теобромін

Це поняття – теобромін – тільки на перший погляд здається незнайомим і дивним. Насправді він потрапляє в наш організм щоразу, коли ми їмо плитку шоколаду. Так-так, теобромін – це речовина, що міститься в шоколаді. Це через нього у нього (вірніше, у какао-бобів, з яких роблять шоколад) специфічний гіркий присмак. Але давайте про все по порядку.

Що являє собою теобромін

Теобромін – це алкалоїд пуринового ряду. Алкалоїди – це речовини органічного походження, багаті азотом, а пурини – це безбарвні кристали. Іншими словами, теобромін – це безбарвний кристал органічного походження з великим вмістом азоту.

У теоброміну є своя хімічна формула – C7H8N4O2. . Тобто це таке вуглецево-воднево-азотно-кисневе з’єднання. Що стосується основних властивостей теоброміну, то до них відносять:

  • стан речовини – тверде;
  • вид – білий кристалічний порошок, гіркий на смак;
  • не розчиняється у воді;
  • під впливом високої температури починає плавитися;
  • не розкладається на повітрі;
  • з’єднується з кислотами і підставами;
  • теобромін вважають аналогом кофеїну: за складом і властивостями вони близькі;
  • здатне впливати на психомоторну активність людини.

Теобромін в основному добувають з какао-бобів, але також він міститься в горіхах кола і в деревах сімейства падубових. Невеликий вміст теоброміну відзначають в листі чайного дерева і в кавових зернах.

Теобромін був вперше виділений російським хіміком А.А. Воскресенським в 1841 році з какао-бобів, а синтетичний аналог отримав в 1882 році нобелівський лауреат Герман Еміль Фішер.

Теобромін: користь чи шкода?

Говорити про теобромін однозначно не варто, тобто не можна сказати, що ця речовина повністю шкідливо або стовідсотково корисно. Тут все умовно і залежить від індивідуальних особливостей організму, а також від дози речовини.

Отже, в чому ж користь теоброміну? Теобромін поряд з кофеїном має збудливу дію. Ця речовина має психостимулирующим ефектом: воно здатне діяти на мозок людини, а саме на його психомоторні функції. Іншими словами, теобромін підвищує настрій людини. В принципі так воно і відбувається, коли ми їмо шоколад – несподівано з’являються сили, бадьорість і радість. Це вплив теоброміну на організм людини.

Крім того, теобромін є хорошим спазмалітікі, тому його активно застосовують в медичних цілях при лікуванні серцево-судинних захворювань і просто як профілактичний засіб.

Теобромін – це ще й сечогінний засіб. Він допомагає прибрати набряки внаслідок ниркової або серцевої недостатності. Також речовина перешкоджає утворенню тромбів, а ще їм лікують кашель і ангіну.

Очевидно, що теобромін корисний, але не зовсім. Тут все залежить від концентрації, оскільки у великих дозах ця речовина здатна викликати алергію, інтоксикацію організму і навіть анафілактичний шок. Зміст теоброміну в шоколаді порівняно мало, тому наш організм здатний з легкістю його переробити. А ось якщо речовина потрапить в шлунок кішки або собаки, то тварина загине від отруєння. Тому й існує думка, що шоколад домашнім улюбленцем строго протипоказаний.

Теобромін в шоколаді

Теобромін широко використовують в шоколадної індустрії. Він мало не головний інгредієнт в складі шоколаду. Саме за його змістом можна визначити, чи має продукт шоколадне походження чи ні.

Як вже було сказано, частка теоброміну в шоколаді дуже мала, але помітити його можна – по гіркуватий присмак шоколадної плитки, особливо темної. У гіркому темному шоколаді міститься найбільше теоброміну. У молочному – поменше, а в білому його немає взагалі, оскільки білий шоколад роблять не з какао-бобів, а з какао-масла. Теобромін ж, як ми знаємо, міститься в какао-бобах, тому до білого шоколаду він не має ніякого відношення.

У шоколаді є всі корисні властивості теоброміну, про які ми згадали вище. Тому вживати його вельми корисно, але тільки, зрозуміло, в нормальних дозах. Все-таки це висококалорійний продукт, до того ж він призводить до розвитку карієсу, якщо їсти його нерозумно.

какао

Какао або шоколадне дерево – це вічнозелена дерево з роду Теоброма. Теоброма перекладається з грецької як «їжа богів». В основному воно росте в лісах Південної Америки. Словом «какао» також позначають насіння цього дерева, порошок, який виходить шляхом переробки насіння і напій з цього порошку. Ось про напій і піде мова далі.

Саме слово «какао» має ацтекське походження: спотворене назва насіння цієї рослини – kakahuatl. У російській мові назви виду крім слова «какао» іноді використовується вираз «шоколадне дерево».

У наш час напій готують з молока, какао-порошку і цукру. На власний розсуд додають халву, горіхи, цукати, вершки, ваніль, морозиво та інші ласощі. Багато століть до того шоколад був рідким і робився з розтертих какао-бобів зварених у воді.

Користь какао-напою для людини відчутна. До складу какао-бобів входять близько 300 мікро і макроелементів: калій, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, вітаміни групи В, вітамін А, Е, антиоксиданти, кофеїн і, звичайно, вже згаданий нами теобромін. Теоброміну в какао-порошку міститься від 2 до 10%. Це у багато разів більше, ніж кофеїну. Трохи менше (1? 2%) – в горіхах коли, ягодах гуарани, чайному листі. У кави, до речі, теоброміну немає зовсім.

Порошок какао-бобів містить серотонін, ендорфін і природні антидепресанти. Також він стимулює природний синтез серотоніну – гормону радості.

Серотонін має складну хімічну структуру і не може проникнути з їжі в кров через стінку кишечника. Весь гормон радості в організмі синтезується власними тканинами. Їжа, що містить речовину-попередник серотоніну, побічно підвищує його концентрацію в крові і нейронах головного мозку.

Для вироблення серотоніну необхідна особлива незамінна амінокислота триптофан. Цей елемент не утворюється в організмі людини. Потреба в добу в триптофану становить до 2000 мг. Багаті триптофан продукти – це м’ясо, молочні страви (сир, сир), банани, соя, помідори, фініки, сливи, інжир, какао і шоколад.

Також, як і шоколад, какао може бути і корисний, і шкідливий. Все залежить від дози. Варто пам’ятати, що будь-який продукт – неважливо навіть, є в ньому теобромін або кофеїн чи ні – потрібно вживати в розумних межах.