діагностична міра, але дієта не може бути єдиним способом вирішити цю проблему. Корекція харчування не замінює прийому антигістамінних препаратів та інших терапевтичних методик, які призначає лікар на підставі проведених обстежень.

принципи

Сувора дієта при алергії повинна дотримуватися неухильно, оскільки в деяких ситуаціях від цього може залежати навіть життя хворого: спотворений імунну відповідь проявляється не тільки шкірними висипаннями і запаленнями з розладом кишечника, але і задухою. Анафілактична реакція ж може привести до летального результату. З цієї причини важливо ознайомитися з головними принципами терапевтичної дієти:

  • Обмежити кількість кухонної солі до 6 г / добу.
  • Їжа повинна проходити термічну обробку, але жарка заборонена: в меню присутня тільки тушковане, печене, варене, пропарене. Після усунення симптомів загострення можна готувати салати зі свіжих фруктів або овочів.
  • Харчування при алергії дробове, прийоми їжі – до 8-ми раз за добу, теж для зниження навантаження на шлунково-кишковий тракт. Маленькі порції додатково допомагають відслідковувати реакцію на їжу і запобігти можливому рецидив (чим більше алергену з’їсти, тим важче буде стан).
  • Готувати слід самостійно, не з магазинних напівфабрикатів, щоб не мати сумнівів щодо складу їжі.
  • Харчові добавки, барвники, консерванти, соуси, майонез під суворою забороною при будь харчової алергії.
  • Введення нових продуктів харчування вимагає суворого обліку: починайте з маленьких доз і обов’язково потрібно описувати реакцію в харчовому щоденнику. По можливості проводите проби під контролем домашніх або лікаря.
  • Уважно вивчайте склади на фабричних виробах, щоб виключити сліди алергенів. М’ясні і рибні фарші не купуйте.

Види основних дієт

Лікарі стверджують, що не тільки харчова алергія вимагає перегляду меню: негативна реакція на лікарські препарати теж потребує полегшення стану хворого за допомогою вилучення з раціону певної їжі. Важкість стану пацієнта теж грає роль в складанні плану харчування. На підставі цього фахівцями було розроблено 2 типу строгих дієт:

  • Базові або неспецифічні. Призначаються в період загострення, або коли точний алерген невідомий, щоб знизити навантаження на травлення, послабити негативну симптоматику.
  • Елімінаційні або специфічні. Підбираються згідно конкретному подразника, припускають його повне усунення з плану харчування, тому теж можуть застосовуватися в гострому періоді. Вони ж допомагають зрозуміти точну реакцію організму, можливість заміни причинно-значимого харчового подразника низькоаллергенних.

неспецифічна

Перші 1-2 дні бажано голодувати, якщо у вас проявилася алергічна реакція на їжу, а подразник невідомий. У цей час можна пити чисту воду (1,5 л за добу дорослим, 1 л – немовлятам), мінеральну негазовану воду, слабозаваренний чай. Після призначається гіпоалергенна сувора дієта, меню якої базується на продуктах, які не провокують яскравого негативного імунної відповіді:

  • гречаної і вівсяної крупі (варяться на воді);
  • пшеничному хлібі (1-2 сорт, вчорашній), сухарях;
  • овочевих супах (можна з додаванням зазначених круп);
  • відварі шипшини, наслідках компотах із сухофруктів.

Такий суворий гіпоалергенний раціон дотримується до 5-ти діб, під час яких повинні стихнути прояви загострення, щоб перевести пацієнта на більш різноманітну їжу. Вводяться овочі і фрукти у великій кількості, але поступово, особливо є середньо- і високоалергенними. Реакцію на кожен новий елемент меню ретельно відстежують.

елімінаційна

Специфічна сувора дієта показана особам, у яких відомий точний подразник. З меню виводять не тільки його, але все, що має схожу з ним будова: джерела перехресних алергенів. Відсоток вмісту в стравах ролі не грає. Додатково з раціону усувають:

  • Підсилювачі алергенність будь-якої їжі (подразники слизової): міцні наваристі бульйони, спеції, цукор, сіль, оцет, гірчиця, хрін.
  • Високоалергенні їжу: шоколад (і все, де присутня какао), кава, мед, цитрусові, риба.

Меню ж суворої елімінаційної дієти важливо формувати з додаванням продуктів-ентеросорбентів – джерел клітковини, яка допомагає швидше полегшити стан людини за рахунок виведення токсинів. У щоденний раціон вводять висівки, крупи (бажано цільнозернові – НЕ висівки), овочі, фрукти, а страви потрібно готувати за допомогою гасіння або варіння. При правильно обраній елімінаційної дієті вже через 3-4 дні симптоматика алергії стихає. Суворі обмеження харчування дотримуються протягом 2-х тижнів. Ще пара нюансів:

  • При сезонної реакції дотримуватися суворої дієти доводиться протягом усього періоду активного цвітіння алергену.
  • Якщо негативний імунну відповідь організму не носить сезонний характер, елімінаційну дієту призначають курсом на 10-15 днів, поки людина проходить лікування. У рідкісних випадках суворі заборони є довічними.

Види продуктів щодо вмісту в них алергенів

Якщо з негативною реакцією на їжу людина зіткнувся вперше і не може точно визначити, який продукт являє для нього небезпеку, дієта базується на повному виключенні потенційних сильних подразників. За концентрації алергенів продукти поділяються на:

  • Високоактивні: горіхи, какао-боби (і їх похідні), кава, мед, яйця, пшениця, гриби, морепродукти, риба, оцет, спеції, кондитерські вироби, цитрусові, птиця (крім індички, курки), манго, ананаси, полуниця, баклажани, помідори, редька, диня, молоко (і його похідні), майонез, копченості, гірчиця, хрін.
  • Середньоактивні: яловичина, курка, картопля, гречка, вівсяна і рисова крупи, бобові (соя, горох, боби), буряк, ріпа, чорна смородина, шипшина, брусниця, чорниця, журавлина, вишня.
  • Низкоактивні: кисломолочні продукти, пшоно, перловка, кукурудза, індичка, кролик, пісні баранина і свинина, капуста (кольорова, брокколі, білокачанна), кабачки, кріп, петрушка, груші, яблука, черешня, сливи, смородина (біла, червона).

Меню дієти при алергії у дорослих

Навіть найсуворіші харчові обмеження не говорять про убогому раціоні: після виключення головних алергенів (а в деяких ситуаціях і вторинних) людина не втрачає можливості харчуватися різноманітно і смачно. Важливим моментом в дієті є облік перехресних реакцій:

  • При алергії на горіхи бажано виключити з раціону гречану, рисову і вівсяну муку, кунжут, мак, манго, ківі.
  • Якщо є алергія на арахіс, небезпеку можуть представляти томати, соя, зелений горошок і фрукти з великою кісточкою (абрикос, слива, нектарин і ін.).

Необхідність суворої дієти при алергії на лікарські препарати деякими лікарями заперечується, але якщо стан важкий, має сенс на короткий термін перейти на неспецифічну гіпоалергенні харчування або піти одному з цих варіантів:

  • Алергія на аспірин: строгий відмова від ягід, цитрусових, дині, персиків, слив, перцю, помідорів, картоплі, огірків.
  • Алергія на антибіотики: вилучення з меню горіхів, сиру, полуниці, грибів, винограду, морепродуктів, яєць, важких (гострих, смажених, жирних) страв, яєць, екзотичних фруктів, напівфабрикатів, ковбас, газованих напоїв.

В період ослаблення симптомів алергії

Максимально різноманітним раціон вважається на простий неспецифічної дієті, яка вимагає харчуватися 4 р. / Добу або частіше і передбачає виключення тільки дратують травний тракт елементів. Базова дієта при алергії у дорослих будується на таких продуктових списках:

дозволені

обмежені

заборонені

Галетное печиво, вчорашній хліб, бездріжджові, несолодкі і не здобні булки

варення

Здоба, гарячі борошняні вироби

Супи овочеві, на нежирному м’ясному бульйоні, з крупою, щі, борщ

мед

М’ясні субпродукти (нирки, печінка, язик)

М’ясні страви на телятині, яловичині, птиці (відварні, тушковані, пропарені)

цукор

Консерви

Яйця (1 шт. / Добу, некруто або в омлеті)

цукерки

Маринади, соління, копчення

Некислий сир короткого терміну зберігання, нежирне молоко, кисле молоко, кефір, натуральний йогурт

Кондитерські вироби

алкоголь

Крупи (всі, якщо немає алергії на глютен), макаронні вироби

Какао, шоколад

Овочі, фрукти, сухофрукти

Морозиво, холодні напої

Мінеральна вода, чай або кава з молоком, кисіль

Полуниця, суниця, диня, томати, баклажани, квасоля, сочевиця

При алергії на пилок дерев

Існує перехресна реакція між алергенами рослин (не всіх) і білками, які присутні в продуктах харчування, тому при наявності непереносимості пилку дерев (особливо берези, ліщини, дуба, вільхи, клена), трав, людині варто відмовитися і від деяких продуктів харчування. Сувора дієта виглядає так:

рекомендація

Продукти і страви

обмежити

Солодощі, кондитерські вироби, морозиво, алкоголь, шоколад, какао, холодні напої, копчення, маринади, соління, їжа з барвниками і добавками

виключити

Мед, вишня, черешня, абрикос, персики, полуниця, горіхи, яблука, коньяк, молода картопля, морква, березовий сік, лікарські засоби на вільхових шишках і березових бруньках

дозволено

страви

Супи і страви з нежирних видів птиці, телятини, яловичини, будь-які страви з яєць, запіканки з круп, макаронні, каші

напої

Неміцний кава з молоком, мінеральна вода (включаючи газовану), чай

продукти

Арахіс, квасоля, горох, сочевиця, картопля, буряк, помідори, огірки, редиска, редька, ряжанка, кисле молоко, ацидофільне і просте молоко, некислий свіжий сир, сметана, кефір, хлібобулочні вироби, печиво

При алергії на коров’яче молоко

За словами фахівців, явних родинних алергенів у коров’ячого молока немає, а причиною негативної реакції виступають або казеїн, або лактоза, тому з раціону виключаються тільки молочні продукти (на козячому теж). Прибирати чи кисломолочні, залежить від конкретного організму. Для заміни можна використовувати рисове молоко, мигдальне або горіхове, якщо на них немає алергії. Рекомендації до дієти:

допускаються

виключаються

Яйця, горіхи, боби

Молоко (включаючи сухе)

М’ясо, риба, субпродукти

сир

Фрукти, овочі, ягоди

Масло вершкове, маргарин

Хлібобулочні вироби, в складі яких немає молока і його похідних

морозиво

Каші на воді без масла

сироватка

Макаронні вироби

Сир

Овочеві та фруктові соки

йогурти

неміцний чай

вершки

Мінеральна вода

Згущене молоко

При алергії на рибу

Якщо за допомогою лабораторних досліджень було визначено вид риби, яка не сприймається організмом, з раціону прибирають тільки її. В інших випадках потрібно відмовитися від будь-яких риб, ікри, продуктів / страв, де присутній даний компонент (включаючи риб’ячий жир, кісткове борошно), морепродуктів. Інша їжа під заборону не потрапляє, тому в дієті велику кількість дозволених продуктів:

Категорія

продукти

напої

Кава, чорний або зелений чай, газовані напої, алкоголь, овочеві і фруктові соки

солодощі

Мед, патока, цукор, варення, конфітюри, джеми, мармелад, цукерки, шоколад, халва

жири

Сливки, масло рослинне і вершкове, маргарин

Хлібобулочні вироби

будь-які

джерела білка

М’ясо, птиця, шинка, субпродукти, гриби, бобові, горіхи

Рослинна їжа

Фрукти, овочі, ягоди

решта

Молоко і молочнокислі продукти, крупи, макаронні вироби, бульйони і відвари на дозволених продуктах

Корисні рецепти

Смачні та безпечні страви при алергії підбираються відповідно до конкретних харчовим обмеженням. Представлені нижче рецепти орієнтовані тільки на неспецифічну дієту з додатковим суворою забороною на високоактивні подразники, напівфабрикати, спеції, консерви, маринади, соління для людини, у якого вщухли симптоми загострення. Не забувайте уточнювати, які продукти при алергії дозволені безпосередньо вам, у лікуючого лікаря.

Печиво з вівсяних пластівців з бананом

  • Час: 35 хвилин.
  • Кількість порцій: 3 персони.
  • Калорійність страви: 339 ккал в 100 грамах.
  • Призначення: до чаю.
  • Кухня: домашня.
  • Складність: легка.

Такі хрусткі печива можна подати до сніданку або до вечірнього чаю. Вони сподобаються і тим, хто стежить за фігурою, оскільки в випічці ні грама цукру (солодкість забезпечує банан), немає борошна (використовуються тільки вівсяні пластівці, а при алергії на глютен – гречані). Якщо ви хочете більш гладку поверхню, додайте яйце при відсутності алергії до білка. Для більш цікавого смаку сюди можуть вводитися родзинки, сушена журавлина, терте яблуко.

складові:

  • пластівці вівсяні «Геркулес» – 140 г;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • банан перестиглий – 120 г;
  • родзинки (опціонально) – 30 г.

Спосіб приготування:

  1. Залийте окропом ізюм, дайте розпаритися.
  2. Пластівці висипте на сковороду, підрум’яньте.
  3. Подрібніть в кухонному комбайні (але не в муку!).
  4. Банан покладіть туди ж, покрутіть ще хвилину.
  5. Додайте масло, родзинки, перемішайте.
  6. Викладіть на деко кульки, сплющите до товстих коржів. Випікайте при 200 градусах 20-25 хвилин.

Котлети з індички з кабачком

  • Час: 1 година.
  • Кількість порцій: 3 персони.
  • Калорійність страви: 61 ккал.
  • Призначення: на обід.
  • Кухня: домашня.
  • Складність: середня.

З усіх видів м’яса і птиці при алергії найбезпечнішою є індичка, на основі якої можна зробити смачні запечені котлети. Якщо робоча маса виходить дуже рідкої, відіжміть її руками і додайте пару столових ложок вівсяних пластівців. За бажанням можна зробити комбінований фарш з індички з телятиною, а готові котлети подати з картопляним пюре (без масла і молока).

складові:

  • індичка – 350 г;
  • кабачок – 200 г;
  • пучок кропу;
  • сіль (опціонально) – 1/4 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Порізати шматочками індичку, очистити і аналогічно порізати кабачок. Прокрутити в кухонному комбайні.
  2. Подрібнити кріп, підмішати до отриманої маси. Підсолити за бажанням.
  3. Сформувати руками невеликі котлети, викласти в керамічну форму, затягнути фольгою.
  4. Поставити в холодну духовку. Запікати при 180 градусах 40-45 хвилин (відлік від моменту повного прогріву).

Відео