Сир Чеддер рецепт: як приготувати в домашніх умовах

Всім привіт! Сьогодні спробувала ще один рецепт оригінального сиру під назвою Чеддер. Сподіваюся, він вам теж сподобається як і мені. Він відмінно підійде для закуски до різних салатів або інших страв, на святковий стіл або просто з бутербродом до чаю. Сир Чеддер дуже популярний в вишуканих ресторанах, а ви можете зробити свій – оригінальний!

Сир Чеддер: рецепт в домашніх умовах

Сир Чеддер виник з Сомерсета, приблизно в кінці 12-го століття і отримав свою назву через ущелини печери в місті Чеддер, які були використані для зберігання сиру. Постійна температура і вологість печери надала ідеальне середовище для дозрівання сиру.

Акуратний, вершковий сир Чеддер використовується в бутербродах, як тертого гарніру для супів і салатів, запіканках, окремо або на маленьких канапе з фруктами. На сьогоднішній день це найбільш споживаний сир у всьому світі і немає такої людини, яка не пробував цей чудовий сир. Приготувати такий сир в домашніх умовах не так-то й просто, готують такий сир в основному вже досвідчені сировари, але «краще пізно, ніж ніколи». Спробуйте, приготувати і сир Чеддер не розчарує вас!

складові

Для приготування цього сиру нам знадобиться:

  • 7 літрів літрів незбираного молока, але не пастерілізірованного;
  • 2 чайної ложки мезофільних культури;
  • 2 мл сичугової культури, розчиненої в 1 чашці охолодженої кип’яченої води;
  • 2 чайні ложки солі;
  • тканину, малярська кисть і віск, каструля, корзина або миска – друшляк, шумівка, термометр.

Як приготувати сир Чеддер

Покроковий рецепт сиру Чеддер:

Перш ніж ми притупити до сироварів, найголовніша вимога під час приготування сиру, це, перш за все стерильна чистота, починаючи від ложки і закінчуючи малярської кисті.

  1. Для початку підготуємо молоко. Для цього розігріємо молоко до 30 ° С і додаємо стартову закваску, заздалегідь розведену у воді, перемішуємо і даємо молоку «дозріти» протягом 45 хвилин.
  2. Після закінчення і зазначеного часу акуратно перемішуємо з молоком розбавлену сичужний культуру, але перемішуємо не по годинниковою стрілкою, як це робиться в першому випадку, коли додавали стартову закваску, а рухом вгору і вниз, протягом 1 хвилини не більше.
  3. Знову каструлю закриваємо кришкою і даємо настоятися молочної суміші протягом 45 хвилин. Після закінчення зазначеного часу, можна побачити, що суміш зажеліровалась і вийшов молочний холодець. Все правильно так і повинно бути.
  4. Потім ставимо каструлю на плиту, беремо довгий ніж і, починаючи з краю каструлі, опускаємо його до самого дна каструлі, як би роблячи глибокий надріз, такі надрізи ми повинні зробити до іншого кінця каструлі, потім зробити надрізи з протилежного боку, таким чином, у нас вийде «сирна шахівниця», доводимо вміст до температури 38 С.
  5. Потім беремо шумовку і повертаємо зверху вниз акуратні молочні кубики, періодично помішувати протягом 30 хвилин.
  6. Виливаємо сир і сироватку в друшляк, який заздалегідь знаходиться в каструлі, це робиться для того, щоб каструля вільно наповнилася сироваткою, нехай сирна маса побуде в друшляку ще 15 хвилин і все залишки сироватки вийдуть з молочної маси.
  7. Звільняємо на обробну дошку сирну масу з друшляка. Потім попередньо нарізаємо сирну масу на скибочки розміром 75 мм, солимо і добре перемішуємо руками.
  8. Розміщуємо нарізані шматочки назад в каструлю, накриваємо кришкою і знову ставимо на плиту, доводячи вміст до температури 38 ° С, акуратно перемішуємо, вимикаємо плити і залишаємо сирну масу ще на 2 години.
  9. Заповнюємо сиром кошик. Якщо у вас не кошика, то можна взяти глибоку миска-друшляк з пластмаси, днище і боки, якій викладені марлі або муслінову тканиною, викладаємо сирну масу в кошик і зверху на неї ставимо вантаж, вагою 5 кг на 15 хвилин.
  10. Видаляємо тканину від сиру і викладаємо його на рівну дерев’яну, тепер протягом 2-5 днів, сир повинен обвітритися, поки поверхня сиру не стане сухою на дотик.
  11. Тепер настав час зайнятися воском. Віск допомагає запобігти небажаному зростання цвілі, зберігає вологу в старіючому сирі. Тому готуючи «пальто» для сиру, потрібно переконатися, що використовуваний віск, це продукт з чистого парафіну. Так ось розтоплюємо віск і за допомогою малярської кисті повністю і ретельно, не шкодуючи воску, змащуємо сир.
  12. Сир готовий до вживання, але, а якщо ви хочете, щоб сир Чеддер небагато «подорослішав», то зберігайте протягом 3-12 місяців при температурі 10-12 ° С, після закінчення часу, ви зможете помітити, що з часом перетворилася текстура сиру і смак, став більш повним і насиченим.


Експериментуйте і пробуйте, знайдіть свій рецепт приготування сиру Чеддер.