Відмінний рецепт гарбузової запіканки з м’ясом

Ось все ж знають, наскільки корисна гарбуз як овочевий продукт в нашому раціоні, який, хоча б раз на тиждень, потрібно вживати в різному вигляді: в оладках з гарбуза, в гарбузових цукатах домашнього приготування, у вигляді овочевого рагу, в пиріжках з гарбузом і так далі. А ось такий цікавий рецепт у вигляді гарбузової запіканки з м’ясним фаршем ми ще не зустрічали, а зустрівши, буквально закохалися – тут же пустили в хід – приготували і оцінили загальним угодою: включати періодично в сімейне меню.

Знайшовся такий чудовий рецепт на кулінарному каналі “Iulia Portugalia. Рецепти і туризм “в покроковому варіанті з субтитрами, де все послідовно показово роз’яснено про приготування оригінальної гарбузової запіканки, за що наше смачне і велике спасибі операторської авторській групі. Дуже нас підкупило і те, що весь продовольчий ряд цілком доступний в бюджетному сенсі і всі інгредієнти можна придбати в супермаркеті одним походом.

Інгредієнти для приготування запіканки з Гарбузи і М’яса:

  • гарбуз свіжа – 1 кілограм;
  • масло вершкове – 1 столова ложка;
  • вершки будь-якої жирності – 50 мілілітрів;
  • сухарі панірувальні – 100 грамів;
  • моцарелла або пармезан – 100 грамів;
  • фарш м’ясний змішаний – 300-400 грамів;
  • томатна паста або пюре з томатів у власному соку – за смаком;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • часник свіжий – 1 часточка;
  • оливкова олія – ??за смаком;
  • сіль кухонна – за смаком;
  • спеції для пюре (перець чорний мелений, мускатний горіх, шафран) – за бажанням;
  • розмарин – гілочка.

Всі продукти і спеції приготовлені і підібрана форма для запікання гарбуза і окремо – для пюре і самої запіканки. Гарбуз необхідно очистити від серцевини і шкірки і порізати невеликими шматочками довільної форми, щоб викласти в форму для запікання в духовці для подальшого приготування гарбузового пюре. Різану очищену гарбуз розкласти по дну форми, полити оливковою олією, посипати сіллю, чорним меленим перцем, сухим меленим часником, все рівномірно перемішати, посипати листочками розмарину і зверху покласти його кілька гілочок (за смаком). Помістити форму з гарбузом в розігріту до +180 С на 45-50 хвилин.

Поки запікається гарбуз, слід зайнятися м’ясним фаршем, для чого налити масла в розігріту сковороду, викласти в неї дрібно рубаний лук і часник, які слід обсмажити до перших ознак рум’яності при постійному помішуванні на сильному вогні. У цю ж сковороду до смаженого цибулі викласти рівномірно приготований м’ясний фарш і при постійному помішуванні кулінарної лопаткою почати його гасити, додавши сіль і все вами обрані спеції (шафран, паприка, сушений перець), влити невелику кількість води і протягом п’яти хвилин на середньому вогні продовжуючи помішувати, тушкувати. Через ці п’ять хвилин додати томатний соус і тушкувати на малому вогні всю масу до повної готовності.

Повернемося до запеченої за своїм часом гарбузі, дістанемо її з духовки, викладемо в зручну для приготування пюре миску і за допомогою толкушкой перетворимо гарбуз в пюре. Викласти в нього вершкове масло, влити вершки і перемішати до однорідності. Насипати в пюре 2 столові з верхом ложки панірувальних сухарів і теж рівномірно перемішати в загальну масу. На дно приготовленої форми для запіканки викласти половину обсягу готового пюре і ущільнити його ложкою, не залишаючи пустот по периметру форми. На цей шар пюре викласти весь обсмажений фарш, розрівнявши і ущільнивши його ложкою, а поверх фаршу укласти рівномірному при ущільненні шаром інше гарбузове пюре. Посипати рівномірно панірувальними сухарями, а останнім шаром насипати подрібнену моцарелу або пармезан.

Залишається помістити форму з запіканкою для в духовку, розігріту до +200 С на 15 хвилин до досягнення скоринкою золотистого красивого кольору, з огляду на, що всі продукти вже термічно були приготовлені. Після закінчення зазначеного часу запіканку дістати, дати трохи охолонути і в гарячому вигляді, ділячи на порції прямо в формі, подати апетитні в усіх відношеннях шматочки своїм домочадцям і навіть гостям на красивих порційних тарілках. Не сумніваємося, що будуть компліменти кухарка і прохання поділитися рецептом. Приємного вам апетиту і гарного настрою!