Як зварити варення з черешні і вишні без кісточки

Сьогодні ми будемо готувати варення з черешні без кісточки – я розповім і покажу прості рецепти на зиму для зберігання в квартирі. До речі, всі способи заготовки застосовні і до вишні. У неї навіть кісточку можна не виймати.

Черешня і вишня – мої найулюбленіші ягідки. Солодкі, смачні, низькокалорійні, насичені корисними кислотами і антиоксидантами, які допомагають поліпшити склад крові і знизити зайву вагу, насичують нас вітамінами С і В – ну як можна їх не любити? Шкода, сезон черешні та вишні короткий, а так хочеться і поїсти вдосталь, і зробити запаси на «холодні часи».

Пропоную ще приготувати смачну полуничне варення і варення з черешком ревеню. Готуються просто, а виходить відмінними на смак. З ревеню взагалі перший раз варення варила – ніколи не думала, що буде таким смачним.

підготовка черешні

Було б, звичайно, зовсім чудово, якби не треба було возитися з кісточками. Існують і такі заготовки, де їх можна не виймати. Але зловживати цим не треба.

У кісточці черешні, як і інших кісточкових плодів, міститься синильна кислота. І якщо заготовка призначена для довгого зберігання, це шкідлива речовина може перейти в саму черешню. Що не тільки зробить смак гірким, а й може викликати небажаний відгук з боку здоров’я.

Тому кісточки ми виймаємо. Існують спеціальні машинки-косточковиталківателі, якими можна користуватися. Однак у цього методу є недоліки. По-перше, ягідка втрачає надто багато соку, а по-друге, в тому випадку, якщо ми збираємося фарширувати черешню (а ми збираємося), то наскрізний отвір нам ні до чого.

Можна озброїтися простий англійською шпилькою, шпилькою, держаком чайної ложки або навіть звичайної сірником. Це все бабусині методи, але вони як і раніше працюють.

Дбайливо стискаючи ягідку пальцями однієї руки, другий піддягаємо кісточку в тому місці, де черешня кріпилася до хвостику, і виштовхуємо назовні

Варення з черешні без кісточки з апельсином або лимоном

Класикою «черешневого» жанру вважається варення з черешні без кісточки з апельсином або лимоном. Суть тут в тому, що ягода у нас солодка, а цитрусові включення, додаючи кислинку, роблять її надзвичайно збалансованої за смаком. Ну і плюс аромат, абсолютно чарівний.

Це варення відмінно виглядає і поводиться, якого б сорту і кольору ягоди ні взяти. Але особливо розкішним воно виходить з білої черешні. Рекомендую!

Пропорції дуже просто запам’ятати – всього по одному:

  • черешні – 1 кг;
  • цукрового піску – 1 кг;
  • 1 середній лимон або апельсин.

Зверніть увагу і на такий момент: відважується не рівно 1 кг черешні, а залишайте «припуск» на вагу кісточок, грам 100, наприклад.

Насамперед звільняємо черешню від кісточок і складаємо у велику миску.

Потім засипаємо весь цукор і даємо постояти протягом 2-3 годин, щоб ягоди пустили сік.


Ріжемо лимон або апельсин (у мене лимон). Можна нарізати п’ятачка, полудолькамі або четвертинками.


Зсипають наші лимонні (апельсинові) часточки в миску до майбутнього варення і ставимо на маленький вогонь.


Цукор розійдеться хвилин через 5. Після цього часу трошки підсилюємо вогонь і витримуємо масу протягом 25-30 хв. при легкому кипінні, постійно помішуючи і знімаючи піну.


Знімаємо з вогню і відразу розливаємо в стерильні банки під стерильні кришки.

Нагадую: банки можна стерилізувати на носику чайника, в пароварці або в духовці (в останньому випадку скло ставимо в холодну духовку і тільки потім запалюємо вогонь).

Варення з черешні без кісточки з волоськими горіхами – простий рецепт

Пам’ятайте, я на початку говорила про фаршированих ягідки? Ось воно, варення з черешні без кісточки з волоськими горіхами, – я пропоную простий рецепт і просто запаморочливий результат. Коли аналогічну заготовку роблять з агрусу, її називають «царський варення». Так що ми теж недалеко пішли від благородної рецептури.


складові

  • черешня – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 1,5 склянки;
  • 300 г волоських горіхів;
  • 1 лимон;
  • трохи ванілі.

приготування:

1. Миємо черешню і виймаємо з неї кісточки.

Це той випадок, коли косточковиталківатель використовувати не треба, він зовсім продірявили черешню, а нам горішок вставляти треба. Делікатно видаляємо кісточки за допомогою шпильки, шпильки або дерев’яної шпажки.

2. Нарізаємо очищені половинки волоського горіха шматочками такий же приблизно величини, як і черешнева кісточка. Розміщуємо в кожну Черешенька по одному горіховому «камушку».

3. Воду ставимо на вогонь, всипаємо цукровий пісок, даємо закипіти і, часто помішуючи, варимо сироп протягом 7-10 хв.

4. Заливаємо киплячим сиропом підготовлені нафаршировані черешні (він повинен повністю покрити їх) і залишаємо на 3 години, щоб ягоди добре наситилися.

5. Потім ставимо таз на маленький вогонь і не поспішаючи варимо до тих пір, поки черешеньки не придбають прозорість. На це піде не менше сорока хвилин.

Не потрібно занадто бурхливо кип’ятити варення, тоді ягоди залишаться цілими і не розваряться.

6. За 5-7 хв. до готовності вливаємо в варення сік, вичавлений з лимона, і кладемо ваніль.

Варення готове, коли крапелька, налита на холодне блюдце, не розтікається, а зберігає свою форму.

В принципі, таке варення непогано стоїть і під звичайними кришками, але тільки в прохолодному місці. Якщо у вас вдома надто тепло, то краще закатати його в стерильні банки під прокип’ячені кришки.

П’ятихвилинка – швидке варення з черешні без кісточки

Є у господинь такі улюблені заготовки, які робляться швидко, економлять цукор і дають універсальний результат: хоч подати до чаю, хоч використовувати як начинку в пироги. Крім того, оскільки ягода вариться недовго і у власному соку, то в ній залишається максимум корисних речовин. Отже, готуємо справжній хіт під назвою «п’ятихвилинка – швидке варення з черешні без кісточки».

складові

  • черешня – 1 кг;
  • цукор – 200-300 г;
  • сік одного лимона.

приготування:

1. Очищаємо ягоду, видаляємо кісточки (тут цілком можна і машинкою), засипаємо черешню цукром і ставимо на маленький вогонь.

2. Постійно помішуючи, розчиняємо цукор, трохи додаємо вогню під конфоркою і чекаємо, коли наша черешня віддасть рідина.

3. Потім вливаємо лимонний сік і, все так же постійно заважаючи, доводимо рідку масу до температури 95 °, але не кип’ятимо. Потрібне нам стан ягідної маси визначається по білому щільному парку, який стійко триматиметься над тазом. У такому режимі (він називається пастеризацією) витримуємо хвилин 5-7, і тут же розливаємо в стерильні банки. Закупорюємо, перевертаємо догори дном і даємо охолонути.

Таку ж п’ятихвилинку я раджу робити з вишень і слив-угорок. Тільки, оскільки це більш кислі ягоди, лимонний сік туди не додається.

У наступній статті я поділюся з вами рецептами варення з черешні з кісточкою і розкрию всі секрети його приготування. А поки традиційний відео рецепт – варення з черешні з ваніллю

До зустрічі!