Який йогурт краще для схуднення: як вибрати корисний продукт

Багато людей щодня п’ють йогурт, вважаючи, що це корисно для здоров’я і сприяє схудненню. Ця думка не можна вважати вірним на 100%, оскільки всі кисломолочні продукти дуже різні. Вони відрізняються за складом, кількістю кілокалорій і корисних речовин. Правильний напій можна не тільки придбати в магазині, але ще і приготувати самостійно в домашніх умовах. Тільки натуральна кісломолочка допоможе налагодити роботу шлунка, кишечника, заповнить в організмі нестача вітамінів, мікроелементів, посприяє позбавленню від зайвих кілограмів.

Що таке йогурт

Це один з підвидів кисломолочної продукції. Буває з добавками (фруктами, соками, підсолоджувачами, ароматизаторами, консервантами) і без них, густий і рідкий (питної), вершковий, низькокалорійний і знежирений. У хімічний склад 150-грамової порції, крім корисних бактеріальних культур, входять 25,5 мг магнію, 260 мг кальцію і 300 мг калію. З грецької назва перекладається як «густий», але з’явився напій не в Греції.

Версій його походження безліч, а найбільш правдоподібною вважається наступна: даний вид кісломолочку виник завдяки кочівникам, які перевозили молоко в судинах (бурдюках) з козячих шкур. В процесі подорожі в напій потрапляли бактерії, він постійно збовтують і квасять під сонячними променями. В результаті утворювався смачний, корисний продукт.

Сучасні йогурти стали виробляти в країнах Балканського півострова, де виявили корисні властивості термофільного стрептокока і болгарської палички. Зараз їх додають в згущене або пастеризоване молоко для його ферментації, а раніше напій залишали в чистому вигляді і чекали, поки процес бродіння пройде природним шляхом під впливом наявних бактерій.

Чим корисний для схуднення

Розбираючись, який йогурт краще для схуднення, потрібно з’ясувати, якими якостями володіє продукт і як сприяє зниженню ваги. Отже, до корисних властивостях молочнокислого напою відносяться:

  • поліпшення роботи системи травлення, обміну речовин;
  • нормалізація мікрофлори кишечника, тиску;
  • профілактика запорів, раку;
  • очищення від шлаків, токсинів;
  • зміцнення імунної системи, зубів, кісток;
  • попередження остеопорозу, виникнення грибкових захворювань;
  • усунення харчових отруєнь;
  • зниження показника холестерину в крові;
  • усунення запалень сечостатевої системи;
  • заповнення дефіциту кальцію.

Склад кисломолочного напою

У складі кісломолочку, корисної для схуднення, міститься мінімум лактози, яку багато людей не переносять, і присутній лактаза – фермент, який бере участь в гідролізі дисахарида лактози. Завдяки цим якостям напій краще підходить тим, у кого погана засвоюваність цільного молока і інших молочних продуктів, що містять лактозу. Крім того, в складі йогуртів присутні:

  • вітаміни: А, В2, В3, В6, В12, РР, С, ретинол і холін;
  • мінерали: кальцій, магній, фосфор, калій, залізо, марганець, йод, хром, натрій, цинк, фтор;
  • аскорбінова, жирні і органічні кислоти.

Калорійність і харчова цінність

Кисломолочні продукти виготовляють з різного молока (натурального, відновленого, нормалізованого), також в ньому можуть бути присутніми добавки. Калораж готового напою залежить від вихідної сировини і коливається в середньому від 50 до 250 ккал / 100 г. Харчова цінність варіюється, виходячи з відсотка жирності продукції, і для йогуртів від 1,5 до 3,2% становить:

  • білки: 3-5 г;
  • жири: 0,1-15 г;
  • вуглеводи: 4-16 м

Термін зберігання

Зватися «йогурт» може лише натуральна продукція, що містить живі біфідо-і лактобактерії. Термін придатності такого напою становить мінімум 5 діб, максимум – 2 тижні, але краще зберігати його не більше 7 днів. На деяких же баночках виробники вказують, що продукт можна зберігати до 30 днів. Це можливо лише тоді, коли натуральні продукти засолені (риба, сало), дуже солодкі (варення, джем) або містять оцет.

Кисломолочні напої не відносяться ні до однієї з перерахованих вище категорій, тому подібна інформація повинна вас насторожити. Організми, що використовуються для сквашування молочної сировини, так довго не живуть, з чого випливає, що йогурт довгого зберігання містить консерванти або піддавався термічній обробці. В результаті цього багато бактерії гинуть, напій втрачає свої корисні властивості, а оздоровлення, схуднення навряд чи стануть результатом його вживання.

Низькокалорійні і знежирені йогурти

Звичайний низькокалорійний йогурт – це кисломолочний продукт з мінімальним відсотком жирності, має калорійність в середньому від 60 до 110 ккал / 100 г, але не кожен з них можна пити для схуднення. У магазині ви можете вибрати і купити низькокалорійну кісломолочку декількох виробників:

  • Фругурт (70 ккал);
  • Neo Імунеле Natural (63 ккал);
  • Веселий пастушок натуральна (75 ккал), звичайна (90 ккал);
  • Чудо (99 ккал);
  • Данон густий термостатний (49 ккал);
  • Грецький від «Ehrmann» (66 ккал).

Люди, які прагнуть до схуднення, вважають, що краще пити знежирені йогурти, але їх корисність вельми сумнівна. Одночасно зі зниженням жирності в напоях зменшують кількість солі, замінюючи її хлоридом калію, замість жиру кладуть воду, цукор. Знежирена продукція є рідшою, тому для отримання густої консистенції в неї додають такий загущувач як крохмаль, що перешкоджає розщепленню жирів. Виходить, що одні інгредієнти замінюються іншими, не менш шкідливими, що ніяк не сприятиме схудненню.

Незважаючи на всі перераховані вище фактори, вживати кисломолочні напої під час дієти можна. Головне – звертати увагу не на назву, бренд виробника, а на енергетичну цінність, склад придбаної продукції. Якщо в ній немає шкідливих компонентів, то корисні властивості знежирених і низькокалорійних йогуртів такі ж, як у натуральних:

  • зміцнення імунітету, зубів, кісток;
  • допомога в перетравленні їжі;
  • запобігання запорів, остеопорозу;
  • зниження тиску, холестерину і т.д.

Шкода така кісломолочка може завдати тільки в разі утримання барвників, різних харчових добавок, підсолоджувачів і жирів. Останній компонент вже точно стане перешкодою на шляху до красивого струнку фігуру і плоского живота. Крім цього, потрібно з обережністю пити йогурти людям, що мають індивідуальну непереносимість хоча б одного з компонентів напою.

Домашній

Незважаючи на величезну різноманітність кисломолочної продукції, що надається покупцям у великих торгових мережах, тільки домашній йогурт буде по-справжньому корисним для здоров’я і для схуднення. Приготувавши напій самостійно, ви зможете бути впевнені в його натуральності та свіжості. Для цього вам знадобиться закваска і молоко. До його вибору треба поставитися дуже відповідально: порошкове, наприклад, взагалі не сквасітся. Якщо ви не впевнені в якості магазинного продукту, краще придбайте звичайне коров’яче молоко, сире.

Закваска і біфідобактерії

Для сквашування молока обов’язково потрібна закваска, сухі варіанти можна купити в звичайній аптеці. Корисність йогуртовой молочнокислої культури залежить від кількості лакто-і біфідобактерій, що містяться в ній. У продажу можна знайти такі види порошків:

  1. Евіталія. Включає 4 мільярди бактерій, вітаміни А, С, Е, групи В, мікроелементи (магній, кальцій, залізо) і антиоксиданти. Лікує дисбактеріоз, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, має протизапальний ефект.
  2. Наріне. Містить прості і ацидофільні лактобактерії, що сприяють зміцненню імунітету, позбавлення від дисбактеріозу.
  3. Біфідумбактерин – порошок, що складається з безлічі біфідобактерій. Сприяє відновленню мікрофлори кишечника, робить благотворний вплив на весь організм.
  4. VIVO. Складається з молочнокислих стрептококів, 3 видів лактобактерій, болгарської та ацидофільної паличок. Сприяє усуненню розладів травної системи, усунення хвороб шлунково-кишкового тракту, виведенню токсинів, прискоренню метаболізму. Йогурт, приготований з закваскою VIVO, прекрасно вгамовує почуття голоду.
  5. Lactina. Включає болгарську паличку, термолабільних стрептокок і йогуртовую лактобактерію. Готовий продукт, приготований з Lactina, має м’який кисломолочний смак.

У магазині можна придбати живі закваски, приготовані з цільного коров’ячого або овечого молока і болгарської палички. Термін їх зберігання – не більше 20 діб, сухі ж зберігаються від тижня (в холодильнику) до 1,5 років (в морозилці). З живих заквасок виходить напій з рідшою консистенцією і кислуватим присмаком, з сухих – густий, з більш ніжним, приємним смаком. Це визначає популярність бактеріальних культур – сухі використовують частіше. Якщо термін придатності заквасок нормальний і дотримувалися умови зберігання, то обидва види будуть корисні для здоров’я.

Рецепт приготування

Закип’ятіть літр сирого молока. Якщо використовуєте просте коров’яче – дайте йому спочатку відстоятися, потім зніміть верхній жирний шар, який відокремиться за цей час, а тільки потім прокип’ятіть напій. Пінку теж краще прибрати – в ній присутній жир, який підвищить калораж домашньої кісломолочку і буде перешкоджати схудненню. Далі остудіть молоко до 40 градусів – висока температура призведе до загибелі бактеріальних культур. Порчдок робіт:

  1. Розведіть закваску згідно з інструкцією, влийте в молоко, розмішайте.
  2. Всі інструменти і посуд попередньо обдайте окропом для знезараження.
  3. Перелийте суміш в термос, укутайте його і приберіть в тепле місце на 8-12 годин.
  4. Відкрийте контейнер, перелийте напій в скляну тару, охолодіть в холодильнику.
  5. Отриманий продукт повинен мати густу консистенцію і нейтральний запах.
  6. Для приготування домашньої кісломолочку можна використовувати йогуртницю.

Який йогурт найкорисніший

Тільки натуральні, свіжі кисломолочні продукти, що зберігаються при правильних умовах, без загусників, консервантів, інших шкідливих добавок, будуть корисні для здоров’я і не завдадуть йому шкоди. Головне – не вживати продукцію з високим відсотком жирності, великою кількістю вуглеводів і підсолоджувачів, якщо ви прагнете до схуднення. Чим же відрізняються питної, натуральний, фруктовий дієтичний, вершковий йогурти, і який з них краще використовувати для дієти? Відповісти на ці питання можна, детально вивчивши кожен з видів.

питний

Різниці між питної кісломолочку в пляшечці і звичайної в баночці, крім консистенції, немає. Першу часто використовують для перекусів, приготування коктейлів, смузі, друга більше підходить для заправки фруктових, овочевих салатів, каш і створення десертів. Тим же, хто вживає такі продукти для схуднення, краще вибрати другий варіант, адже в рідкому вигляді людина випиває в 3 рази більше кісломолочку, ніж з’їдає з баночки.

В результаті в організм надійде набагато більшу кількість калорій, а відчуття голоду зникає ненадовго. Організм сприйме цей перекус як рідина і через короткий проміжок часу зажадає нормальної їжі, тому питну продукцію краще не використовувати для дієти. Такі напої виробляють торгові марки «Активія», «Простоквашино», «Галичина».

Дієтичний йогурт з фруктовими добавками

Якщо ваша мета – схуднення, то дієтичний йогурт з фруктовими добавками для цього не підійде. За маленьким відсотком жирності, зазначеному на упаковці, ховається безліч простих вуглеводів. Вони присутні у вигляді крохмалю і цукру, які вже точно не допоможуть вам знизити вагу. Часто такий продукт розфасований в маленькі баночки (по 80 г), і калораж порції виходить невисокий, але ви нею не наситишся, а зайві кілокалорії при цьому вживайте. Дієтичну кісломолочку з фруктовими добавками пропонують компанії «Живинка», «Дольче».

вершковий

Процес приготування вершкової кісломолочку передбачає додавання до молока і закваски вершків. Вони додають напою більш густу консистенцію, ніжний смак. В результаті жирність готового продукту виходить високою і коливається від 4,5 до 7, а іноді до 10%, а його калорійність становить близько 250 ккал / 100 г. Такі біойогурті краще не використовувати для схуднення. Їх виробляють торгові марки Campina, Ehrmann.

натуральний

Самий відповідний для йогуртовой дієти продукт – натуральний. У ньому немає зайвих інгредієнтів, загусники, підсолоджувачів і консервантів. Краще приготувати такий продукт самостійно, оскільки магазинні часто містять різні добавки, зайві калорії. Якщо ж у вас немає такої можливості, уважно вивчайте етикетку – кількість жирів в продукті не повинно перевищувати 2 м Приклад – йогурти «Грецький» від торгових марок «Ehrmann» або «Савушкін».

йогуртова дієта

Для йогуртовой дієти краще використовувати домашній напій або магазинний, але без добавок, з мінімальною кількістю жирів (натуральний). Добова норма біойогурті – 500 мл, їх потрібно розділити на 4 прийоми. рекомендації:

  • Крім кісломолочку дозволено їсти фрукти, багаті клітковиною (банани, персики, груші, яблука), овочі, сухофрукти, відварну рибу і м’ясо.
  • Додавайте в раціон дієти гречку, вівсянку, сир, кефір.
  • Важливо не забувати про водний баланс (1,5-2 л в день), крім негазованої води можна пити чай (чорний, зелений), фруктові соки, краще свіжовичавлені.
  • Тривалість такої системи схуднення не повинна перевищувати двох тижнів, оскільки за цей час відбувається різке зниження добового калоража і організм відчуває стрес.
  • За тиждень йогуртовой дієти реально скинути в середньому 5 кг зайвої ваги.

На 7 днів

Великою перевагою тижневої дієти на біойогурті є її збалансований, ситний раціон, смачні страви, правильно підібраний комплекс білків, жирів, вуглеводів. Зразкове меню на сім днів може бути таким:

сніданок

ланч

обід

Полудень

вечеря

2-ий вечерю

1-й день

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана + персик)

Яблуко (1 шт.)

Суп з овочів (морква + броколі), куряча грудка (відварена, 50 г),? банана

200 г моркви

Овочевий салат з 200 мл йогуртовой заправки

Йогурт (200 мл)

2-й

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана + ягоди)

Персик (2 шт.)

Овочевий суп-пюре (картопля + кабачки + зелень + 50 мл йогуртовой заправки)

Огірок (свіжий) + 200 г помідори

Запіканка (50 г курячого філе + 150 г овочів + 50 мл йогуртовой заправки)

3-й

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана + 0,5 ст. Л. Меду)

Груша (1 шт.)

Овочеве рагу (картопля + солодкий перець + морквина + кабачок + 50 мл йогуртовой заправки),? банана

Перець болгарський (2 шт.)

Закуска (150 г запечная баклажан + 50 мл йогуртовой заправки + 70 г вареної риби)

4-й

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана + волоські горіхи)

Абрикос (3 шт.)

Гречка (100 г), запечене м’ясо (50 г), запечені овочі (50 г), йогуртовая заправка (50 мл),? банана

Капуста (свіжа, 200 г)

Салат (цукіні + 150 г вареного рису + лимонний сік + 50 мл йогуртовой заправки)

5-й

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана +? Груші)

? груші, горіхи

Суп-пюре з курячої грудки (50 г), картоплі і моркви (по 100 г), йогуртовая заправка (50 мл),? банана

Помідор (2 шт.)

Запіканка з рису (100 г), вареної яловичини (50 г), йогуртовой заправки зі спеціями (50 мл)

6-й

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана + 100 г черешні)

Сухофрукти (30 г)

Вівсянка (100 г) +? банана + 200 г парових овочів (капуста, цукіні, морква) + йогуртовая заправка (50 мл)

жменя горіхів

Запіканка з подрібненого пісного м’яса (50 г), рису (50 г), йогуртовая заправка (50 мл)

7-й

Коктейль (200 мл йогурту +? Банана + 30 г вівсяних пластівців)

Яблуко (1 шт.)

Суп з сочевиці і брокколі,? банана, рис з кукурудзою (50 г), йогуртовая заправка

Огірок (свіжий, 200 г)

Гречка (100 г), риба (запечена, 100 г), запечені овочі (50 г), йогуртовая заправка

Кефіру йогуртовая дієта

Крім вищеописаної є йогуртово-сирна і йогуртово-кефірна дієти. Останню рекомендується дотримуватися в якості розвантажувального дня, оскільки її раціон складається тільки з кисломолочних напоїв, зеленого чаю і чистої води. За день такого схуднення можна позбавити від 500-700 г зайвої ваги. Зразкове меню на день може виглядати так:

сніданок

Кефір (знежирений, 200 мл)

Другий сніданок

Кефір (звичайний, 200 мл)

Обід, полуденок, вечеря

Натуральний домашній йогурт (по 200 мл)

Друга вечеря

Біокефір (200 мл)

Відео

Відгуки

Дарина, 35 років

У мене є йогуртниця, я часто готую домашній напій для себе і домочадців. Вживаю його в якості перекусу, а іноді на вечерю. Нещодавно спробувала йогуртовую дієту і схудла на 6 кг за тиждень. Результатом задоволена, всім рекомендую.

Діана, 29 років

Завжди любила кисломолочну продукцію, тому відразу вирішила сісти на йогуртовую дієту, коли про неї дізналася. Раціон дуже ситний, збалансований, почуття голоду не відчувала. За 7 днів скинула 5 кг, через пару тижнів хочу повторити курс схуднення.