Турпан: опис сумної качки, спосіб життя, розмноження

Турпан – велика качка, самці якої мають вугільно-чорне оперення, і тільки лише махові пера у них білі. Сьогодні про цю дивовижну качці знають далеко не всі, навіть самі запеклі мисливці рідко зустрічають її в природі. Вся справа в ареалі проживання. Але навіть ті, хто зустрічав цю птицю, в якійсь мірі правильно називають її похмурою.

Опис і середовище проживання

Качка турпан дійсно виглядає дещо похмуро, і справа навіть не в її чорному оперенні. Основною особливістю її вважаються крижані білі очі. Вони і надають птахові досить-таки похмурий вигляд і нібито скляний погляд.

Ще одним страшним видом пернатих визнана гагара за її крики. Крик цього птаха нагадує страшний несамовитий стогін, який поступово переходить в божевільний регіт. Цей крик наводить жах на кожного.

Качка турпан виробляє дуже похмуре враження, часом її навіть називають сумною качкою. Вона відноситься до найбільш великим особинам сімейства качиних. Самець досягає ваги до 1,5 кг, має потужний корпус, масивну голову і вугільно-чорне оперення з невеликим синім відливом. У підстави дзьоба з великими ніздрями є виступаючий наріст, що робить цю птицю кілька горбоносий.

Льодовий погляд білих очей також надає пернатому похмурий вигляд. Вони здаються скляними, і біля них є невеликі напівкруглі цятки. Лапи з широкими перетинками розташовані практично біля хвоста. У сімействі качиних, до якого належать ці птахи, Турпан вважаються найбільшими. Селезні цього виду вугільно-чорного кольору, і їх довжина тіла часто досягає 58 см.

Самки трохи менше, вони мають більш світлий, бурий або темно-коричневий відтінок оперення, густо вкритий різнокольоровими пір’їнками. Дзьоб біля основи має чорний колір, під очима білі плями, а лапи відрізняються яскраво-оранжевим кольором.

Живуть ці птахи на півночі Євразії та Америки. Основну частину свого життя вони проводять в антарктичній тундрі, на альпійських луках або скелястих островах. Зазвичай для проживання вони вибирають глибокі озера з густими заростями очерету.

Незважаючи на те що цей птах воліє прісні водойми, вона досить часто селиться і в солоних водах. Виділяється кілька підвидів цієї качки:

  • звичайний турпан;
  • горбоносий;
  • чорний;
  • пестроносий.

звичайний турпан характеризується тим, що має коротку шию і біла пляма на крилі, що особливо помітно під час польоту птаха. У нього є невеликі білі цятки по обидва боки голови. У шлюбний період качури виділяються яскраво-помаранчевої забарвленням близько дзьоба.

горбоносий турпан відрізняється від інших видів великим наростом на дзьобі. Гнізда його можна виявити в тундрі, тайзі, озерах і трав’янистих болотах. Гнізда вони обладнують на невеликих зелених острівцях точно так же, як і гагара. Літають птахи в горах, а на зиму відлітають до морів на Далекий Схід. Найчастіше ці качки здійснюють дальні перельоти.

Найбільші розміри має пестроносий турпан, який отримав свою назву завдяки особливій забарвленням дзьоба, що складається з декількох квітів.

Характер і спосіб життя

На місце гніздування Турпан прилітають дуже пізно, в травні, після повного звільнення озер від льоду. Живуть вони в основному близько тихих, прогріваються сонцем невеликих заток, де в достатку зустрічаються молюски, водяні клопи і дрібна риба. Восени відлітають найостаннішими з усіх птахів, і відбувається це в кінці жовтня або початку листопада. Зиму проводять на південному узбережжі Європи. Незважаючи на досить похмурий вигляд, цей птах відрізняється досить спокійним характером.

Турпан дуже добре плавають і пірнають: переслідувані хижим птахом, вони швидко падають на воду і миттєво зникають. З поверхні води піднімаються дуже повільно і важко, літають досить низько і не підпускають людей близько до себе.

Під час відпочинку в море або на озері тримаються досить далеко від берега. Крик їх нагадує грубе вороння каркання. Голос селезня можна почути нечасто, його крик нагадує більше протяжний зітхання зі клацанням. Самки кричать в основному під час польоту, видаючи різкі гаркаві звуки. Їх жир і м’ясо мають досить неприємний присмак риби, однак жителям північних країн, де мешкають ці птахи, воно дуже подобається. Високо цінується і пух турпан, який може зберігати свої якості протягом тривалого часу.

Плаваючі птахи зазвичай високо тримають голову на витягнутій шиї і злегка випинають груди. У літній період забарвлення самки і самця стає досить тьмяною і набуває сіруватого відтінку.

Особливості харчування птиці

Протягом доби після появи на світло самка відводить пташенят до води, де вони плавають на мілководді і вчаться добувати собі їжу. Ці пернаті харчуються молюсками, дрібною рибою, водними рослинами і комахами. Однаково добре вони можуть харчуватися тваринною і рослинною їжею. Щоб добути собі їжу, турпан пірнає в воду на глибину кількох десятків метрів. Цей птах здатна перебувати під водою кілька хвилин.

На глибині вони відчувають себе дуже добре і легко пересуваються під водою, перебираючи лапками і крилами. Відразу кілька особин можуть пірнати на глибину одночасно в пошуках їжі, і тоді погляду відкривається приголомшливе видовище. Ці птахи дуже рідко гніздяться, так як постійно перебувають у пошуках їжі, саме тому часто перелітають з однієї водойми на інший.

розмноження качки

Птах турпан – водоплавна перелітний птах, який, як і більшість представників сімейства качиних, прилітає гніздитися на батьківщину. Пари утворюються ще пізньої осені або взимку під час перельоту. Однак, прилетівши до місць гніздування, вони об’єднуються групами і кілька самців починають обходити декількох самок. У шлюбний період самець має повністю чорне оперення, і тільки невелика плямочка білого кольору, розташоване біля століття.

У період шлюбних ігор самці можуть занурюватися в воду і наближатися до самкам під водою.

У період залицяння самці видають досить гучні і наполегливі звуки, а потім пірнають у воду. Після спарювання самка облітає водойму з гучними криками і повертається до місця гніздування. Як тільки самка починає будувати гніздо, пари відразу ж розпадаються, і качури залишають самок.

Самці можуть перелітати на інші озера, і тоді поруч залишаються лише самотні качури, які не створювали пару. Гніздо птаха будують біля водойми на землі серед заростей густої трави. Найчастіше вони обирають місця, заселені чайками. Самка робить одну кладку від 7 до 10 яєць. Висиджування триває протягом 28 днів, і за цей час птах вискубує дуже багато пір’я і пуху, тому до кінця висиджування стає досить бляклої. В період висиджування самка захищає невелику ділянку, розташований біля гнізда.

Багато самки після висиджування яєць кидають своїх дитинчат через кілька днів. Маленькі каченята збиваються в купку і туляться один до одного, через сильні холоди деякі з них гинуть. У деяких качок материнський інстинкт все ж не пропадає, і вони продовжують ростити своїх пташенят, забираючи до себе і інші групки малюків, які залишилися без опіки. Саме тому, можна помітити, як одна качка водить за собою до 100 пташенят різного віку.

Наймолодші пташенята, які замість пір’я мають тільки пух, відрізняються досить цікавим забарвленням. Пух у них сіро-коричневий, а щоки і черевце повністю білого кольору. До осені пташенята підростають і відправляються на південь. Але летіти їм також доводиться самостійно, так як більша частина зграї відправляється в теплі краї, не чекаючи підросли пташенят.

Молоді особини мають бурий забарвлення пір’я. У перший рік життя молоді самці буро-чорні з тьмяним плямою білого кольору, розташованим біля основи дзьоба.

В умовах дикої природи ці птахи живуть до 12 років. Птах не відрізняється великою кмітливістю, саме тому мисливці без особливих зусиль її відстрілюють.

Так як в останні роки істотно скоротилася чисельність турпанов, цей вид качок занесений до Червоної книги, точно так же, як і гагара, і полює на них заборонено.