Тварина єхидна: як виглядає, де живе і чим харчується

Тварина єхидна рідко досягає розміру більш 45-50 см. Вчені не змогли до кінця з’ясувати походження цього звіра. Австралійська єхидна живе на заході і в східних районах континенту. Існує підвид цього звіра, що живе на острові Тасманія. Улюблена середовище проживання тварини – сухий буш (зарості різних чагарників) на кам’янистих або пухких грунтах.

Звірятко відноситься до групи ссавців, кладуть яйця. Єхидна – сумчаста тварина, як і багато представників австралійської фауни. Вона зображена на багатьох марках, що випускаються Австралією, а також на австралійській монеті номіналом в 5 центів.

У цього невеликого звірка в природі є тільки один споріднений вид, який називається проєхидна. Ця тварина крупніше вб’є – як по вазі, так і за розмірами. Живе вказаний вид на островах Нової Гвінеї.

Зовнішній вигляд

Австралійська єхидна має невелике тіло, яке збоку і зверху покрито голками довжиною до 5-6 см. Ці захисні пристосування пофарбовані в коричневі або білі відтінки. Між голками у тварини зростає груба шерсть бурого кольору. Звір сухопутний, але може плавати. При цьому австралійська єхидна може подолати широкий водойму.

Єхидні виглядають кумедно через злегка виряченими очей і тонкої мордочки, що має довжину близько 7,5 см. Вона має практично круглий перетин.

На самому кінці цього довгого «носа» знаходиться вузький, маленький рот (він відкривається на 4-5 мм), усередині якого розташований довгий гнучкий мову. Він дуже липкий і дозволяє звірові полює на різних черв’яків і комах.

Довжина язика доходить до 22-25 см, а викидати його з рота єхидна може на 180 мм. Тварина здатне рухати мовою з великою швидкістю – 90-100 рухів в хвилину.

Як живе єхидна (відео)

Навколо вух у єхидні багато густий і довгою вовни. Самі вушні раковини практично не видно. Хвіст у тварини малий. Він схожий на маленький виступ ззаду і весь покритий голками.

Вага тварини може бути від 2 до 5 кг, причому тасманський вид більший за свого австралійського побратима.

Описуваний звір має 4 кінцівки. На них розташована дуже сильна мускулатура і схожі на лопати добре розвинені кігті. Найбільші розміри вони мають на задніх лапах. З їх допомогою єхидна вичісує зі своєї шерсті різних паразитів. Ці кігті мають вигнуту форму, що дозволяє тварині прочесати всю свою довгу шерсть. З їх допомогою звір в разі небезпеки заривається в пухку землю, виставляючи назустріч ворогу всі свої голки.

Якщо немає можливості сховатися, то австралійська єхидна згортається в клубок, як звичайний їжак. Звірятко має чудовий слух, який компенсує йому слабкий зір. Австралійська єхидна може вловлювати слабкі електричні поля, що з’являються при рухах комах і черв’яків. Такий електричний локатор є тільки у качкодзьоба і єхидни. Так як ссавець цього виду відноситься до однопрохідним тваринам, то всі відходи організму виходять у звірка через клоаку.

Спосіб життя тваринного

Нор цей звір практично не риє. Днем незвичайний представник австралійської фауни любить ховатися в дуплах різних дерев або спить під їх коренями в пустотах. Вночі звірок виходить на полювання. Харчується ця тварина наступними безхребетними:

  1. Охоче ??поїдає термітів, розриваючи кігтями термітники.
  2. У раціон харчування звіра включені різні види мурашок.
  3. Якщо немає зазначених вище комах, то він може з’їсти дощових черв’яків.

Коли звір відчуває видобуток, він викидає зі своєї вузької мордочки довгий, дуже липкий мову. Жертва прилипає до нього, а потім витягали в ротовий отвір вб’є. Кожен звір має свою мисливську територію.

У тварини є великий прошарок підшкірного жиру, яка допомагає єхидно переносити холодну пору року. У такі періоди тварина впадає в сплячку. Єхидні здатні бачити сни, але при зниженні температури навколишнього середовища нижче 20 ° C або підвищення до значень більше 25 ° C фаза сну зменшується або зникає зовсім.

Так як тварина при згортанні в клубок при небезпеки не може повністю закритися своїми голками, такі хижаки, як лисиці і різні види диких собак, навчилися використовувати цей недолік вб’є під час полювання. Це сильно скоротило чисельність австралійського ссавця. Втекти від такого ворога єхидна не може, тому сподівається тільки на свої голки.

Розмноження в природі

Єхидна, як і качконіс, відноситься до рідкісного виду яйцекладущих ссавців. Шлюбний сезон наступає взимку, до цього звірі живуть практично поодинці. Розмноження єхидні відбувається за допомогою яєць. Шлюбний танець самці починають, кружляючи навколо самки і викидаючи землю пазурами. Тому навколо його вб’є! Жіночої статі утворюється траншея, глибина якої може досягати 20-25 см. Самці починають виштовхувати один одного з отриманої ями. Самка дістається тому з них, хто залишиться всередині.

Через 21-30 днів після злягання самка відкладає яєчко з м’якою шкарлупкою, яке дбайливо розміщує в черевній сумочці. Розміри цього яйця можна порівняти з габаритами горошини. Як самка прикріплює його до своєї сумці, вчені з’ясувати поки не змогли.

Насиджує яйце вона близько 10 діб. Після появи дитинчати мати годує його молоком. Воно виділяється зі спеціальних пір, які знаходяться на молочному поле. Сосков у цього виду звірів немає. Дитинча єхидні злизує поживну суміш. Він живе в сумці матері 1,5-2 місяці. Після цього у нього починають формуватися і рости голки, тому він залишає сумку. Мати риє для свого сина нірку, де він живе до віку 7 місяців. Кожні 5 діб самка повертається до дитинчати, щоб годувати його молоком. Після цього молодий звір залишає норку і починає вести самостійний спосіб життя.

Цікаві факти про єхидно (відео)

Це ссавець сильно страждає від різних хижаків, наприклад, собак динго. На зменшення чисельності цієї тварини впливає господарська діяльність людини, так як відбувається скорочення природних місць мешкання звірка.