Топ 5 дивовижних сов: як вони називаються, де вони мешкають і як виглядають

Загін совоподібних налічує понад 200 представників – це унікальні хижаки, що ведуть переважно нічний спосіб життя. Головна відмінна риса цих птахів – великі прямо посаджені очі, які необхідні для орієнтації в місцях де вони мешкають. У топ-5 дивовижних сов увійшли найяскравіші види пернатих мисливців.

рибний пугач

Цей птах вважається найбільшим представником свого роду. На жаль, в даний час чисельність популяції цих дивовижних птахів дуже низька і вид знаходиться під загрозою повного вимирання.

Розміри сови:

  • тулуб до 70? 80 см;
  • вага становить 3? 4 кг;
  • розмах крил – близько 180 см.

Як правило, самки рибного пугача помітно більші за самців. Раціон тварини складається головним чином з риби. Улюблена здобич – це той, хто йде на нерест лосось. Крім цього, птах полює на земноводних, раків і гризунів.

Сова має непримітну бурого забарвлення з темними смужками, що йдуть уздовж тіла. В області горла розташоване невелике біла пляма. На голові добре розрізняються вуха, що складаються з пір’я. Унікальні очі дозволяють відмінно бачити в будь-який час доби. Мешкає в приморських і приазовських лісах, а також в Маньчжурії та Японії.

Сичик-горобець

Як видно з назви, головною особливістю цього представника є невеликий розмір. дійсно, Сичик-горобець досить малий, всього 15? 20 см в довжину. Цей хижак важить близько 75 грам і має розмах крил 30? 40 см. Як правило, самки відрізняються більшим розміром.

Верхня частина тулуба, сірувато-бура або коричнева, з білими цятками і смужками. Низ має біле забарвлення і прикрашений візерунком з бурих ліній. На сіро-коричневому хвостовому оперенні чітко видно 5 білих поздовжніх смуг. Невелика голова без вух злегка стисла. Над очима добре помітні білі брови.

Сичик-горобець воліє полювати днем ??або в ранкових і вечірніх сутінках. Харчується дрібними гризунами або птахами. Незважаючи на свої скромні розміри, є лютим хижаком і без страху атакує здобич яку можна порівняти йому за розміром.

Сичик є осілого моногамной птахом і в’є свої гнізда в старих оселях дятлів. Поширений по всій території Європи і Азії. Зустрічається в Україні і багатьох пострадянських державах.

сова вухата

Птах середнього розміру – трохи менше ворони. Забарвлення досить строката з переважанням рудих і бурих тонів. Тіло вкрите поздовжніми темними смужками. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорний.

Особовий диск рудувато-сірий, обрамлений білою і чорною смугою. Навколо очей, з боку дзьоба розташовані темні півмісяці. Свою назву сова отримала, завдяки досить довгим, пір’яний вухам, спрямованим вертикально вгору.

Розміри птиці:

  • маса самки – 180? 450 г;
  • самець – 160? 330 г;
  • довжина тіла – 34? 37 см;
  • розмах крил – 85? 95 см.

Під час шлюбного періоду самець видає своєрідне монотонне «УКАН». Самка ж видає плаксивий звук – «Няяя». Сигнал тривоги – різке «квяк-квяк». Пташенята, як правило, тонко свистять.

Сова вухата широко поширена в Європі і Північній Азії, від кордону високоствольного лісу до Охотського узбережжя, Примор’я і Японії. На південь до Іраку, Середньої Азії, Гімалаях і Китаю. А також мешкає в Південній Африці, на Канарських островах і в Північній Америці.

Для нормальної полювання сові необхідні відкриті простори, тому вона намагається уникати суцільних лісів. Харчується всілякими дрібними гризунами, птахами і комахами. Нерідко селиться в межах міст та інших населених пунктів.

сипуха

Сипуха – це хижа нічна птиця, розміром не більше галки. Віддає перевагу селитися в межах міста, влаштовуючи гнізда в руїнах або занедбаних будинках. Полює тільки в темний час доби. Харчується дрібними гризунами, птахами, кажанами, ящірками, земноводними і комахами.

Головні відмінні риси сипуха – це довгі ноги, світле оперення і сердцевидное особа.

Опис зовнішнього вигляду:

  • довжина близько 40 сантиметрів;
  • розмах крил – близько 1 метра;
  • маса – від 190 до 700 грамів;
  • пухнасте оперення охристое зверху, знизу має білий або жовто-оранжевий колір;
  • короткий хвіст;
  • серцевидний лицьовій віночок обрамлений рудуватою облямівкою:
  • великі темно-бурі очі;
  • асиметричні вуха;
  • довгі ноги повністю покриті пір’ям;
  • світло-жовтий дзьоб.

Самки зазвичай трохи крупніше і темніше самців.

Ареал звичайної сипуха неймовірно широкий. Цих тварин можна побачити на всіх континентах, окрім Антарктиди. На території України їх можна зустріти лише в Калінінградській області.

бородата сова

Великий птах з роду неяситей має півтораметровий розмах крил і довжину тіла близько 80 см. Свою назву отримала завдяки темному плямі, розташованому під дзьобом і нагадує бороду. Оперення забарвлене в сірий тон. Велика кругла голова позбавлена ??характерних пір’яних вух.

Бородата сова є досить рідкісним і охоронюваним тваринам, мешкає в північних широтах, але взимку її можна помітити і в середній смузі. Зазвичай птах зустрічається в тайговій зоні і гірських лісах. Раціон денного хижака складають білки та інші дрібні гризуни.

Своїх гнізд сова не будує, а використовує чужі, які підходять за розміром. Кладка складається з 2? 4 яєць і висиджується близько місяця.

Особливість будови крил птаха допомагає розвивати величезну швидкість, залишаючись при цьому абсолютно безшумною. Середня тривалість життя сов становить 10 років в дикій природі і 30 років в неволі. Така різниця пов’язана з тим, що ці дивовижні хижаки не завжди можуть знайти собі достатньо їжі і гинуть від голоду.