Тварина вомбат: сумчастий ссавець з Австралії, спосіб життя

Тварина вомбат – своєрідний звірок, чимось схожий на ведмедика. Однак до ведмедів він не має ніякого відношення. За способом життя, будовою ротового апарату і звичкам він скоріше схожий на бабака.

Хто такі вомбати

Це сумчастий ссавець з сімейства двурезцових. Живе такий звір в Австралії. Описати його можна таким чином:

  1. У довжину вони виростають в середньому до 120 см, при цьому важать від 25 до 45 кг.
  2. Тіло компактне, ноги хоч і короткі, але дуже сильні. Лапи мають по 5 пальців з великими кігтями, які є прекрасним пристосуванням для улюбленого заняття вомбата – копання нір.
  3. Цікаво, що підошви цих звірків дійсно нагадують ведмежі або барсучьи лапи. Справа в тому, що у того і іншого тваринного відбитки слідів на сирій землі подібні – відрізняються вони тільки деякими деталями і розмірами. Крім того, ходять розмови про те, що відбитки цих лап схожі на босу підошву людини, що страждає плоскостопістю. Австралійський вомбат має стопи такого ж типу. Якби він вирішив прогулятися десь в північній тайзі, то відбиток його лапи цілком зійшов би за сліди маленького ведмежати або борсука.
  4. Голова велика, кілька сплющена з боків, очі маленькі, хвіст короткий.
  5. Зубов дуже мало – всього лише 12. Будова рота, особливо зубної системи, наближене до такого у гризунів, що цілком пояснюється конвергенцією ознак через східного способу життя і харчування. У нижньому і верхньому ряду зубів у вомбатов є по 3 передніх ріжучих зуба. Кутових зубів немає зовсім, жувальні влаштовані дуже просто.
  6. Чарівне сумчастий ссавець Австралії має хорошу шерсть, однотонно забарвлену в сірий колір з бурим відтінком.

Колись в Австралії жили вомбати, які значно перевершували розміри своїх нащадків. Важили вони в 4-5 разів більше сучасних звірків.

Спосіб життя і місце існування

Живуть вомбати на сході і півдні Австралійського континенту, а також на острові Тасманія. Селитися краще всюди, де є можливість рити великі нори. Це означає, що вони уникають густих лісів. Так що конвергентна подібність з бабаком проявляється і тут. Обом видам потрібні степові простори, багато трави і хороша земля для риття нір.

У сімейство вомбатов входять тільки 3 нині живучих виду, об’єднаних в 2 роду:

  • довгошерсті вомбати, куди входять Квінслендський і довгошерсті види;
  • короткошерсті вомбати, який складається з одного виду, що носить назву роду.

Північний довгошерсте вомбат в наш час знаходиться на межі вимирання. Це один з найрідкісніших видів на планеті. Все вомбати цього виду сконцентровані в національному парку Еппінг Форест в центрі Квінсленда. Зниження чисельності особин пов’язано зі зміною середовища їх проживання, а також зі збільшенням чисельності дінго. Саме для захисту звірків від диких собак і був створений цей національний парк.

Це сумчастий ссавець є найбільшим звіром, який риє нори. Більшу частину свого життя вони проводять під землею. Не дивно, що у них такі маленькі очиці.

За допомогою гострих кігтів вомбати здатні вирити цілі печери. Від основних просторих приміщень йдуть відгалуження, які формують складну систему переходів, коридорів і тупиків.

Велика частина нор досягає довжини до 20 м. При цьому в глибину звірята можуть закопуватися до трьох і більше метрів. Коли в азарті побудови підземних володінь вомбати проривають тунель в приміщення до сусіда, то утворюється складна система спільного користування.

Ведуть ці звірята нічний спосіб життя, вдень же вони відпочивають або займаються домашнім господарством в своїх підземних володіннях.

Кожне таке сумчастий ссавець має свою ділянку, який може становити від 5 до 25 га. Свою територію господарі позначають по периметру, розміщуючи там екскременти. Ділянка в позначених межах вомбат захищає вельми агресивно.

При появі чужого побратима господар володінь загрозливо хитає головою з боку в бік, супроводжуючи ці рухи мукала звуками. Зазвичай таких загроз цілком достатньо, щоб незнайомець пішов, поважаючи чужу власність. Однак справа може дійти і до поєдинків, в яких забіяки наносять один одному серйозні рани.

У цього звіра до приходу європейців природних ворогів майже не було. Небезпеки існували тільки для дитинчат. Зараз, якщо не брати до уваги людини, найголовнішим ворогом вомбата є собаки. Однак Австралія – ??країна чудових тварин. Вомбат наочно підтверджує цю тезу. Його зброї – не зуби і кігті, а тильна частина тіла.

У цього звіра на задній частині тіла утворився дуже твердий наріст з зрощення товстої шкіри, кісток і хрящів. На кістках таза в області спини у нього знаходиться щиток, який служить йому надійним захистом.

Особливості вомбата (відео)

При виникненні небезпеки це сумчастий ссавець діє як дикобраз. Він повертається задом, блокуючи вхід в свою нору. Мало того, якщо який-небудь зловмисник в житло звірка все-таки залізе, вомбат, не вступаючи в сутичку, чекає ворога, а потім, задкуючи, заганяє його в кут, намагаючись задавити своїм щитком.

Однак це ще не весь арсенал бійцівських якостей австралійського оригіналу. Він здатний битися своєю великою головою. Він б’є супротивника ударом черепа подібно до того, як буцається козел або баран. Мабуть, проти природних ворогів ці прийоми спрацьовують.

На відміну від багатьох норних організмів, вомбат не втратила здатності жити на відкритому повітрі. Він здатний добре бігати, але тільки на коротких дистанціях, розвиваючи при цьому швидкість до 65 км / ч. При необхідності цей звір може плавати і лазити по деревах.

Галерея: вомбат (41 фото)

харчування тваринного

Основна їжа вомбатов – молоді пагони трави. Цей убогий раціон іноді доповнюється корінням, ягодами, грибами, мохами.

Верхня губа сумчастого звіра розділена по вертикалі, що дозволяє точно вибирати саме той корм, який йому потрібен. Це розсічення губи грає ще одну важливу роль – завдяки їй різці доходять до самої поверхні грунту, що допомагає відкушувати навіть ніжні одноденні проростки.

У вомбатов дуже повільний обмін речовин. З’їдена сьогодні їжа перетвориться в фекалії через два тижні. Настільки ж економно вони споживають і воду. Їм вистачає 22 мл води на 1 кг ваги за 1 добу. Послід вомбатов має специфічну форму – він кубічний. Це дозволяє легко відшукувати місця знаходження цієї тварини.

Однак звір, який так добре пристосований до життя в пустелі, дуже погано переносить холод.

Як розмножуються ці звірі

Завдяки теплому клімату і наявності сумки вомбати розмножуються протягом усього року. Виняток становлять найбільш посушливі регіони. Тут на період без харчів поява малюків на світло припиняється.

Здатність до розмноження ці звірята набувають в 2 роки. У природі вони живуть в середньому 15 років, в неволі їх життя триває чверть століття.

У цих сумчастих тварин завжди народжується тільки 1 маленький вомбат. Це здається дивним, оскільки самка має 2 соска. Однак така низька плодючість пояснюється дуже просто. Коли дитинча вомбата підростає, сумка може не витримати двох. Крім того, самка під вагою двох малюків стане неповороткою і вразливою. З цієї причини вомбати ніколи не бувають багатодітними.

Зміст в домашніх умовах

Мода на утримання в людській оселі екзотичних неодомашненних тварин торкнулася і вомбата. Однак цей звір створює господареві чимало проблем. Він не відрізняється кмітливістю, дресирувати і привчати до порядку його складно. Вомбат будинку любить копати, що небезпечно для меблів і стін в квартирі. Крім того, він паскудить там, де вважатиме за потрібне, і привчити його до туалету досить складно.

Втім, деякі любителі екзотики стверджують, що індивідуальний підхід і терпіння зможуть перевиховати будь-кого. Згодом власникам цього подібності коали вдається налагодити дисципліну і порядок у своєму домі.

Цікаві факти про вомбати (відео)

Однак найменш руйнівний вплив від вомбатов можливо тільки в заміському будинку, де їм можна створити всі умови для нормальної звірячої життя, що не обтяжуючи себе додатковими незручностями.