Тварина песець: як виглядає полярна лисиця взимку і влітку, де мешкає

У самих північних районах планети живе песець – дуже красива тварина, що належить до сімейства собачих. Зовні він сильно схожий на лисицю, звідси й друга назва песця – полярна лисиця. Але незважаючи на це, песця виділяють в інший рід, до якого належить тільки один вид.

опис виду

Незважаючи на велику схожість полярної лисиці з рудою, різниця між ними все-таки існує. Вушка у песця мають закруглену форму і в зимову пору року вони здаються коротше через густий шубки тварини. Влітку, навпаки, вушка візуально здаються великими. Морда коротка і трохи загострена. Лапки у звірка приземкуваті і теж мають густий вовняний покрив. Крім того, на лапках присутні так звані подушечки, які дозволяють пом’якшити приземлення тварини під час руху або стрибків. Щоб сполохати своїх ворогів або конкурентів, тварина здатна гарчати.

Довжина тіла песця становить від 50 до 70 см, а довжина хвоста може досягати від 25 до 35 см. А ось ваговій показник в залежності від пори року може володіти істотною різницею:

  • влітку близько 4-6 кг;
  • взимку близько 10-12 кг.

Особливості песця (відео)

Різниця у вазі пояснюється тим, що з настанням зими звір набирає вагу за рахунок накопичення жирової тканини, в якій концентрується велика кількість поживних речовин. Крім того, жирова тканина виконує ще й захисну функцію, яка полягає в стабілізації температури тіла.

Вид характеризується наявністю чуйного нюху і прекрасного слуху. Але інші сенсорні системи у тварини не найкращі. Наприклад, зір у песця не в змозі забезпечити йому повноцінне сприйняття навколишнього середовища.

Завдяки прекрасно розвиненою опорно-рухової системи, звір може досить швидко пересуватися. З усіх груп м’язів найбільш розвинена мускулатура кінцівок, які і дозволяють тварині швидко бігати.

Завдяки розвиненим м’язам, унікальній будові щелеп і зубів, тварина є хижаком. Песець без особливих труднощів здатний переламувати кістки своїх жертв.

підвиди тваринного

Існує всього 2 підвиду тваринного: білий і блакитний. Ці підвиди песців відрізняються не тільки кольором вовни, а й деякими іншими її особливостями.

Середовищем існування песця вважається практично весь Північний полюс. Тварина досить поширене і на інших землях, наприклад, в Північній Америці і на Новій землі. Великі популяції песця зафіксовані на території Канадського архіпелагу, на Алеутських і Командорських островах і на території північної частини Євразії.

У тундрової зоні північній частині планети полярна лисиця вважається єдиним хижаком. Цей пухнастий звір відмінно пристосувався до суворих кліматичних умов Арктики.

Полярну лисицю можна назвати ризиковим тваринам, навпаки, хижак під час полювання проявляє велику обережність. При цьому для успішного полювання песець часто проявляє винахідливість, нахабство і наполегливість. Якщо на шляху до своєї здобичі маленький песець зустріне конкурента більших розмірів, то він далеко не завжди поспішає поступатися. Лише деякий час він буде робити вигляд, що поступається сильнішому, тим самим вичікуючи зручного моменту, а потім все одно доб’ється свого. Численні спостереження показали, що інші хижаки поблажливо ставляться до полярної лисиці, тому не варто дивуватися тому факту, що величезний полярний ведмідь буде мирно ділити здобич разом з хитрим і зухвалим песцем.

Якщо песцеві не загрожує небезпека, то він без страху наближається до людського житла, краде продукти з погребів і сараїв, а також у собак і котів. Досить часто люди навіть приручали звірків, вони сміливо їли і грали разом з домашніми вихованцями.

Що стосується полювання, то тут песці ведуть себе по-різному. Одні активно добувають їжу самостійно, інші харчуються останками тварин, убитих іншими хижаками. Саме тому в зимову пору року песець заводить «дружбу» з полярним ведмедем. Завдяки такому вигідному співіснування, він завжди буде ситим.

Головною здобиччю песця взимку є лемінги. Він шукає їх у снігових пластах. З приходом тепла полярний песець починає полювати на пернатих. Їжею песця серед пернатих є:

  • білі і тундрові куріпки;
  • гуси;
  • полярні сови;
  • інші дрібні птахи;

Гуси відрізняються великою обережністю, і як тільки тварина починає наближатися до своєї жертви, пернаті відразу ж подають голос, попереджаючи про небезпеку своїх родичів. Але хитрі песці виходять на полювання парами. Завдяки такому стратегічному рішенню, вони завжди повертаються з видобутком. Навіть якщо не вдалося спіймати птаха, то вони знаходять гнізда з пташенятами або з яйцями і забирають з собою стільки, скільки поміститься в пащу.

Їжа полярної лисиці необхідна не тільки для того, щоб утамувати відчуття голоду, а ще й для того, щоб зробити запаси на важкі часи. Зазвичай тваринка зариває здобуте м’ясо, гризунів, птахів, рибу в землю або ж ховає під шаром льоду.

З приходом теплої пори грізний хижак стає частково вегетаріанцем. З огляду на простоту добування рослинної їжі, влітку песець віддає свою перевагу водоростям, різним ягодам і зелені. Тому товстий песець влітку – явище рідкісне. Часто песці підходять близько до моря і збирають на березі викинутих риб, морських зірок і їжаків. Крім того, на березі моря песець часто знаходить останки моржів і тюленів. Якщо песець буде сильно голодний, то при зустрічі з пораненим і ослабленим тваринам, наприклад, з тюленем, песець може його вбити, а потім з’їсти. Те, що залишиться, звір може заховати і з’їсти пізніше.

Чисельність популяції полярної лисиці знаходиться в прямій залежності від їх головного корму – лемінгів. Вченими були зафіксовані факти, коли на певній території проживало надто мала кількість лемінгів, через що чисельність песців помітно скоротилася. Дуже багато з них загинуло від недостатньої кількості їжі. І навпаки, при величезній кількості лемінгів чисельність песців теж зростає.

Шерсть взимку і влітку

Як виглядає песець в залежності від зміни клімату? Головною відмінною рисою звірка є сезонна зміна кольору його шерсті.

Шерсть песця влітку має рудувато-чорний або сірувато-бурий колір. Іноді можуть бути присутніми темні відтінки на окремих частинах тіла тварини. Дуже рідко в природі зустрічається чорний песець.

З приходом зими відбувається різка зміна кольору шерсті на білий або на димчасто-сірий з присутністю блакитного відливу. У більшості випадків колір зимової шубки звірка ідеально білий.

Зміна клімату також впливає на якість вовни. Наприклад, влітку хутро більш рідкісний, але з приходом перших морозів його щільність значно збільшується. Все тіло звірка покривається дуже густою шерстю, в тому числі і хвіст.

Цікава інформація

Зима для полярної лисиці – це час подолання великих відстаней в пошуках їжі. Але навіть незважаючи на свій кочівницький спосіб життя, песець робить в снігу житло. Цікаво, що, перебуваючи в своєму лігві, під час сну тварина дуже погано чує, що дозволяє наблизитися до нього на досить близьку відстань.

Практично всю зиму песець змушений змінювати своє місце проживання. У разі відсутності конкуренції з боку своїх родичів або ж представників інших видів звір може залишатися на певній території до настання тепла.

Звичайною справою вважається, коли під час зимових міграцій звірок забирається на великі шматки льоду, на яких долає сотні кілометрів по воді. Одного разу вчені зафіксували випадок, коли тварина подолало майже 5 000 км. Свою міграцію звірок почав з Таймиру і закінчив на території Аляски.

З приходом літа песець займає певну територію, де залишається до настання морозів. Як правило, влітку песці живуть в сім’ї, куди входять самки різного віку і потомство поточного року. Зазвичай територія проживання сім’ї становить 30 кв. м.

Іноді поблизу може проживати кілька сімей, утворюючи невелику колонію. Що мешкають поблизу один від одного особини можуть спілкуватися за допомогою так званого погавківанія. Коли літо закінчується, створені песцеві поселення розформовується.

Перш ніж завести потомство, песці змушені зробити собі лігво. З огляду на те, що арктичні землі сильно промерзають на глибину до 1 м, тварина шукає місце для нори на більш піднесених територіях. Крім того, на рівнинах існує небезпека затоплення лігва.

Цікаво й те, що тепле лігво може передаватися з покоління в покоління протягом більш ніж 20 років. Якщо ж сімейство вирішило покинути старе житло, то нове буде будуватися неподалік від колишнього місця проживання. Більш того, звірята практично завжди з’єднують нове і старе лігво. Завдяки цьому створюється ціла система лабіринтів, а кількість входів в них може досягати 60.

Песець не прагне остаточно залишати старе житло, оскільки він може повернутися в нього, трохи оновити і продовжувати там жити.

Песець в домашніх умовах (відео)

Сучасні дослідники знаходили песцеві лабіринти, які експлуатувалися понад століття.

Ще однією обов’язковою умовою при виборі місця спорудження житла для песців є наявність каменів. Камені виконують захисну функцію.

Період розмноження у полярній лисиці починається в квітні. Частина особин створює пари, а частина вважає за краще полігамні відносини. Коли у самок починається тічка, самці-суперники можуть влаштовувати між собою бої. За допомогою боїв самці звертають на себе увагу самки. Крім боїв, для загравання можуть використовуватися і інші способи. Наприклад, самець приносить самці їжу або ж бігає біля неї з палицею в зубах.

Період вагітності становить трохи менше 2 місяців – до 56 діб. Приблизно за два тижні до пологів самка починає готувати своє лігво. Вона риє ще одну норку і очищає її від сміття. В середньому на світ з’являється до 9 дитинчат, але були випадки, коли максимальна кількість малюків доходило до 20.