Як приготувати булгур в мультиварці: пп-рецепти приготування

Булгур – справжня знахідка для істинного прихильника правильного харчування. Це корисно, смачно і оригінально. Ви, як і я цінуєте в їжі не тільки корисні якості і смак, але і простоту приготування? Значить, вам буде цікаво знати, як приготувати булгур в мультиварці, тобто прикладаючи мінімум зусиль.

Що це за крупа

Спочатку трохи про саму крупі. Булгур – особливим чином оброблена дробленая пшениця, яка здавна використовується в різних кухнях світу, особливо в східній.

З точки зору пп – це просто ідеальна крупа. Білка, клітковини, вітамінів і корисних мікроелементів в ній більше навіть, ніж в гречці!

Причому, особливість булгура в тому, що вітаміни зберігаються навіть після термообробки.

Страви на основі цієї золотистої крупи добре і надовго насичують.

Тобто корисні навіть якщо ви харчуєтеся правильно з метою схуднути.

КБЖУ унікальною пшеничної крупи в сухому вигляді: 342 ккал, 12,3 г білка, 1,33 г жирів і 75,9г вуглеводів.

Секрети апетитного булгура в мультиварці

Найсмачніше і найпростіше готується булгур в мультиварці – рецепти приготування настільки різноманітні, що кожен знайде щось своє. Зазвичай поєднують цю крупу з грибами, м’ясом, овочами. Також хороші і союзи з фруктами, ягодами, горішками, смачна і молочна каша.

Важливо дотримуватися пропорції – 1 частина такої крупи “вимагає” 2 частини рідини.

Булгур, зварений на воді – ідеальний гарнір. У нього можна додавати що завгодно, отримуючи нові смаки. Але про це буде окрема стаття, – є маса нюансів, як правильно варити булгур. Цього разу ми розглянемо не просто, як зварити булгур в мультиварці, а як без особливих зусиль приготувати повноцінний обід на його основі.

Плов з булгура з курячою грудкою або яловичиною

Дієтичний, ароматний плов з булгура в мультиварці з куркою – перший рецепт, з якого і почалося моє знайомство.

Виявилося, що це смачніше, ніж класика з рису!

Зазвичай я роблю його з курячими грудками, але булгур з індичкою в мультиварці або з яловичиною виходить не гірше.

Правда, таке м’ясо краще протушкувати на 20-30 хвилин довше, ніж курятину.

Але якщо варите м’ясо і булгур в мультиварці-скороварці, то орієнтуйтеся на свій досвід.

складові

  • булгур – 1 мультістакан
  • вода – 2 мультістакана
  • куряче філе – 400 г
  • 1 велика цибулина
  • 1 велика морква
  • спеції, сіль – за смаком (мені подобається поєднання червоного перцю, італійських трав, куркуми)
  • оливкова олія – ??1 ч.л.

Як приготувати

  1. Овочі подрібнюємо дрібним кубиком, м’ясо ріжемо на невеликі шматочки. Викладаємо все в мульти, вливаємо 3-4 ст.л. води, включаємо режим “Гасіння” і накриваємо кришкою. Якщо готуємо плов з булгура з яловичиною в мультиварці, тушкуємо годину, підливаючи в міру необхідності водичку.
  2. Через 20 хвилин всипаємо крупу, заливаємо 2 склянками окропу (щоб не порушилося антипригарне покриття чаші), солимо, перчимо, вливаємо олію, перемішуємо і закривши, продовжуємо тушкувати. Усе! Через півгодини плов з булгуром і куркою в мультиварці готовий!

Калорійність однієї порції (300 г) – 270-280 ккал, зразкову БЖУ порції: 30,6 г білка, 6 г жиру, 33 г вуглеводів.

Пісний рецепт з грибами або овочами

Якщо хтось не їсть м’яса, пропоную відмінний пп-рецепт – булгур з грибами в мультиварці. Підійдуть печериці, лісові свіжі, заморожені або сушені гриби. Сухі залийте попередньо теплою водою на 5-6 годин.

А можна по цьому ж рецепту приготувати не менш смачний булгур з овочами, замінивши вказану кількість грибів такою ж кількістю будь-який овочевий замороженої суміші.

Мікс зі свіжих овочів ще краще.

Дуже смачне поєднання кукурудзи, болгарського перцю, зеленого горошку, кабачка і стручкової квасолі.

Що треба:

  • по 1 великої цибулині і морквині
  • 200 г Булгур
  • 500 г печериць
  • оливкова олія – ??2 ч.л.
  • 2 склянки води.

Як готувати:

  1. Наливаємо в чашу оливкова олія, виставляємо режим “Гасіння” і відправляємо туди на 15 хвилин нарізані пластинками гриби і подрібнену цибулю з морквою. Якщо готуємо тільки з овочами (можна їх не розморожувати), чинимо так само. Можна пару раз перемішати.
  2. Тепер висипаємо крупу, сіль, додаємо приправи, наливаємо воду і готуємо на режимі “Гасіння” 30-40 хвилин.

Калорійність однієї порції (300 г) – 210-220 ккал, зразкову БЖУ порції: 10,6 г білка, 5,3 г жиру, 27,7 г вуглеводів.

Швидкий рецепт булгура з фаршем

Булгур з фаршем в мультиварці – моя паличка-виручалочка, коли потрібно щось зварганити на швидку руку.

Якщо є час і бажання можна окремо зварити булгур на гарнір, а з курячого фаршу зліпити якісь дієтичні котлетки, але у мене особисто рідко є можливість по годині проводити біля плити.

А ось витратити 3 хвилини на закладку продуктів в мульти завжди знайдеться.

Складові:

  • фарш з курячої грудки – 200 г
  • булгур – 100 г
  • вода – 180 мл
  • соєвий соус – за смаком
  • зелень – пучок
  • часник – 2 -3 зубки

Як варити:

  1. Приготування булгура в мультиварці з м’ясним фаршем – процес в стилі “мінімалізм”. Фарш, крупу, соєвий соус, воду відправляємо в чашу, добре перемішуємо і готуємо на режимі “Варка” (Рис, Гасіння і т.п.). Кришка закрита!
  2. Часник і зелень подрібнюємо і відправляємо в мульти через 25 хвилин. Ще 5 хвилин і все готово!

Калорійність однієї порції (300 г) – 240-250 ккал, зразкову БЖУ порції: 30,6 г білка, 1,5 г жиру, 33 г вуглеводів.

Булгур з курячими шлуночками в мультиварці

Відмінний варіант для різноманітності

Складові:

  • булгур – 500 г
  • шлуночки – 500 г
  • рафінована олія – ??0,5 ст. л.
  • сіль, спеції – за смаком

Як готувати

Перед тим, як зварити булгур в мультиварці, потрібно довести майже до готовності шлуночки. У чашу мульти налити полложкі оливкового масла, викласти очищені від плівок нарізані шлунки.

Притомленим їх в режимі гасіння майже до готовності (це близько 40 хвилин).

Зверху висипати крупу, додати води стільки, щоб вона на 4 см покривала її. Гасити ще 20-30 хвилин додати сіль і спеції за смаком.

Смачно подавати таке блюдо з овочевим салатом, заправленим домашнім йогуртом, спосіб приготування якого описаний тут.

Поради досвідчених пп-шників

  • Якщо раптом ви не з’їли все за раз, залийте залишки 2-3 збитими білками і запечіть прямо в чаші мульти хвилин 10-15 на будь-якому режимі (випічка, гасіння). Вийде відмінна запіканка на сніданок або обід.
  • Не шкодуйте свіжих овочів при подачі апетитних страв з цієї крупи – вони відмінно доповнять блюдо.
  • Будь-які несолодкі пп-соуси підійдуть до булгур з овочами, грибами, м’ясом.