Як готувати картоплю фрі будинку – рецепти і поради

Чи всі вміють готувати таке популярне блюдо, як смажена картопля, як її називають на французький манер: картопля «фрі» в кулінарії? Швидше за все, більшість домогосподарок відповість ствердно, але частина з них, можливо, в цьому помиляються.

Наше завдання внести в деякій мірі ясність в правильне рішення даної проблеми. Почнемо з самого слова «фрі» – це незмінне запозичене прикметник, що означає що-небудь смажене до рум’яної скоринки в рослинному маслі. На Заході, до речі, картоплю фрі називають french fries – французька смажена картопля.

Картопля фрі бездоганно підходить як гарнір майже до всіх м’ясних, рибних і овочевих страв, його часто вводять в складні гарніри страв святкового столу. Хрусткі брусочки картоплі фрі смачні і приємні оку. Важливо, що готувати його при дотриманні відповідної технології просто і безпечно. Такий картопля вийде вдало навіть у початківця кулінара.

Свіжий картопля промивають, дають стекти воді, очищають від шкірки, нарізають соломкою, промивають або навіть замочують у холодній воді, щоб відійшов надлишковий крохмаль. Вимочений або промитий різаний брусочками картопля відкидають на друшляк, а потім, коли вода стече, обсушують паперовим рушником.

Залишається у фритюрниці або воке розжарити рослинне масло в достатній кількості, помістити в нього порціями обов’язково обсушенний різану картоплю. Обсмажену порцію витягають шумівкою і викладають в ємність, на дно якої в декілька шарів належить паперовий рушник для збору надлишкового масла.

Якщо готового картоплі виходить багато, то паперовий рушник слід повторити для наступної порції. Солити картопля фрі слід злегка і перед самою подачею прямо в тарілці.

Картопля фрі в домашніх умовах – вимога до сорту цього коренеплоду

Дуже важливою умовою приготування бездоганного картоплі фрі є вихідний матеріал: зрілі якісні великі коренеплоди з допустимим вмістом крохмалю. У молодого або крахмалистого (розварюється до тріщин) картоплі немає відповідних даних: у першого – смаку; у другого – брусочки, обсмажені у фритюрі, размягчатся і втратять хрусткі властивості, за які його і люблять.

Великі правильної форми без зовнішніх і внутрішніх дефектів бульби ретельно промивають, знімають шкірку, ще раз промивають, обсушують паперовим рушником. Підготовлені бульби гострим ножем нарізають брусочками, в перерізі 1х1 сантиметр; промивають через друшляк під струменем води, сушать в паперовому рушнику і занурюють порціями в розпечений фритюр в підходящої ємності для обсмажування картоплі фрі.

Картопля фрі в домашніх умовах – набір продуктів

Для приготування чотирьох порцій цієї страви необхідні 4 великих картоплини, 150 грамів пшеничного борошна, солі кухонної – за смаком; рослинне масло – 200 мілілітрів. Зауважте, всі продукти доступні в усіх відношеннях. Залишається додати старання і любов, щоб смачно погодувати домочадців і забігли в гості.

Щоб поліпшити смак картоплі фрі, сирі картопляні брусочки попередньо обвалюють в борошні, струшують її надлишки і тільки потім опускають у фритюр. Успішний результат, як показує практика, по плечу навіть початківцям господаркам.

Алгоритм приготування картоплі фрі будинку:

  • Підготовлений по вище перерахованим вимогам картопля, з віддаленими очками і цятками і висушений паперовим рушником, можна нарізати брусочками за допомогою сучасних девайсів (пристроїв). При відсутності таких це можна здійснити на обробній дошці дуже гострим ножем, нарізавши бульби односантіметровимі пластинками, які далі порізати на брусочки.
  • Картопляні брусочки викласти в підходящу каструлю, посипати сумішшю муки і невеликої кількості солі кухонної. Закрити її кришкою і кілька разів струсити так, щоб все брусочки були обвали борошном.
  • У підходящої для обсмажування глибокій ємності (сотейнику, воке, металевої каструлі) довести до кипіння влиті в неї рослинної олії у заданому обсязі. У киплячий фритюр допустимими порціями ввести сирі брусочки картоплі так, щоб вони вільно без злипання один з одним прожарюватися рівномірно з усіх боків. Як тільки брусочки стануть купувати золотистий відтінок, можна кулінарної лопаткою акуратно їх перемішати без механічних пошкоджень. Продовжити обсмажування ще в продовження 1 хвилини, після чого витягти першу порцію, помістити її в ємність, дно якої вистелена паперовим рушником, яке збере надлишки фри
    тюру. В продовжує кипіти фритюр занурити наступну порцію. Нагадуємо, що в одній порції фритюру без шкоди здоров’ю можна обсмажити не більше двох порцій картоплі фрі, інакше в перегорів олії утворюються канцерогенні речовини.
  • Подавати на гарнір картопля фрі краще гарячим, але і в охолодженому вигляді цей продукт не втрачає своєї смакової привабливості, добре поєднуючись з будь-якими делікатесами.

Про перевагу смакових якостей приготованих в домашніх умовах продуктів годі й казати: домашнє смачніше! Але можна поговорити про бюджетні достоїнства домашнього виготовлення картоплі фрі. Порахуємо разом: рослинне масло 200 граммов- до 25 рублів; картопля 4 штуки – до 10 рублів; борошна 150 грамів – до 5 рублів. У підсумку – всі витрати не більше 40 рублів, а однієї порції – не більше 10 рублів – ціна досить прийнятна. Додамо до цього, що ви знаєте про чистоту домашнього технологічного процесу на відміну від поточного його виробництва.

Підбірка найкращих рецептів картоплі фрі.

Класичний рецепт картоплі фрі в домашніх умовах

Приготований за цим рецептом картопля фрі стане успішно змагатися з покупним навіть в Макдональдсі, до смаку якого ви, можливо, звикли. Варто спробувати, порадіти удачі і смачно погодувати сім’ю і гостей.

Складові:

  • картопля свіжа – 7 великих бульб;
  • рослинне масло – 300 грамів;
  • сіль кухонна – за смаком.

За класичним рецептом картопля фрі в домашніх умовах готувати так:

  1. Очищений, промитий і просушений свіжий картоплю порізати брусочками, які промити і обсушити паперовим рушником.
  2. Довести до закипання будь якісне рослинне масло в глибокій підходящої для обсмажування ємності.
  3. Занурити у фритюр порціями сирі картопляні брусочки. Довести їх до легкого золотистого відтінку і, дбайливо перешкодивши кулінарної лопаткою, ще протягом 1 хвилини обсмажити і вийняти шумівкою на паперовий рушник. Закласти і так же обсмажити решті картопля.
  4. Звільнився від зайвого жиру трохи охолонувши картопля фрі подають порційно як гарнір і злегка солять дрібною сіллю безпосередньо в тарілці.

Дієтичний рецепт картоплі фрі з яєчним білком в домашніх умовах

Без шкоди для смаку і зовнішньої привабливості смаженим брусочками картоплю фрі такий рецепт його приготування дає можливість насолодитися смаком хрусткого рум’яного картоплі навіть дітям, не кажучи вже про людей, що обмежують прийом смаженої їжі.

Складові:

  • картопля свіжа – 7 великих бульб;
  • яйця курячі – білки – 2 штуки;
  • мелена паприка і сіль кухонна – за смаком.

З дієтичного рецептом картопля фрі в домашніх умовах готувати так:

  1. Нарізати за всіма правилами підготовлений свіжий і якісний картопля відповідними брусочками, перетин 1х1 сантиметр, промити і насухо обсушити.
  2. Збити злегка з невеликою кількістю солі білки курячих яєць, полити рівномірно ними у відповідній посуді приготовані картопляні брусочки, струснути їх кілька разів під кришкою так, щоб всі вони були в білку.
  3. Застелити відповідний лист пекарської папером, максимально рівномірно на нього розкласти брусочки картоплі і посипати зверху сумішшю дрібної солі з тертої паприкою.
  4. Деко з картоплею помістити в розігріту до +180 С духовку і випікати в ній картоплю до рум’яної скоринки.

Готову картоплю витягти з виключеною духовки, розкласти порційно як гарнір і подати гарячим.

Пісний рецепт картоплі фрі в домашніх умовах

Такий варіант картоплі фрі, сподіваємося, схвалять навіть ті, хто стежить за калоріями прийнятої здорової їжі, тому що в ньому міститься мінімальна кількість жиру, а невелика присутність спецій не посилює апетит.

Складові:

  • картопля свіжа – 1 кілограм;
  • масло рослинне – 50 мілілітрів;
  • сухарі панірувальні – 50 грамів;
  • порошок солодкої паприки – 1 чайна ложка;
  • кумін мелений – 1 чайна ложка;
  • мелений чорний перець і дрібна сіль – за смаком.

За постномурецептом картопля фрі в домашніх умовах готувати так:

  1. Вимитий, очищений і осушене паперовим рушником великий якісну картоплю прорізати на 8 гуртків, які слід ще раз обмити від надлишків крохмалю і ретельно обсушити паперовим рушником. Викласти в миску, полити олією і рівномірно перемішати.
  2. В окремому посуді змішати сухі інгредієнти, посипати ними промаслені кружечки картоплі, все рете
    льно перемішати.
  3. Відповідний лист вистелити пекарської папером відповідного розміру, на неї викласти підготовлені картопляні кружечки і помістити деко в розігріту до +180 С духовку приблизно на півгодини, протягом яких є необхідність запікати кружечки кулінарної лопаткою дбайливо перевернути.
  4. Як тільки картопля підрум’яниться, вийняти деко і перекласти готові кружечки порційно як гарнір до основної страви і подати в гарячому вигляді до столу.

Як правильно готувати фрі в домашніх умовах – поради кулінарів

Щоб уникнути палючих бризок при зануренні картоплі в киплячий фритюр, картопля повинна бути максимально осушений.

Для фритюру підійде будь-який сорт рослинного масла, але неодмінною умовою будь-якого з них є відсутність запаху – воно повинно бути або рафінованим, або дезодорованим. Потрібно враховувати, що будь-який аромат масла дістанеться готовому картоплі фрі.

Визначити достатність температури фритюру для обсмажування картоплі фрі можна зануренням в нього невеликого брусочки картоплі. Якщо брусочек сплив в бульбашках, можна занурювати першу порцію.

І хоча в деяких рецептах можливе внесення солі заздалегідь, це переважно при запіканні в духовці, все ж правильно солити картоплю фрі безпосередньо в блюді перед подачею до столу.

Всім повинно бути зрозуміло, що картопля фрі не повинен стати регулярною або повсякденною їжею – все-таки це смажений продукт. Але як ошатного святкового гарніру він підійде найбільше або в невеликих кількостях його можна використовувати в складних гарнірах.